2023’ün En Çok İlgi Çeken Yazıları ve Dosyaları

Geride bıraktığımız 2023 yılı içerisinde, YAPI Dergisi’nin web sitesinde yayınlanmış yazılardan ve Dosya bölümlerinden en çok ilgi çekenleri derledik.

Antakya Yeniden Doğarken

Şen Yüksel, Doç. Dr.
İstanbul Beykent Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi
Gözde Gali Taşçı, Dr. Öğretim Üyesi,
İstanbul Beykent Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Devamı >>

YAPI Dergisi 50. Yılını Kutluyor

Doğan Hasol
Dr. Y. Müh. (Mimar)

Devamı >>

Kendinin Ağırlığı

Şengül Öymen Gür, Prof. Dr.

Devamı >>

İstanbul Modern: Türkiye’ye Armağan Bir Başyapıt

Suha Özkan Hon. F AIA

Devamı >>

Ötekine Konuşan Bir Mimarlık mı? Ötekileşmiş Bir Mimarlık mı?
Göçmenler İçin Tasarım Pratiklerinin İflası ya da Yokluğu Üzerine Bir Okuma

Halil İbrahim Polat, Dr.

Devamı >>

Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılında Mimarlığımız

Doğan Hasol, Dr. Y. Müh. (Mimar)

Devamı >>

İyimser Bir Bakışla 20 Yıllık Bir Süreye İhtiyacımız Var

Nevzat Sayın, Mimar
NSMH

Devamı >>

Concrescere*: Depremden Sonra Mimarlar Ne Yapabilir?

Sevince Bayrak, Dr. Öğretim Üyesi

Dünya Kupası Stadyumları

Katar’ın 2022 Dünya Kupası maçları için tasarlamış olduğu ülkenin geleneklerinden, sosyal kültürel ve tarihi yanlarından ilham alan, mimarinin sporla ilişkisini yeniden tanımlamayı amaçlayan, teknolojinin sürdürülebilirlikle etkileşiminden faydalanarak inşa edilen 8 stadyum…

İnsansız Mimarlık

Endüstriyel organizasyonun farklı zorunluluklarını, ölçek ve yaklaşımlarını kriter alarak adeta makineler için tasarlanan yeni nesil endüstriyel ve lojistik yapıların, ileri teknolojiyi kültürel ve coğrafi bağlamla, estetik ve sürdürülebilirlikle bir araya getiren çağdaş örnekleri..

Deprem Sonrası Geçici Yapı Çözümleri

Ülkemizde 6 şubat tarihinde yaşanan depremler sonrasında açığa çıkan geçici barınma ihtiyacı doğrultusunda bu ayki Dosya sayfalarımızda dünyanın farklı bölgelerinde tasarlanmış ve farklı tekniklerin farklı malzemelerle kullanıldığı ve sosyal gereksinimleri de bir tasarım faktörü olarak çözümleyen nitelikli deprem sonrası geçici yapı çözümlerini ele aldık.

Retrospektif: David Chipperfield Yapıları

İnce ama güçlü, ölçülü ama zarif, tarihe ve kültüre saygılı, iklim aciliyetleriyle yüzleşen, modern tasarım aracılığıyla sosyal ilişkileri dönüştüren ve şehirleri yeniden canlandıran zamansız tasarımlara imza atan Sir David Alan Chipperfield 2023 Pritzker Ödülü’nün sahibi oldu. Bu sebeple, bu ayki Dosya sayfalarında Sir David Alan Chipperfield’ın mimarlık hayatının farklı dönemlerinde tasarladığı çeşitli coğrafyalardaki yapılarına yer veriyoruz.

Venedik Mimarlık Bienali Ana Sergisi

Dünya mimarlık ortamının en önemli etkinliklerinden biri olan “Geleceğin Laboratuvarı” temasıyla Lesley Lokko küratörlüğünde 18. kez kapılarını açan Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde küratörün davetiyle ağırlıklı olarak Afrika ve Afrika diasporasından tasarımcıların yapıtlarının bulunduğu ana sergide yer alan işlerden en dikkat çekici olanları derledik.

Venedik Mimarlık Bienali Ülke Pavyonları

Dünya mimarlık ortamının en önemli etkinliklerinden biri olan, “Geleceğin Laboratuvarı” temasıyla Lesley Lokko küratörlüğünde 18. kez ziyaretçileriyle buluşan Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde yer alan ülke pavyonlarından en dikkat çekici olanları derledik.

Yavaş Mimarlık

Bu ayki Dosya sayfalarımızı duraklamaya, gözlem yapmaya ve doğayı dinlemeye teşvik eden, zanaatkarlığa değer verirken sürdürülebilir malzeme ve yapım tekniklerinin kullanımını vurgulayan ve her geçen gün dünyada biraz daha popüler hale gelen “Yavaş Mimarlık” (Slow Architecture) kavramından etkilenen 10 nitelikli projeye yer ayırdık.