2021’in En Çok İlgi Çeken Projeleri
Geride bıraktığımız 2021 yılı içerisinde, YAPI Dergisi’nin web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayınlanmış projelerden en çok ilgi çekenleri derledik.
Seven Lives
Mimari Tasarım: Anna & Eugeni Bach
Proje Yeri: Barselona, İspanya
Fotoğraflar: Eugeni Bach
Anna & Eugeni Bach, bulunduğu bölgenin karakteristik özelliklerini taşıyan bir kentsel çevrede yer alan Seven Lives projesinde, mahallenin mevcut karakterini korurken çağdaş bir perspektif sunuyor.
Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi
Mimari Tasarım: Yalın Mimarlık
Proje Yeri: Üzülmez, Zonguldak
Fotoğraflar: Egemen Karakaya
Yalın Mimarlık, Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi projesiyle, ziyaretçileri 3 milyon yaşında bir mağarayla doğrudan temas etme fikrine duygusal olarak hazırlayabilecek mekansal altyapıyı sunuyor.
Atatürk Kültür Merkezi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu
Mimari Tasarım: Uygur Mimarlık
Proje Yeri: Altındağ, Ankara
Fotoğraflar: Cemal Emden
Uygur Mimarlık tarafından tasarlanan Atatürk Kültür Merkezi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu, 29 senelik sıradışı hikayesinin ardından, kültürel mekanın kent ile olan ilişkisinin çağdaş bir yorumu olarak Ankara’da kullanıma açıldı.
Polonya Köyleri Şehitliği Mozolesi
Mimari Tasarım: Nizio Design International
Proje Yeri: Suchedniów, Polonya
Fotoğraflar: Marcin Czechowicz
Nizio Design International tarafından tasarlanan Polonya Köyleri Şehitliği Mozolesi’nin formu, II. Dünya Savaşı’nın yıkım ve imha sürecini yansıtıyor.
Bodø Belediye Binası
Mimari Tasarım: Atelier Lorentzen Langkilde
Proje Yeri: Bodø, Norveç
Fotoğraflar: Adam Mørk
Atelier Lorentzen Langkilde tarafından tasarlanan Bodø Belediye Binası projesinde, mevcut iki kamu yapısı ile ek yapı, merkezi bir atriyum etrafında, dairesel bir akış ve esnek plan çözümleriyle birbirine bağlanmış.
Gökçeada DC Evi
Mimari Tasarım: Dafni Mimarlık
Proje Yeri: Gökçeada, Çanakkale
Fotoğraflar: Imbroz Photography
Dafni Mimarlık imzası taşıyan Gökçeada DC Evi restorasyon projesinde, ev ve müştemilatın plan şemaları ve işlevlerine ait özellikleri korunarak yapılar günümüz ihtiyaçları çerçevesinde bir tasarım anlayışıyla ele alınmış.
Kunskapshuset
Mimari Tasarım: Liljewall
Proje Yeri: Gällivare, İsveç
Fotoğraflar: Anders Bobert
Liljewall tarafından, maden ve doğal öğelerin konturlarından ilham alınarak tasarlanan Kunskapshuset, cephesiyle bulunduğu şehrin zanaat kültürünü yansıtırken strüktürüne entegre olmuş özel üretim sanat eserleriyle Sami sanatına referans veriyor.
Bornova Yarı Olimpik Havuz
Mimari Tasarım: Not Mimarlık
Proje Yeri: Bornova, İzmir
Fotoğraflar: ZM YASA
Not Mimarlık tasarımı Bornova Yarı Olimpik Havuz, atık bir malzeme olan cam kayalarla biçimlenmiş gabion kabuğu sayesinde ışık-gölge oyunları yaratarak yapıdaki deneyimi eşsizleştiriyor.
Küppersmühle Müzesi (MKM) Ek Binası
Mimari Tasarım: Herzog de Meuron
Proje Yeri: Duisburg, Almanya
Fotoğraflar: Simon Menges
Herzog de Meuron imzasıyla tasarlanan Küppersmühle Müzesi (MKM) Ek Binası; kütle, yükseklik ve malzeme olarak tarihi tuğla binalarla bir bütün oluşturuyor ve mevcut kompleksi görsel olarak tamamlıyor.
La Casa Del Sapo
Mimari Tasarım: Espacio 18 Arquitectura
Proje Yeri: Oaxaca, Meksika
Fotoğraflar: Onnis Luque
Espacio 18 Arquitectura tarafından tasarlanan La Casa del Sapo; biri güneşin doğuşu, diğeri ise batışına yönelen iki kütle ve aralarında kalan esnek bir açık mekandan oluşuyor.
Forest Valley Kaplıca Merkezi
Mimari Tasarım: B.L.U.E. Architecture Studio
Proje Yeri: Chengde, Çin
Fotoğraflar: Xia Zhi
B.L.U.E Architecture Studio tarafından tasarlanan Forest Valley Kaplıca Merkezi, hem formu hem de malzemeleriyle bölgenin doğal unsurlarına referans verirken doğa-birey ilişkisini merkeze alan mekansal deneyimler sunuyor.
Galata Apartmanı
Mimari Tasarım: WE’re
Proje Yeri: Beyoğlu, İstanbul
Fotoğraflar: Altkat Photography
Tarihi dokunun içinde yer alan, WE’re tasarımı Galata Apartmanı, yakın çevredeki renk ve malzeme kullanımı ile uyumlu fakat çağdaş ve özgün bir cephe karakterine sahip.
Trendyol Kampüs
Mimari Tasarım: Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık
Proje Yeri: Sarıyer, İstanbul
Fotoğraflar: Cemal Emden
Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık imzasıyla tasarlanan Trendyol Kampüs’ün omurgasını, çalışma alanlarının derinlemesine algılanabildiği, maksimum optik ilişkinin kurulabildiği bir sirkülasyon elemanı oluşturuyor.
1507 Clos Pachem Şarap İmalathanesi
Mimari Tasarım: HARQUITECTES
Proje Yeri: Tarragona, İspanya
Fotoğraflar: Jesús Granada
HARQUITECTES tasarımı 1507 Clos Pachem Şarap İmalathanesi’nin cephesi yapılı çevreye referans verirken iç mekan kurgusu özgün mekansal deneyimler sunuyor.
Voyage Torba Oteli
Mimari Tasarım: Baraka Mimarlık
Proje Yeri: Bodrum, Muğla
Fotoğraflar: Orhun Ülgen / Voyage
Baraka Mimarlık, Voyage Torba Oteli projesinde doku ve oluşmuş çevre ile asgari uzlaşı noktasında buluşmayı hedeflemiş ve bu uzlaşının ipuçlarını, kitlesel tüketim alışkanlıklarına göre şekillenmiş otel şemalarından uzak durarak “yer/yerellik”te aramış.
Majara Konutları
Mimari Tasarım: ZAV Architects
Proje Yeri: Hürmüz Adası, İran
Fotoğraflar: Soroush Majidi, Tahmineh Monzavi
ZAV Architects tarafından tasarlanan ve Hürmüz adasının farklı renkteki toprak, kum, çakıl ve taşların şekillendirdiği topoğrafyasına referans veren Majara Konutları, Nader Khalili’nin yenilikçi ve basit tekniği “superadobe” ile inşa edilmiş çok sayıda küçük ölçekli kubbeden oluşuyor.
U Evi
Mimari Tasarım: ZAV Architects
Proje Yeri: Ula, Muğla
Fotoğraflar: İbrahim Özbunar
URAStudio tarafından, holistik bir tasarım felsefesiyle tasarlanan U Evi, insan-mekan ilişkisini yücelten, modern bir vernaküler mimari örneği.
Cana Guesthouse
Mimari Tasarım: Carl Gerges Architects
Proje Yeri: Bhamdoun, Lübnan
Fotoğraflar: Carl Gerges Architects
Carl Gerges Architects tarafından tasarlanan ve Lübnan’ın Bhamdoun kasabasındaki bin yıllık kaya oluşumlarının içine inşa edilen Cana Guesthouse, ziyaretçilerine fiziksel ve zihinsel bir inziva imkanı sunuyor.
Peliva Nature & Suites
Mimari Tasarım: G2lab Giannis & Giorgos Efthymiadis
Proje Yeri: Pelion, Yunanistan
Fotoğraflar: Dimitris Spyrou
Peliva Nature & Suites’in doğayı odağa alan tasarımının temel bileşenleri doğal yüzeyler, net çizgiler ve toprak tonları.
Beylikdüzü Fatma Ana Cemevi ve Kültür Merkezi
Mimari Tasarım: 9016 Mimarlık
Proje Yeri: Beylikdüzü, İstanbul
Fotoğraflar: Yerçekim Mimari Fotoğraf
9016 Mimarlık’ın Alevi inancının “bir araya getirici” değerleri göz önüne alarak tasarladığı Beylikdüzü Fatma Ana Cemevi ve Kültür Merkezi’nde, dinin sembolik bir temsilden uzak olan mütevazi yanı, sosyal bir program eşliğinde başarıyla vurgulanmış.