2022’nin En Çok İlgi Çeken Dosyaları

Geride bıraktığımız 2022 yılı içerisinde, YAPI Dergisi’nin web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayınlanmış dosyalardan en çok ilgi çekenleri derledik.

Açık Kaynak Mimarlık

21. yüzyıl teknolojileriyle yaygınlaşarak mimarlık gündemindeki yerini her geçen gün pekiştiren “açık kaynak mimarlık” konusunu ele aldık ve açık kaynaklar kullanılarak üretilen veya açık kaynak olarak paylaşılan nitelikli mimari tasarımları derledik.

Dosyanın tamamı için tıklayınız.

Edebiyatta Algısal Mekan

Temelde algısal olan ve kavrayışla ilintili olarak varlık gösteren mekan, mimarlığın önemli bileşenlerinden biridir. Edebi kurgu içinde mekan, olay örgüsüne ve izleğe dahil olarak edebi eser karakterlerinin öznel dünyaları ile kaynaşabilir ve bambaşka gerçekliklerle karşımıza çıkabilir. Başkalaşan mekansal gerçekliklerin edebi eserdeki imgesel betimlemeleri her okuma ya da çözümleme ile birlikte katmanlanarak çoğalır ve çeşitlenir. Hal bu iken, mimarlık düşüncesi üretimi veya mimarlık pratiği içinde, edebiyattaki mekan betimlemelerini keşfetmenin ve bu keşif üzerine yapılan yeni okumaların yaratıcı düşünmeye olan katkısı yadsınamaz. Bu dosyadaki makaleler, edebiyattaki algısal mekanı keşfetmek ve yeniden imgelemek üzerine örnekler sunuyor.

Dosyanın tamamı için tıklayınız.

Retrospektif: Ricardo Bofill

Covid-19’un aramızdan ayırdığı birçok önemli isme bu yılın başında maalesef Ricardo Bofill de eklendi. Bofill, 82 yaşında vefat ederken geriye önemli bir mimari miras bıraktı. Bu sebeple, Ricardo Bofill’in en önemli yapılarını mercek altına aldık.

Dosyanın tamamı için tıklayınız.

Kentsel Hafızaya Saldırı: Kentkırım

Kentkırım kavramı neleri çağrıştırıyor, nasıl yorumlanıyor? Yıkılan kentlerin rehabilitasyonu, yeniden inşası nasıl ve neler dikkate alınarak gerçekleştirilmeli? Günümüzde sermayenin birikim aracına dönüşen kentler için yıkım sonrasında ne gibi tehlikeler söz konusu? Yakın gelecekte savaşın kirli ekonomisinin bir parçası olarak Ukrayna’nın yeni bir inşai pazar yerine dönüşecek ve mimarlığın da ister istemez bu kirli döngünün bir tarafı olacak olması nasıl değerlendiriliyor? Mimar ve akademisyenlere sorduk.

Dosyanın tamamı için tıklayınız.

Toprak Malzemenin Bugünü

Toprak esaslı yapı malzemelerinin, mimarlığın tarihinde olduğu gibi geleceğinde de önemli rol oynayacağı inancıyla, toprak esaslı malzemeler kullanılarak üretilen ve farklı bölgelerde yer alan 7 modern mimari tasarımı mercek altına aldık.

Dosyanın tamamı için tıklayınız.

Afrika’nın Yükselen Mimarları

Dünyanın geleneklerine en çok değer veren coğrafyası Afrika’da sosyal konut, okul, pazar yeri, kültür merkezi gibi yapılar tasarlayarak bölgenin ekonomik ve kültürel anlamda kalkınmasına katkı koyan, halkın yaşayış biçiminden ilham alan ve yerelden öğrendiklerini teknoloji, konfor ve sürdürülebilirlikle bir araya getiren 8 Afrikalı mimarı ve tasarladıkları çağdaş yapıları bir araya getirdik. 
Dosyanın tamamı için tıklayınız.

Tuğlanın Halleri

Bilinen en eski yapı malzemesi olan ve geleneksel mimariden bugünkü çağdaş pratiklere mimarlık tarihine yön ve biçim veren tuğlanın farklı yapı tipolojilerindeki yaratıcı ve inovatif yorumlarını dünyanın farklı coğrafyalarından 8 projeyle örnekledik.

Dosyanın tamamı için tıklayınız.

Esenlik için Mimarlık

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), pandeminin ardından kentlerde ve yapılarda sağlık konusunu gündeme getirebilmek için Dünya Mimarlık Günü’nün bu seneki temasını “esenlik için mimarlık” olarak belirledi. Bu nedenle, bu ayki dosya sayfalarımızı mimarinin iyileştirici gücünü kullanan, kullanıcılarına fiziksel ve ruhsal esenlik veren, bulunduğu çevreyle uyumlu, insan sağlığını iyileştirmek için sürdürülebilirliği ve doğal malzeme kullanımını ön plana çıkaran 10 nitelikli projeye ayırdık.

Dosyanın tamamı için tıklayınız.

Koruma, Dönüştürme ve Yıkma Kararlarında Bileşenler

“Tarihi ve kültürel anlamda toplumsal hafızada yer edinmiş yapıların ve çevrelerin dönüşüm ve koruma süreçlerinde kamuoyu, meslek çevresi ve iktidar sahiplerinden oluşan üç ayaklı mekanizmanın işlerliği nasıl sağlanmalı? Koruma kararlarında kamuoyunun “kent hakkı” kapsamında sunulan müdahale alanlarının sınırları nerede başlayıp bitmeli? Politik müdahaleler ve kamuoyu arasında kalan mimarlar ve kent planlamacılarının süreç içerisinde izlemeleri gereken yollar nelerdir? Siyaset için vazgeçilmez bir vitrin malzemesi olan katılım kavramı ülkemizde gerçek anlamda bir katılım sürecini göze alamayan kurumlar tarafından daha indirgemeci modeller ve kısa yollar ile işlevselleştiriliyor ve çoğunlukla anketlerle kullanıcıları sürece dahil etmekten ibaret olan yaklaşımları nasıl değerlendiriyorsunuz? ” Mimar ve akademisyenlere sorduk.
Dosyanın tamamı için tıklayınız.