Geride kalan 2019 yılı boyunca, farklı coğrafyalardan birçok projeyi, YAPI Dergisi’nde yayımlanan makaleleri ve çeşitli konularda/bağlamlarda ele aldığımız dosyaları hem yapidergisi.com adresinden, hem de YAPI Dergisi’nin sosyal medya hesapları üzerinden sizlerle paylaştık. Bunların arasından en çok tıklanan ve beğenilenleri sizler için derledik…

Troya Müzesi

Giriş yolu ile başlayıp yerin altına devam eden uzunca bir rampa ile girilen, Yalın Mimarlık tasarımı Troya Müzesi topoğrafyadaki yarıklardan aydınlanıyor ve sadece sergiye dair olan yapı parçası, rampaların kurduğu tanımlı bir yarıktan yukarı doğru paslı gövdesini uzatıyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Chemin des Carrières

Vosges Tepeleri’nin dalgalı manzarasından esinlenerek tasarlanan Chemin des Carrières, ziyaretçilerin serbestçe dolaşabileceği, corten çelikten oluşan içbükey ve dışbükey mekanlarıyla manzarayı farklı açılardan deneyimleme imkanı sunuyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Bert

Studio Precht tarafından tasarlanan ve Susam Sokağı, Minyonlar gibi çocuk programlarından ilham alan Bert, arsaya göre şekillenebilen modüler strüktürler sunarak, esnek ve alternatif bir ağaç ev tasarım sistemi teşkil ediyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

House in the Woods

WEYES estudio tasarımı “House in the Woods”, basit strüktürler sunan dört kütleden oluşuyor ve doğaya entegre kurgusuyla simbiyoz yaşam örneği sergileyerek, ekosistemin bir parçası haline geliyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

ODTÜ PowerLab

Behruz Çinici imzası taşıyan, laboratuvar olarak tasarlanan ve bir süre atıl kaldıktan sonra lisansüstü öğrencilerinin oluşturduğu PowerLab’in ofisi olarak kullanılan brüt beton yapının iç mekanı, Hamed Amirkamali ve Maysam Foolady tarafından mevcut aydınlatmanın ve yeni işlevin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanmış.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Tavuklar Evi

Kent merkezine yakın olan, ancak göz önünde olmayan bir alanın sanat ve mimarlık aracılığı ile yeniden ele alınması için SO? (Sevince Bayrak, Oral Göktaş) tarafından tasarlanmış olan çiftlikteki kümes yapısı tasarımı dönüştürücü bir araç olarak kullanmayı amaçlıyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Owl Creek

Skylab tarafından tasarlanan Owl Creek konut yapısı, strüktürü, ölçeği, malzemeleri, manzarayı doğrudan tasarımın bir unsuru olarak kullanan planlama anlayışı ve araziyi kullanım biçimiyle bulunduğu coğrafyayla hemhal oluyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Eski Kabuk Yeni İşlev: Yeniden Kullanıma Adaptasyon

Doç. Dr. Umut Tuğlu Karslı
Yrd. Doç. Dr. Saadet Aytıs

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Çamlıca Camisi Üzerine

Prof. Dr. Enis Kortan

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Kentin Ölümü

Prof. Dr. İhsan Bilgin

Detaylı bilgi için tıklayınız.

İç Mekan Atmosferi

Doç. Dr. Özge Cordan

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Cephede Estetik Vurgu

Dr. Öğr. Üyesi Hande Tulum
Dr. Öğr. Üyesi Efsun Ekenyazıcı Güney

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Pritzker Ödüllü Şilili Mimar Alejandro Aravena’dan İlham Veren 5 Önemli Proje…

Kurucusu olduğu sosyal konut girişimi Elemental ile birlikte günümüz sorunlarına mimarlık yoluyla yalın ve ekonomik çözümler üreten Pritzker Ödüllü Şilili Mimar Alejandro Aravena’nın çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla biçimlendirdiği 5 projesi…

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Mimarlığın Geleceği: Ütopya mı, Distopya mı?

Gelecekte insan eliyle yaratılmış bir algoritmanın, tıpkı bir mimar gibi bütün parametreleri hesaba katarak bir tasarım ortaya koymasının mümkün olup olamayacağını henüz bilemesek de, teknolojinin mimarlığın üretim biçimlerine köklü değişiklikler getireceği de yadsınamaz bir gerçek. Sanal gerçeklik, robotik ve yapay zeka gibi yeni teknoloji alanlarının mimarlığı ve mimarlığın üretim biçimlerini nasıl değiştirebileceğini mimarlara sorduk…

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Bir Kentsel Müşterek Düzlemi Olarak Kamusal Alan

Dünyanın farklı coğrafyalarında rastladığımız; yöntemleri, erişilebilirlikleri, karakterleri, bulundukları coğrafyaya kattıkları değer, katılımcı yaklaşımları, deneyim sağlama olanakları, yönetim çeşitlilikleri, tasarım ve uygulama yaklaşımları ile birbirinden ayrışan, kent mobilyalarından otobüs duraklarına, gözetleme yerlerinden köprülere, oyun alanlarından meydanlara, spor alanlarından parklara güncel kamusal alan örnekleri…

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Bugünü ve Geleceği Biçimlendirmek: Bjarke Ingels

“Dünyanın en etkili 100 insanından biri” kabul edilen Bjarke Ingels’in yaratıcı iç dünyasına ve zihnine benzersiz bir pencere aralayan ve Ocak 2020’ye kadar Danimarka Mimarlık Merkezi (DAC)’ta açık kalacak olan “Formgiving” başlıklı sergi vesilesiyle BIG projelerinden öne çıkan 8 proje…

Detaylı bilgi için tıklayınız.