2023’ün En Çok İlgi Çeken Projeleri
Geride bıraktığımız 2023 yılı içerisinde, YAPI Dergisi’nin web sitesinde yayınlanmış projelerden en çok ilgi çekenleri derledik.
ABD Ankara Büyükelçilik Binası
Ennead Architects imzalı ABD Ankara Büyükelçilik Binası şeffaflık ve açıklık ve güvenlik arasında denge kurarken sürdürülebilirlik, dayanıklılık ve fonksiyonellik ilkelerine cevap veren farklı ölçeklerde avlularıyla Anadolu’nun mimari mirasına göndermeler yapıyor.
Adana Sucuzade Kent Meydanı
PLUG tasarımı Adana Sucuzade Kent Meydanı tasarımı, kentsel ölçekte büyük bir boşluğun üretilmesine olanak veren büyük hamleli bir üretimken, aynı zamanda coğrafya, iklim koşulları ve bunların mimariye olan etkilerine derinlikli bir yaklaşım sunuyor.
Balçova Cemevi
Amacı gelenek üretmek değil, geleneğe tutunarak yeni bir şey yapmak olan NSMH, basit ve yalın akıl yürütmelerle tasarladığı Balçova Cemevi yapısını geleneksel izlekler üzerine kurulu olsa da şimdinin bir yapısı olmasının yanı sıra zamansız bir yapı olma niteliğiyle tanımlıyor.
Bolu Deprem Anıtı
Yansıtıcı cephe tasarımı sayesinde peyzaj ile hemhal olan Yanardağ Mimarlık tasarımı Bolu Deprem Anıtı projesi, içinde bulunduğu park alanını karşılaşmaları mümkün kılan canlı bir kamusal alana dönüştürüyor.
Çanakkale Anten Kulesi
[Inter.National.Design] ve Powerhouse Company tarafından tasarlanan Çanakkale Anten Kulesi, modern teknolojinin ve çevreye duyarlı tasarımın akıllıca birleştirilmiş bir halini gözler önüne sererken önceden ekolojik anlamda ihmal edilmiş bir alanı nefes kesen manzaralara sahip kamusal bir vahaya çeviriyor.
IPA Kampüs
SO? imzalı IPA Florya Kampüsü’nün kamusal kullanıma açılması için, mevcut yapıların dönüşümünde kaynakların tükenmeyecekmişçesine harcandığı dönemlere kontrast olacak şekilde hareket ettirilebilir amfiler ve sergi birimleri kullanılarak farklı etkinlikler için yeniden kurgulanabilir bir tasarım anlayışı sunulmuş.
İstanbul Modern
Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak 2004 yılında kurulan İstanbul Modern, dünyaca ünlü İtalyan mimar Renzo Piano liderliğindeki RPBW tarafından Boğaziçi’nin ışık yansımalarıyla pırıldayan sularından ilham alınarak tasarlanan yeni binasında hizmete açıldı.
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
EAA-Emre Arolat Architecture tasarımı İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, antrepo binalarının en kayda değer yapısal özelliği olarak dikkat çeken betonarme ızgaranın yüzey geometrisini sürdürürken galeriler arasında sürpriz perspektifler sunan ara sanat mekanları oluşturuyor.
Kocaeli Yürüyüş Yolu Kentsel Tasarım Projesi
Özer\Ürger Mimarlık tasarımı Kocaeli Yürüyüş Yolu Kentsel Tasarım Projesi, Hürriyet Caddesini yayalaştırarak ve Cumhuriyet Caddesinin trafiğini yavaşlatarak geniş bir kamusal alan elde etmeyi hedeflerken yeni kamusal alanın daha konforlu, daha yeşil ve daha eğlenceli olmasına önem verilmiş.
Moda İskelesi Yeniden İşlevlendirme Projesi
Vedat Tek’in yarattığı mimari atmosferle ve mevcut tektonik kimlikle ilişkilenen Novos Mimarlık tasarımı Moda İskelesi Yeniden İşlevlendirme Projesi aynı zamanda karma programlarla hem çağdaş ihtiyaçlara cevap veriyor hem de yapının suyla kurduğu ilişkiyi kuvvetlendiriyor.
Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü
Mert Uslu Mimarlık tasarımı Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü; yeterli mekansal büyüklükler, doğal ışık ve havalandırma, cephelerde yeşil ve mavi şeffaf elemanların kullanılması gibi köpeklerin sağlıklı ve konforlu biçimde yaşamını sürdürebilecekleri psikolojik rehabilitasyonlarına yardımcı olabilecek bir barınma mekanı kurgusuna sahip.
Rubrum Ofis
Office İstanbul Architects tasarımı Rubrum Ofis, farklı açılarda yarattığı yüksek estetik algı ve ana yapı malzemesi olan renklendirilmiş toprak esaslı mineral sıvayla arazinin kendisinden üretilen ve çoğalan, yerden beslenerek üretme halinin bir temsili olarak öne çıkıyor.
T Evi
CM Mimarlık tasarımı T Evi, devamlı Bodrum’da yaşayacak bir aile ve konukları için Akdeniz iklimindeki iç yaşam-dış yaşam dengesi ve hacimler arası ilişkiyi, ev sahiplerine gündelik konfor sunarak kurguluyor.
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi
Teğet tasarımı Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, binanın yüz yılı aşkın zamana sığdırdığı üç ömrün sorumluluğunu üstlenerek ve bu katmanlı potansiyeli kullanarak günümüz çağdaş müzesinin teknik ihtiyaçlarına cevap veriyor.
Nisarga Sanat Merkezi
Hindistan’da bulunan Wallmakers tasarımı Nisarga Sanat Merkezi, geleneksel Kerala çatılarının çağdaş mimariye uyarlanmasıyla ortaya çıkan sıra dışı açık alanlar barındırıyor.
Sidney Modern Müzesi
Green Star sertifikalı ilk halka açık sanat müzesi olma özelliğine sahip SANAA tasarımı Sidney Modern Müzesi, çevresiyle uyumlu, şehir, park ve limanla ilişkilenen bir tasarım anlayışı sunuyor.
Chengdu Bilim Kurgu Müzesi
Çin’in Yeşil Bina Programı’nın en yüksek standartlarını karşılayan Zaha Hadid Architects imzalı Chengdu Bilim Kurgu Müzesi, nebula bulutunu andıran formuyla ziyaretçilerine deneyimi hayal gücüyle birleştiren bir portal olarak rehberlik ediyor.
Komera Liderlik Merkezi
BE_Design Ruanda’da gerçekleştirdiği bölgeye ait geleneksel “Imigongo” sanatından ilham alan çatı formları, dokuma okaliptüs perdeler ve tuğladan desenlerle Komera Liderlik Merkezi, yerel malzeme kullanımı ve esnek mekan tasarımı konusunda örnek oluşturuyor.
John Morden Bakım Merkezi
2023 RIBA Stirling Ödülü’ne layık görülen Mæ imzalı John Morden Bakım Merkezi, ziyaretçilerinin sağlık ve esenlik ihtiyaçları için bir mekan oluştururken mimarlığın insan ruhunu yüceltme ve sakinlerin yaşlılıklarında yaşam kalitelerini iyileştirme potansiyeline ışık tutuyor.
Atelier Gardens Haus 1
Berlin’de 1990’lardan kalan eski bir ofis binası olan Haus 1, eski hikayesinin dönüşümünü vurgulayan yeni sarı cephesiyle ve sadece geçiş alanı olmaktan çıkarak ayrı bir mekan tanımlayan merdiveniyle ikonik bir kimliğe kavuşuyor.
Xinxiang Kültürel Turizm Merkezi
Mathieu Forest Architecte, Zone of Utopia tasarımı Xinxiang Kültürel Turizm Merkezi, ışığı ve içeriden gelen görüntüyü filtreleyen çok sayıda yarı saydam buz kristalinden oluşuyor.