Cumhuriyet’in 100. yılında VitrA’dan Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı Serisi

VitrA’nın Cumhuriyet’in 100. yılı için Arkitera işbirliğiyle geliştirdiği Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı serisinde, modern Türkiye’nin inşa edilmesinde öncü rol oynayan mimar ve yapıların hikayeleri grafik romanlarla anlatılıyor. Serinin ilk iki kitabının tanıtımı için 6 Aralık’ta Ankara’da bir etkinlik düzenleniyor.

Modern Türkiye’nin inşa edilmesinde öncü rol oynayan mimar ve yapıların hikayelerinin grafik romanlarla anlatıldığı “Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisinin ilk iki kitabı yayımlandı. Cumhuriyet’in 100. yılı için VitrA ve Arkitera işbirliğiyle geliştirilen serinin ilk kitabı “Ankara Palas’ın Merdivenleri” adını taşırken, “Opera’nın Hayaleti” isimli ikinci kitapta da Şevki Balmumcu tarafından tasarlanan Sergi Evi ele alındı.

Modern iç mekanın Türkiye bağlamındaki serüvenini kurumlar, yapılar, aktörler, temsiller ve nesneler üzerinden belgelemeyi amaçlayan serinin içeriğini, Türk mimarlığını inşa eden öncü isimlerin mesleki yaşamlarındaki dönüm noktalarını ele alan çizgi romanlar ve animasyon filmler oluşturuyor. Proje kapsamında toplam 4 çizgi roman yayımlanması planlanırken Kayahan Kaya ve Ahmet Aslan tarafından her bir kitap için ayrı animasyon filmler hazırlanıyor.

Serinin çizimleri Onur Kutluoğlu, Bahadır Yazıcı ve Kayahan Kaya tarafından yapılırken, senaryo yazarlığını Cem Dedekargınoğlu ve Umut Şumnu üstleniyor. Proje, Dr. Saitali Köknar, Yüksek Mimar Ertuğ Uçar ve Dr. Funda Uz’un danışmanlığında, VitrA Mimar İlişkileri Ekibi ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin koordinasyonunda yürütülüyor.

Projenin ilk grafik romanı, Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan Ankara Palas’ı konu alıyor. “Ankara Palas’ın Merdivenleri” isimli kitapta, 70’li yılların sonunda genç bir akademisyenin tren yolculuğu sırasında tanıştığı bir kişiyle sohbeti üzerinden, Mimar Kemaleddin’in hareketli yaşam öyküsü ve Ankara Palas’ın yapım süreci anlatılıyor.

İkinci roman ise Şevki Balmumcu tarafından tasarlanan Sergi Evi’ni konuk ediyor. “Opera’nın Hayaleti” isimli kitap ile Ankara Sergi Evi’nin Opera Binası’na dönüştürülme süreci, Şevki Balmumcu’nun hüzünlü yaşam öyküsüyle birlikte kurgulanarak yeniden yorumlanıyor.

“Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisi, Seyfi Arkan’ın tasarımı Florya Atatürk Deniz Köşkü’nü ele alan Yüzen Köşkün Anahtarı ve Sedad Hakkı Eldem ile Emin Onat’ın imzasını taşıyan Adliye Sarayı’nın hikayesini aktaran Sultanahmet’te Var Bir Yılan ile devam edecek.