2024’ün En Çok İlgi Çeken Projeleri

Geride bıraktığımız 2024 yılı içerisinde, YAPI Dergisi’nin web sitesinde yayınlanmış, Türkiye’de yer alan projeler arasından en çok ilgi çekenleri derledik.

Radisson Blu Hotel Kaş


Yeşim Kozanlı Mimarlık tarafından Kaş’ın ruhunun, tarihinin ve doğasının hissedilebileceği ve yaşanabileceği bir deneyim alanı olarak planlanan Radisson Blu Hotel Kaş’ın tasarımı, “yeniyim ama buralıyım” fikrini her alanda misafirlerine hissettirecek şekilde, Kaş’ın tarihine, kültürüne ve doğal zenginliklerine saygı gösteren bir anlayışla ele alınmış.

Devamı >>

Kalyon Karapınar Merkezi Kontrol Binası


Bilgin Mimari Tasarım imzalı Kalyon Karapınar Merkezi Kontrol Binası, çarpıcı formu ve özgün cephesiyle hiçliğin ortasında ufka hizalanarak yeryüzü ve gökyüzünün parçası olurken insan, doğa ve teknoloji arakesitinde karakteristik deneyim mekanları sunuyor.

Devamı >>

Suluca Evi


Çanakkale Boğazı’na bakan bir tepede konumlanan Yalın Mimarlık imzalı Suluca Evi, parçalanarak birleşen kütle kurgusu ve malzeme paletiyle Ege mimarisiyle ilişki kurarak içerisinde hayatın yeşereceği bir habitat kuruyor.

Devamı >>

Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi


SCRA Mimarlık ve CBN Mimarlık tasarımı Çanakkale Belediyesi “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi; sürdürülebilir tasarım anlayışını enerji optimizasyonunun ötesine taşıyarak bulunduğu çevrenin yerel sorunlarına cevap sunan, sosyo-ekonomik olarak gelişimine destek olmayı amaçlayan bir mimari üretim olarak yeniden yorumluyor.

Devamı >>

Ovacık Evi


Ege’nin dalgalı manzarasına, zeytin ağaçları ile dolu eğimli topoğrafyasına farklı kotlarda kademelendirilmiş bahçeleri ve bununla uyumlu kütle hareketleriyle cevap veren BINAA tasarımı Ovacık Evi, yerel malzeme seçimi ve bağlamla kurduğu ilişkiyle dingin ve ahenkli bir atmosfer sunuyor.

Devamı >>

Fransız Okulu Ek Binası


Sarıyer’de bulunan, Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık tasarımı Fransız Okulu Ek Binası, okulun büyüme ihtiyaçlarını karşılarken sürdürülebilir yapı tasarımı, malzeme seçimi ve çevreyle olan ilişkiyi gözeterek tasarlanan cepheleriyle ileride kampüse yapılacak eklemeler için bir örnek olma amacı taşıyor.

Baruthane


Per Se Mimarlık, Bakırköy’de Osmanlı Dönemi’nden kalma bir yapı kompleksi olan Baruthane-i Amire içerisinde günümüze kadar ayakta kalan yapıları yeniden işlevlendirirken; avluya eklenen ve eski ile yeni arasındaki zıtlıktan yararlanan pavilyon yapısı ile bir odak oluşturuyor.

Devamı >>

Sille İlkokulu


Hem tektonik ifadesi hem de kamusal eğitim programı ile yüzyıl başından bu yana eriyen yerel dokunun onarımı için bir adım oluşturan, TEĞET imzalı Sille İlkokulu, günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde geleneksel ve çağdaş teknikleri bir araya getirerek geçmiş ve bugün arasında diyalog kuruyor.

Gebze 23 Nisan Bilim ve Sanat Merkezi


NSMH tarafından, yüksek zekalı öğrencilerin eğitimi için tasarlanan Gebze 23 Nisan Bilim ve Sanat Merkezi, öğrencilere yalnızca araştırmaları için çalışma mekanları sunmakla kalmıyor, aynı zamanda öğrencilerin yapı içerisindeki çeşitli sosyal alanlarda ortak bir dünya kurmalarını mümkün kılıyor.

Seddülbahir Kalesi


25 yılı aşan çok disiplinli araştırma, projelendirme ve uygulama süreçlerinin ardından ziyarete açılan Seddülbahir Kalesi’nde, hem koruma uygulamalarındaki ilkeler hem de yeni müdahalelerdeki minimal tasarım yaklaşımıyla yerin hafızasını görünür kılınıyor.

Bursa Nilüfer Pancar Deposu


ATELYE70 tasarımı Bursa Nilüfer Pancar Deposu, kent hafızasında yer etmiş endüstriyel yapı üzerinden çağdaş koruma yaklaşımına ve katılımcı tasarım sürecine başarılı bir örnek oluşturuyor.

Güngören Gösteri Merkezi (GGM) ve Kent Parkı Projesi


ÖZER\ÜRGER Mimarlık tasarımı Güngören Gösteri Merkezi ve Kent Parkı projesi, çevresi ile güçlü bağlar kurarak Güngören’e, çok programlı, konforlu, yeşil ve canlı bir kamusal alan kazandırıyor.

Şehit Binbaşı Bedir Karabıyık Çok Programlı Anadolu Lisesi


Uygur Mimarlık imzalı Şehit Binbaşı Bedir Karabıyık Çok Programlı Anadolu Lisesi, yer aldığı alanın topoğrafik koşullarından faydalanarak tasarlanan avlusu ve mekanların kentli tarafından kullanılmasını mümkün kılan programıyla, alışıldık tek tip eğitim yapılarının aksine kentle ilişki kuran, nitelikli bir kamusal alan barındırıyor.

Çatalhöyük Ziyaretçi Merkezi


Göz alabildiğine uzanan Anadolu peyzajı içinde Çatalhöyük’ü işaret eden ahşap kulesi, hafif ve mütevazı strüktür sistemi ve köy yerleşimine öykünen artikülasyonu ile TEĞET tasarımı Çatalhöyük Ziyaretçi Merkezi, sadece bir müze binası olarak değil, var olan ilişkileri örgütleyen bir omurga olarak çalışıyor.

Antalya Nekropol Müzesi

Erkal Mimarlık tarafından tasarlanan Antalya Nekropol Müzesi, çevresindeki yerleşim dokusunda dikkat çeken ama uyum içindeki mimari karakteri ile peyzajın hikayesini iki asal program elemanının mekanlarıyla anlatarak kente kazandırıyor.