Luigi’s Ristorante Bar

Künye

İç Mimari Tasarım
Neowe

Proje Yeri
Atakule AVM, Ankara

İşveren
Bemse Group

Uygulama
Neowe

Grafik Tasarım
Mineral

Tamamlanma Tarihi
2018

Proje Alanı
650 m²

Fotoğraflar
Fethi Magara

Neowe tarafından tasarlanan Luigi’s Ristorante Bar, Rönesans mimarisi ile geleneksel Sicilya öğelerini harmanlayarak, iç mekanı sanatla bütünleştiriyor.

Luigi’s Ristorante Bar, kentin simgesi olan Atakule AVM’nin birinci katına konumlanmış bir İtalyan restoran ve bar projesi. Dış mekan, özel imalat gazebolar, mavi çiçek enstalasyonu ile şehir manzarasını bütünleştiriyor. İç mekan ise Rönesans mimarisi (Klasik Kültürün yeniden doğuşu yansıtan) ile geleneksel Sicilya öğelerini harmanlayarak, markanın güçlü karakterini yansıtıyor. Mavi ve kiremit renklerinin hakim olduğu mekan, gümüş varak tavan kartonpiyerleri, nikel sarkıtlar ve nakış işlenen tabloları ile İtalyan şıklığının yansıtıyor.

Sanat ve iç mekanın bütünleştiği projede, tasarımsal bütünlüğün önemi bir kez daha gündeme gelmektedir. Ön vitrin bölümünde müşteriye ait özel antika kuzine ile birlikte kişisel koleksiyon sergileniyor. Galeri duvarında yer alan tablolar mavi nakış ile elde işlenmiş. Yerel aile firmasının nakış ustaları tarafından her kanvas ayrı olarak çalışılmış. İç mekanı saran silmelerin üzerine İtalyanca ünlü yemek sözleri varak ile CNC’de işlenmiş. El yapımı tabaklar, belirlenen düzen ile asılarak firmanın logosunu oluşturuyor. Oturma içine yerleştirilen limon ağaçları ise geleneksel Sicilya kavramına bir gönderme yapıyor. Beyaz ithal seramik zemin döşemesi, mavi ahşap paneller ve sıcak ton halı seçimi arasında bir tezatlık oluşturulmuş. İkonik silüeti ile dikkat çeken barın son kat boyası, el ile uygulanmış. Bu şekilde istenilen dramatik renk geçişleri yaratılmış. Bizote ayna ve paslanmaz metal detaylar ile barın hacmi daha fazla vurgulanmış. Beyaz kuvars tezgah, ahşap panel ve mavi el yapımı seramikler ile farklı dokuların bütünlüğü yakalanmış.

Özel imalat metal gazebolar, VIP ve bar bölümü olmak üzere iki ayrı hacim tanımlıyor. Gazebolar, İtalyan Rönesans bahçelerinden esinlenerek tasarlanmış, renk tonu olarak dış cephe ile uyumlu olmasına dikkat edilmiş. Mavi çiçek bulut enstalasyonu ise dış hacim ve iç hacmi bağlayan renk geçişini sağlıyor. Peyzaj mimarı tarafından yerinde çözümlenen enstalasyonda farklı kuru bitkiler kullanılmış.

Detay ve malzeme çözümleri ile farklı bir perspektif sunan proje, imalat süresi ve marka kimliğini vurgulayan özel tasarımları ile yeme içme sektöründe alışılmış sınırları zorlayıcı bir yol seçiyor. Bu projede iki farklı iç mimari karakterin bir bütün olarak anlaşılması ve bir bütün olarak açıklanması amaçlanmış. Farklı stiller arasındaki uyum ile yaratılan İtalyan iç mekan deneyimi, kullanılan detaylar ve sıcak renk tonları ile zenginleştirilmiş. Bu proje; orijinal araştırma, geçmişe ait mimariye kritik bir bakış açısı ve tasarımcının oluşturduğu yorumsal perspektifin sonucu olarak ortaya çıkmış. Luigi Ristorante Bar, ziyaretçiler için ilgi odağı haline gelirken, konseptte yer alan soyut öğeler ve mekanın fonksiyonelliği arasında mükemmel denge sağlanıyor.