Kurmak ve Onarmak: Mimar-Restoratör Mualla Eyüboğlu | Işıl Çokuğraş, C. İrem Gençer

Işıl Çokuğraş ve C. İrem Gençer’in birlikte kaleme aldığı, Kurmak ve Onarmak: Mimar-Restoratör Mualla Eyüboğlu (1919-2009) başlıklı kitap, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayımlandı.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE) tarafından, İstanbul Araştırmaları Dizisi’nden çıkan yeni kitap Kurmak ve Onarmak: Mimar-Restoratör Mualla Eyüboğlu (1919-2009), Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından Mualla Eyüboğlu’nun yaşamını ve 1940’lar ile 1980’ler arasında gerçekleşen meslek deneyimlerini anlatıyor. Kitabın yazarları Işıl Çokuğraş ve C. İrem Gençer; inceledikleri otobiyografik notlar, mektuplar, aile fotoğrafları, mesleki defterler, çizimler, yapı fotoğrafları ve restorasyon süreçlerine ait yazışmalar sayesinde dönemin mimarlık ve restorasyon, düşün ve uygulama ortamını kavramaya yardımcı oluyor.

Erken Cumhuriyet Dönemi mimarlarının alışılmış yaklaşımlarından farklı olarak kendine özgü bir yol ve kimlik inşa eden Mimar Mualla Eyüboğlu, Türkiye’de ismi anılan az sayıdaki kadın mimarlardan biri. Kariyerinde Anadolu’yu ön plana çıkaran Eyüboğlu, “köy” hayatına dair romantik bakışın ötesine geçerek Anadolu’nun sorunlarını ve çıkmazlarını gören, Anadolu’ya karşı sorumlu hisseden bir meslek insanı olarak cumhuriyetin en önemli girişimlerinden olan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunda aktif rol aldı. Çocukluk yıllarını sosyal yapısında etnik çeşitlilikler barındıran Trabzon’da geçirmesi ve farklı Anadolu kültürlerini deneyimlediği Köy Enstitüleri yılları onu dönemin mimarlarından ayırarak mesleğe dair özgün ve yerel bir bakış açısı geliştirmesini mümkün kıldı.