Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’nde
Dünya’da en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar arasında yer alan Gordion Antik Kenti UNESCO tarafından “Dünya Mirası” listesine kalıcı olarak alındı.
45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında bugün alınan kararla Gordion UNESCO Dünya Mirası listesine Türkiye’den giren 20. varlık oldu. 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olan Gordion Antik Kenti’nin kalıcı listeye alınması için uzun süredir hazırlıklar yapılıyordu. Ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne ilk defa Ankara’dan bir yer kaydedilmiş oldu.
Gordion yerleşimi Ankara’nın 70 km güneybatısında, bulunuyor. Ana Yerleşim Höyüğü, Sakarya nehri üzerinde, Yassıhöyük köy sınırları içerisinde yer alıyor. Site, Erken Tunç Çağı’ndan (MÖ 3. binyıl) Orta Çağ dönemine (MS 12. ila 13. yüzyıllar) kadar uzanan uzun bir yerleşim geçmişine sahip. Yine de Gordion, Frigya’nın ve muhtemelen Hitit İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra MÖ 12. yüzyılda bölgeye ilk gelen güneydoğu Avrupalı bir halk olan Friglerin siyasi ve kültürel başkenti olmasıyla tanınıyor. Frig kültürel varlığı MÖ 4. yüzyıla, yani 333 yılında Gordion’a gelen Büyük İskender’in fetihlerine kadar güçlü bir şekilde devam ediyor.
Gordion’daki ilk kazılar 1900’lü yıllarda Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün himayesinde Alfred ve Gustav Körte tarafından gerçekleştirildi. 1950 yılında Pensilvanya Üniversitesi’nin sponsorluğunda, Rodney S. Young’ın başkanlığında kazılara yeniden başlandı ve 1973 yılına kadar sürdü.