Catuçaba Evi

Mimari Tasarım

Studio mk27

Proje Yeri

São Paulo, Brezilya

Yetkili Mimar

Marcio Kogan

Yardımcı Mimar

Lair Reis

Tasarım Ekibi

Carlos Costa, Diana Radomysler, Flavia Maritan, Laura Guedes, Mariana Simas, Oswaldo Pessano

Yüklenici

Eight Pharcon

Mekanik ve Elektrik Projeleri

Natural Works

Peyzaj Tasarımı

Estelle Dugachard

Arsa Alanı

30.000 m²

İnşaat Alanı

309 m²

Fotoğraflar

Fernando Guerra

Studio mk27 tarafından Brezilya’nın São Paulo kentinde tasarlanan Catuçaba Evi’nin temel dayanağı, doğa ile temasın sadeliğinden yola çıkarak kullanıcılara konforlu bir yaşam alanı sunmak olarak belirlenmiş.

Brezilya’nın São Paulo kentinde, São Paulo merkezli mimarlık ofisi Studio mk27 tarafından tasarlanan konut projesi Catuçaba Evi, Brezilya Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen en yüksek dereceli sürdürülebilirlik sertifikası olan Platinyum Sertifika’yı almaya hak kazanan ilk Brezilya yapısı olarak dikkat çekiyor. Catuçaba Evi ayrıca, 2017 yılında İngiltere merkezli mimarlık yayını World Architecture News (WAN) tarafından düzenlenen WAN Sürdürülebilir Bina Ödülleri kapsamında kısa listeye kalan altı projeden biri oldu.

Bir vadinin üzerinde, 1.500 metre yükseklikte konumlanan yapı, yıl boyunca çoğu zaman verimli olan arazinin yerel doğası ile güçlü bir bağ kuruyor. Yapının temel dayanağı “enerji tüketimini verimli hale getirirken, aynı zamanda yerel doğa ile temasın sadeliğinden yola çıkarak kullanıcılara konforlu bir yaşam alanı sunmak” olarak belirlenmiş.

Yapının, Forest Stewardship Council (FSC) tarafından sürdürülebilir şekilde hasat edilen ahşap yapı malzemelerine verilen FSC sertifikasına sahip ahşap prefabrike taşıyıcı sistemi, zemine doğrudan temas etmeden, sütunlar aracılığıyla yapıyı destekliyor. Böylece, şehirden uzak, erişimi zor, sağlam bir toprak parçası üzerine inşa edilmenin sebep olduğu gereklilikleri karşılıyor. Yerel ve geri dönüştürülmüş yapı malzemelerinin kullanımı da, yapının çevreye duyarlılığını kanıtlar nitelikte. Dış zeminde, yine FSC sertifikalı ahşap, iç zemin kaplamasında yerel topraktan elde edilen kil tuğlalar kullanılmış. Dış duvarlar ise yine yerel toprak kullanılarak yapılmış. Evin bölücü duvarları, geri dönüştürülmüş PET malzemeden elde edilen yünlü ısı yalıtım malzemesi ve ahşap çerçevelerden oluşuyor. Çift camlı çerçeveler doğal havalandırmayla kullanıcı konforu sağlıyor. Ahşap bir platform olarak kurgulanan çatının üzerindeki bitki örtüsü, yapıyı çevresiyle bütünleştiriyor. Catuçaba Evi, uçsuz bucaksız bir peyzajda, “inşa edilen” ile “doğal olan” arasında bir köprü kuruyor.