Camp Adventure Orman Kulesi

Mimari Tasarım
EFFEKT Architects

Proje Yeri
Haslev, Danimarka

Tamamlanma Tarihi
2019

Fotoğraflar
Rasmus Hjortshøj

EFFEKT Architects imzalı Camp Adventure Orman Kulesi, seyir platformuna uzanan spiral rampası boyunca İskandinav ormanlarına farklı bakış açıları sunarak eşsiz bir doğa deneyimini mümkün kılıyor; yükseltilmiş platform ile habitatın sakinlerini rahatsız etmeyen, doğayla uyum içindeki tasarımıyla ormanı herkes için erişilebilir hale getiriyor.

Kopenhag’ın güneyine bir saatlik mesafede yer alan, 45 metre yüksekliğindeki Camp Adventure Orman Kulesi, İskandinavya’da türünün tek örneğini oluşturuyor. Ziyaretçileri doğaya yaklaştıran, İskandinav boreal ormanına yeni bir perspektif sunan benzersiz bir deneyimin merkezinde bulunuyor. İnişli çıkışlı tepeler, akarsular, göller, bataklıklar ve çayırlar ile karakterize edilen, zengin kuş yaşamı ve mevsim değişiklikleri ile sürekli değişen bir manzara sunan tarihi Gisselfeld Manastır Ormanı’ndaki deneyim, ağaçların arasında zikzaklar çizerek yükselen toplam 900 uzunluğunda bir platform, nefes kesen panoramik manzaralar sunan 650 metre uzunluğunda bir iç spiral rampaya sahip 45 metrelik bir kule ile erişilebilir hale geliyor. Kuleye giden yükseltilmiş ahşap platformun arkasındaki fikir, doğayla uyum içinde yaşayan çok çeşitli canlı türlerinin bulunduğu habitatta, doğal çevreyi bozmadan ormanı herkes için erişilebilir kılmak. Bunu başarmak için yapı, doğal bağlamla nazik bir uyum sağlamak üzere paslandırılmış çelik ve yerel meşeden inşa edilmiş.

EFFEKT Architects, gerçek deneyimi sağlayanın doğanın kendisi olduğunu, tasarımın yalnızca onu erişebilir kıldığını; doğaya yeni ve alternatif bakışlar sunduğunu ifade ediyor. Ziyaretçilerin deneyimini zenginleştirmek için, tipik silindirik bir kule şeklinden kaçınılmış; bunun yerine kule, geniş bir tabanın üzerinde incelerek ve daha sonra tepede tekrar genişleyen kavisi bir formda tasarlanmış. Kule boyunca yukarıya doğru çıkarken bu sayede ormanın örüntüsü ile daha iyi bir ilişki kurulabiliyor. Gözlem terasına çıkan kıvrımlı rampa da kulenin hiperbolik şeklinden faydalanıyor. Eğim sabit tutulurken, rampanın geometrisi ve boşlukları değişen eğrilere göre kurgulanıyor. Rampa, zirveye doğru ilerleyen bu yolculuğu, değişen yakınlık hisleri ile kurulan benzersiz bir deneyime çevirirken, ziyaretçilere engelsiz bir erişim sunan heykelsi bir unsura dönüşüyor. Kulenin tepe noktası deniz seviyesinin 140 metre üzerinde yer alıyor ve Zelanda’daki en yüksek erişilebilir noktayı oluşturuyor. Temiz bir havada, kuzeyde 50 km uzaklıkta yer alan Malmö ve Kopenhag’a; güney ve doğuda ise Güney Zelanda kırsalına doğru kesintisiz bir manzara sunuyor.