Batı Yapı Yönetim Ofisi

Künye

İç Mimari Tasarım

OSO Mimarlık

Yardımcı Mimarlar   

Ozan Bayık,

Serhan Bayık,

Okan Bayık,

Kübra Demirtuna,

Erkan Çeçen,

Murat Lüleci,

B. Bahar Çiçekçi

Proje Yeri

Beylikdüzü, İstanbul

İşveren

Batı Yapı İstanbul

Proje Tarihi        

2016

Proje Alanı

800 m²

Fotoğraflar

OSO Mimarlık

Uygulama

Uygulama

Batı Yapı İstanbul

Modüler Halı Uygulaması

Ateco Zemin (Burmatex)

Ofis Camlı Bölme Sistemleri

Epart Ofis Sistemleri

Ofis Mobilyaları

Koleksiyon

Özel İmalat Mobilyalar

BMD

Vitrifiye, Batarya Ürünleri

Vitra, Geberit

OSO Mimarlık tarafından İstanbul’da yapılan, marka kimliği, faaliyet alanı ve kullanıcı profili ile örtüşen bir konsept kurgusunun temel tasarım problematiği olarak belirlendiği Batı Yapı Yönetim Ofisi’nde, mekâna aidiyet hissi kazandırılarak, kullanıcı mutluluğu ve performansının arttırılması hedeflenmiş.

İstanbul Beylikdüzü’nde yer alan Batı Yapı Yönetim Ofisi, OSO Mimarlık tarafından inşaat sektöründe hizmet veren müteahhit bir firma için tasarlanmış. Ofis, toplam 800 m2’lik alanıyla bulunduğu yapının ikinci katında konumlanıyor. Mevcut yapı çok detaylı analiz edilip, mimariden gelen veriler ve ilişkiler gözetilmiş ve mekânın kendine has özellikleri de tespit edilerek projeye başlanmış. Buna paralel olarak firmanın işleyiş şeması, çalışma biçimi ve rutin iş programlarına yönelik davranış yapısına göre genel yerleşim planı şekillendirilmiş. Aynı süreç içerisinde firmanın yaptığı inşaat işlerine referans verecek bir kimlikle tasarım arayışına gidilmiş. Genel konsept, inşai yapı öğelerinin ön plana çıkarılmasına yönelik strüktürel bir yaklaşımla kurgulanmış. Bu doğrultuda ofisin temel ihtiyaçları net ve yalın bir dille ele alınarak mekânların kimlik kazanmasında önemli roller üstlenmiş. Buna, açık ofis tarafında brüt beton olarak bırakılmış kolon, kiriş ve tavanlar; inşaatlarda döşeme demiri olarak kullanılan çesan hasırının mesh asma tavan şeklinde kullanımı ve sıva üstü aydınlatma örnek verilebilir. Mekânik ve elektrik tesisatların en yalın hali ile kullanılması bu vurguyu arttırmış. Benzer şekilde genel müdür odasının bir duvarı, kısmi olarak tavanları ve koridor kısmında asma tavan içleri brüt görünümde bırakılarak firmaya özgü bir kimlik ve karakter oluşturulmuş. Ayrıca, firma logosundan esinlenerek tasarlanan resepsiyon sırt duvarı, aynı zamanda tuğla dizilimine referans veren biçim diliyle ziyaretçileri karşılıyor.

Açık ofis ile koridor arasında, her iki taraftan kullanımına izin verecek şekilde bir kitaplık tasarlanmış. Ham kontrplak malzemeden yapılmış olan bu kitaplık, hem iki mekânı ayıran bir bölücü eleman görevi görmüş, hem de açık ofisin görünürlüğü sağlanmış. Arkalığı olmayan, çift taraflı kullanımı olacak şeklinde tasarlanan ürün, ofis tarafından kitaplık-arşiv, koridor tarafından ise maket sergisi olarak işlevlendirilmiş.

Ofisin giriş katında, açık ofis çalışma alanı, toplantı ve sunum odaları yer alırken, üst katında yönetim odaları ile dinlenme ve sosyal aktivite mekânları bulunuyor. İki katı birbirine bağlamak için yapılan merdiven, konstrüksiyon kullanılmadan tamamen saç taşıyıcı ve saç basamaklardan imal edilmiş; tüm yüzeyler ham haliyle korunarak bırakılmış. Özellikle malzemelerin ham haliyle kullanımı ve inşai formlara özgü dil, üst katlarda gerek mobilya tasarımlarında, gerekse de tavan ve duvar kaplamalarında benzer şekilde mekânları biçimlendiriyor.

Genel anlamda, Batı Yapı Yönetim Ofisi projesinde, marka kurumsal kimliği, faaliyet alanı ve kullanıcı profili ile örtüşen bir konsept kurgusu, temel tasarım problematiği olarak belirlenmiş. Dolayısıyla mekâna aidiyet hissi kazandırılarak, kullanıcı mutluluğu ve performansının arttırılması hedeflenmiş.