Archiprix Türkiye 2023

Mimarlık eğitimi alanında en uzun soluklu ve en önemli ödül programı olan Archiprix Türkiye 2023 için başvuru tarihleri 17 Kasım – 18 Aralık olarak belirlendi.

Doğan Hasol, Şevki Vanlı, Hülya Yürekli ve Ferhan Yürekli tarafından kurulan ulusal yarışma organizasyonu Archiprix Türkiye, 1996 yılından beri sürdürülüyor. 2017 yılından bu yana ise yalnızca Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı tarafından düzenlenmeye devam ediyor. Organizasyon 2021 döneminden başlayarak sonraki 2 yıl boyunca Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı ve Mimarlar Derneği
1927 iş birliğinde düzenleniyor.

Katılımcılar Archiprix Türkiye’ye yalnızca Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerde 2022-2023 döneminde açılan proje dersleri kapsamında ürettikleri bitirme projeleriyle katılabilirler. Archiprix Türkiye için “Bitirme Projesi” tanımı, okulun ders kataloğunda mezun olmak için öğrencinin alıp geçmesi gereken son proje dersini ifade ediyor. Katılımcının okulundan
mezun olmuş olması bir katılım koşulu değil, ancak ilgili proje dersinden geçmiş olması gerekiyor. Katılımcı tarafından sisteme yüklenen projenin jüri tarafından değerlendirilmeye alınması için stüdyo yürütücüsünün onay vermiş olması gerekiyor. Yürütücü onayları başvuru süreci sonrasında çevrimiçi olarak raportörlük tarafından takip edilecek.

Yarışma başvuruları 17 Kasım – 18 Aralık tarihleri arasında kabul edilecek. Başvuru için yüklenmesi gereken belgeler arasında; çevrimiçi başvuru formu, proje panelleri ve kabul/beyan formu yer alıyor.

Katılımcılar, yarışma ve başvuru süreci ile ilgili sorularını en geç 20 Kasım tarihine kadar
info@archiprixturkey.org adresine yazılı olarak iletebilirler.

Bu yıl yarışmanın jüri üyeleri arasında farklı üniversitelerden akademisyenler ve mimarlar yer alıyor. Asli jüri üyeleri, Ali Dur (Öğr. Görevlisi, Mimar / Kadir Has Üniversitesi), Boğaçhan Dündaralp (Mimar / Ddrlp Mimarlık), Devrim Çimen (Mimar / 8artı Mimarlık), İnci Basa (Prof. Dr., Mimar / ODTÜ), Sinem Çınar Kalenderoğlu (Öğr. Görevlisi, Mimar / Atılım Üniversitesi) olacak yarışmada yedek jüri üyesi olarak Melek Pınar Uz Baki (Dr. Öğr. Üyesi., Mimar / Başkent Üniversitesi) ve Şirvan Yakut (Mimar, Archiprix Türkiye 2022 Birincisi) yer alıyor.

Mimarlık eğitimi alanında en uzun soluklu ve en önemli ödül programı olan Archiprix Türkiye, genç mimarlar için başarılı bir meslek kariyerine başlamak için önemli bir adım oluşturuyor. Yarışma bununla birlikte, yöntemleri ve yaklaşımları ile farklı öğretim kurumları arasında rekabeti artırmak, çalışılan proje konularının çeşitliliğini ortaya çıkartmak, tartışma ortamını geliştirmek ve bu sayede ulusal düzeyde mimarlık eğitiminin kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor.