Ananas Woodworking Kurucu Ortakları Çağdaş Cantürk ve Altuğ Toprak: Ahşap malzemeyi en yüksek verim ile kullanıp kullanıcı-ürün etkileşimini ön plana çıkarmak istiyoruz.

2015 yılında Endüstri Ürünleri Tasarımcıları Çağdaş Cantürk ve Altuğ Toprak tarafından İzmir Karabağlar Mobilya Sanayi Bölgesi’nde kurulan Ananas Woodworking, yurt içinde ve yurt dışındaki önde giden mimari ve iç mimari projelere ahşap ürün ve mobilya imalatlarında tasarım odaklı mobilya üretim desteği sunuyor. İmalat desteği verdikleri projeleri yüksek kalitede işçilik, adil fiyatlandırma ve estetik uygunluk kriterlerini göz önünde bulundurarak gerçeğe dönüştüren Ananas Woodworking kurucu ortakları Çağdaş Cantürk ve Altuğ Toprak ile markanın serüveni, tasarım felsefesi, üretim alanı ve gelecek planları üzerine konuştuk.

Tasarım yolculuğunuz nasıl başladı, ahşap ürün tasarımlarına nasıl yönlendiniz? Kısaca anlatır mısınız?

Çağdaş Cantürk: Temelde ürün tasarımcısıyız biz. Endüstriyel tasarım mezunuyuz. Üniversite döneminde mobilya ile ilişik çeşitli projeler ve ürün tasarımları yaptık. Ardından ben Estonya’da ahşap ve ahşap teknolojileri üzerine bir yüksek lisansa başladım ve bu yüksek lisansı tez aşamasında Politecnico di Milano’da tamamladım. Altuğ Toprak ise yine İtalya’da, Domus Academy’de ürün tasarımı üzerine uzmanlaştı. Ananas Woodworking’in tasarım ve teknik açıdan temelleri oldukça sağlam diyebiliriz. Türkiye özelinde “ürün tasarımı”, “mobilya tasarımı”, “ahşap” ve “ahşap üretim teknolojileri” üzerine eğitim veren bir lisans ve yüksek lisans alanı bulunmuyor. Bu nedenle, güçlü olan sadece tasarım bilgimiz değil. Aynı zamanda imalat bilgimiz de en az tasarım bilgimiz kadar kuvvetli. Masif mobilya tasarımı ve üretimi maceramıza müşterilere özel mobilya üreterek başladık. Yıllar içerisinde hem çalışan sayımız hem de üssümüz olarak tanımladığımız mini fabrikamızın imkanları arttı. Bu da bize yeni masif mobilya ve aksesuar tasarımlarımızı üretme imkanı sağladı.

Ananas Woodworking nasıl doğdu? Yaptığınız işlerden kısaca bahseder misiniz?

Altuğ Toprak: Ananas, 18. yüzyılda statü sembolü olarak görülen ve Avrupa’ya nadir getirilebilen bir meyve. Ananas Woodworking üretim felsefesi de temelini en eski mesleklerden olan marangozluktan alıyor. Yaratmak istediğimiz nişi yine eski ve bir sembolle tanımlayabilmek/özdeşleştirebilmek istedik. Bir bakıma geleneksel marangozluğu günümüz teknolojisiyle entegre bir şekilde kullanıyoruz. Önce müşterlerimize özel mobilya tasarlayarak başladık,  şimdi ise her yeni senede en az 3-4 ürün ailesi tasarlamak ve üretmek gibi bir rutinimiz var. Ayrıca tasarımcı, mimar, iç mimar projelerine tasarım bağlantılı üretim desteği sunuyoruz. Mini fabrikamızı hem kendimiz hem de tasarımcı adayları için kullanılabilecek bir paylaşımlı alan olarak kurguladık. Mevcut üretim kabiliyetlerimizi, tasarımcıların projelerini somutlaştırmakta da kullanıyoruz.

2019 yılında “Ananas Deco” adı altında mimarlara, iç mimarlara ve tasarımcılara projelerinde, mobilya odaklı üretim desteği vermeye başladık. Ev, ofis, ortak çalışma alanları, restoran ve kafe, otel, dış mekan gibi alanlar için üretimler yapıyoruz. Avrupa ve Amerika’da yaygın olan tasarımcılar arasındaki paydaş çalışma mantığını kullanıyoruz. Örneğin, Almanya’da bulunan bir alan için tasarım yapan bir iç mimara mobilya odaklı üretim desteği verirken, malzeme, dayanıklılık ve kullanım ergonomisi gibi konulardaki iyileştirme süreçlerinde de paydaşlarımızla dirsek temasında çalışıyoruz. Bu da proje tasarımcısına zaman, çizim-nihai ürün uyumluluğu, üretim ve montaj termini gibi konularda avantajlar sağlıyor.

ZEUS Gyros & Grill

Ananas Woodworking’in ürün portföyü ne tür tasarımlardan oluşuyor?

Çağdaş Cantürk: TV üniteleri, medya konsolları, dresuarlar, çok amaçlı sehpalar, masalar, yatak, kesme ve sunum tahtaları, tepsiler, aynalar. Kısacası ahşap malzemenin dominant olduğu mobilya ve masif aksesuarlar. Bu ürün çeşitleri sadece tek müşterimize veya proje sahibine özel tasarlanıp üretilebileceği gibi Ananas koleksiyonundan da seçilebiliyor.

Ürünlerinizi farklılaştıran en önemli kriterler hangileri?

Altuğ Toprak: Ürünlerimizi farklılaştıran en önemli kriteri işimize ruhumuzu katmak olarak tanımlayabiliriz. Sektör, artan nüfus ve metropollerde yaşamanın mecburiyetlerine paralel olarak seri üretim ve yoğun endüstriyelleşmenin etkisindeyken, el işçiliğinden, yerel üretim tekniklerinden besleniyoruz. Daha da açıklamak gerekirse anlayışımız piyasanın dayattığı tüketime dayalı mobilya ekonomisine tabi olmamak… Atölyemizde çok basit bir detayı dahi defalarca prototipleyebilme imkanına sahibiz. Tasarladığımız ve ürettiğimiz her ürününün kendi içinde olabildiğince sade ve zamansız  çizgilere sahip olmasını hedefliyoruz; farkındayız ki en ilkel tasarım da en tamamlanmış tasarım olabilir. Ayrıca tasarımcı olarak ham madde kullanım şekli ile ilgili bazı sorumluluklarımız var. Ürünlerimizde yasal yollardan elde edilmiş keresteleri kullanmak, fire ve atık yönetimini sağlayabilmek, insan sağlığına ve doğaya zarar vermeyen organik ahşap koruyucuları kullanmak gibi. Tüm bunların bazı zorlayıcı yanları da olmuyor değil. Örneğin, doğal bir malzeme olan ahşabın nesillerce kullanılabilecek sağlamlıkta fonksiyonel bir ürüne dönüşmesi fikri son 50 yılın yaygın mobilya tüketimi alışkanlıklarına ters. Ahşap malzemeyi en yüksek verim ile kullanıp kullanıcı-ürün etkileşimini ön plana çıkarmak istiyoruz. Bazı ürünlerimizin tanımlamasını kullanıcılara bırakmak, kullanıldığı mekana göre fonksiyonlarının değişmesi gibi daha hibrit ve çok yaşamlı bir ürün hikayesi yaratmak istiyoruz. Ağaca uzun ömürlü ikinci bir hayat sunuyoruz. Bu malzemeye nazik davranmamızı zorunlu kılıyor. Ayni seri dahi olsa tüm Ananas ürünlerini farklı kılan da bu.

Mimari ve iç mimari projelere yönelik tasarım odaklı mobilya üretim desteği sunuyorsunuz. Bu yaklaşımı biraz detaylandırır mısınız?

Çağdaş Cantürk: Ananas Woodworking ve Ananas Deco’yu birbirinden ayırıyoruz. Bazı noktalarda yolları kesişen bu iki markamız da farklı açılardan mimari ve iç mimari projelere destek vermekte.

Ananas Woodworking, kendi tarafımızdan tasarlanmış ve üretilmiş masif ahşap ürünleri kapsamakta. Tasarımcılar bu ürünleri projelerinde doğrudan kullanabilmekteler. Fiziksel olarak kullanabildikleri gibi, ürünlerin 2 boyutlu teknik çizimlerine ve yine projelerinde, render çalışmalarında kullanmak için 3 boyutlu datalarına da www.ananaswoodworking.com üzerinden ulaşabilmekteler.

Ananas Deco’da ise tersine bir işleyiş söz konusu. Tasarımları, proje sahibi olan mimar, iç mimar ve tasarımcılar sağlıyorlar. Biz ise üretim, imalat detayları, etik değerler, malzeme kalitesi, işçilik kalitesi, teknik data-final ürün uyumluluğu gibi ihtiyaçlara cevap veriyoruz. Örnekleyecek olursak, bir villanın iç mekan tasarımını yapan tasarımcı bizimle iletişime geçip, sabit mobilyaların, hareketli mobilyaların üretimi konusunda bizden destek alabiliyor. Projelerin final dokunuşu, göz önünde olan ve kullanıcıyla doğrudan temas halinde olan elemanları, mobilyaları üretiyoruz. Projelendirme aşamasında, gerekirse proje yöneticisi ile dirsek temasında kalıp detayları birlikte çözümlüyoruz.

Six Senses Kaplankaya

Ananas Woodworking ürünleri ne tür bir kitleye hitap ediyor? Hedef kitleniz sizlere hangi mecralardan ulaşabiliyor?

Altuğ Toprak: Müşterilerimizin standart bir profili yok. Farklı alanlar için, farklı fonksiyonlarda kullanılabilecek mobilyalar tasarlıyoruz. Tasarımlarımızın minimalist felsefede olmasına özen gösteriyoruz. Bu, dolaylı olarak müşterilerimizin de hayata aynı perspektiften bakan insanlar olmasını sonucunu doğuruyor.

Sosyal mecralarda insanları bilgilendirmeyi amaçlayan paylaşımlar yapıyoruz. Bu paylaşımlar, meraklısının da müşterimiz olmasını sağlıyor. Öte yandan, mutlu ayrıldığımız her müşterimiz yeni bir müşterimizin bizimle çalışmasına vesile oluyor.

Gelecek hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Çağdaş Cantürk: Biz tasarım kökenli bir firmayız. Bizi işimize bağlayan en önemli unsur, tasarlıyor ve tasarladığımızı üretebiliyor olmamız. Uzun vadede ürün sayımızı planladığımız gibi arttırmayı planlıyoruz. İhracat ile başta Amerika ve Avrupa olmak üzere, dünya vatandaşlarıyla buluşturduğumuz ürünlerimizin sayısını arttırmayı hedefliyoruz.

“Contract Furniture” dünyada kabul gören bir çalışma şekli. Biz de bunu sağlamak konusunda kararlıyız. Perakende olarak müşterilerimize sunduğumuz ürünlerimizi, proje ölçeğinde firmalarla buluşturmak ve alanlarda ürünlerimizin sevilerek kullanıldığını görme fikri bizi işimize tutkuyla bağlayan bir başka neden. Bu amaçla, nitelikli projelerin paydaşı olmaya devam etmek istiyoruz.