Alüminyum Mağara ve Kamusal Zemin

Mimari Tasarım
HAS Design and Research

Proje Yeri
Bangkok, Tayland

Tamamlanma Tarihi
2024

Fotoğraflar
DOF Sky|Ground

HAS Design and Research tarafından Tayland’da tasarlanan “Alüminyum Mağara ve Kamusal Zemin” hızlı endüstriyel gelişimin ortasında, gelenek ve geleceği alışılmadık bir konseptle bütünleştirerek Tayland halkının yerel zanaatkarlığın potansiyelini yeniden keşfetmesini sağlıyor.

Alüminyum Mağara ve Kamusal Zemin, üç boyutlu bir iç mekanı, kalıcı bir iskeleti ve zanaatkarlık ürünü bir cephe yüzeyini bütünleştiren, titizlikle tasarlanmış bir mimari eser. Yapı, The Association of Siamese Architects under Royal Patronage (ASA)’nın 90. yıldönümü kapsamında üretilmiş. Tayland’dan bir alüminyum şirketi olan S-ONE Group ve KIN tarafından başlatılan tasarım çalışmasında mimarlık firması HAS Design and Research görev almış.

Hung And Songkittipakdee (HAS) bu yapının sadece Tayland’ın Güneydoğu Asya’daki en önemli metal ihracatçısının yıldönümünde üretilmiş bir eser olmasını değil, aynı zamanda Mimarlar Fuarı’nda halka açık bir dinlenme yeri oluşturmasını da amaçlamış. Mekan; öğrenme, sanat alışverişi ve eğitici konferanslar gibi etkinliklere halkın ücretsiz olarak katılmasına olanak sağlıyor ve kar amacı gütmeyen işlevlere hizmet veriyor. Çok sayıda görüşmenin ve derinlemesine yapılan analizlerin ardından müşteri, HAS Design and Research kurucuları Jenchieh Hung ve Kulthida Songkittipakdee tarafından önerilen konsepti tamamen benimseyerek Alüminyum Mağara ve Kamusal Zemin’in ticari faaliyetler ve tanıtım kampanyaları olmaksızın, fikir alışverişine ve öğrenmeye adanmış, ücretsiz bir kamu erişim merkezi olmasını kabul etmiş.

HAS Design and Research, bu önermeden yola çıkarak, yoğun biçimde sıkıştırılmış fuar alanının ortasında organik bir izlenim bırakan vadi benzeri bir mağara yaratmak için yenilikçi bir tasarım ortaya koymuş. Alüminyum Mağara ve Kamusal Zemin, sadece Taylandlıların yaşam alanları ve günlük yaşantıları için doğaya sığındıkları geçmiş sahneleri yeniden yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda Bangkok’ta kişi başına düşen ortalama 6.99 metrekare yeşil alanın, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği 9 metrekarenin çok altında kalan mevcut durumu da yansıtıyor. Normal zamanlarda, yükseltilmiş yapı, altında açık bir alan yaratarak insanları çekmek, mekanı daha geniş hissettirmek için “gri alan”ları artırıyor. Bu tasarım aynı zamanda geleneksel Tayland evlerinin çok işlevli “Tai toon” alanına da referans veriyor. Özel zamanlarda, mağara benzeri yapıyı aydınlatan doğal ışık sadece eğitim, öğrenim ve forumlar için uygun alanı yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda benzersiz bir duyusal deneyim sunarak bir tören duygusu yaşanmasına da olanak veriyor.

Alüminyum Mağara ve Kamusal Zemin, “Total-ness Design” olarak adlandırılan, kabuğu mekana, mekanı yapıya ve yapıyı çeşitli işlevlere entegre eden bir yaklaşımla, yüz binlerce alüminyum çubuktan inşa edilmiş.  Bu alüminyum çubukların hiçbiri aynı uzunlukta değil. Her biri, Tayland tapınaklarında görülen karmaşık işçiliğe benzer şekilde, zanaatkarlar tarafından titizlikle kesilmiş ve birleştirilmiş.