Jackfruit Village

Mimari Tasarım
1+1>2 Architects

Proje Yeri
Hanoi, Vietnam

Tamamlanma Tarihi
2019

Toplam İnşaat Alanı
180 m²

Fotoğraflar
Trieu Chien, Son Vu

Vietnam’da yer alan 1+1>2 Architects tasarımı Jackfruit Village; sanatı, doğayı ve yerel mimariyi bir arada deneyimlemeyi mümkün kılıyor.

1+1>2 Architects tasarımı Jackfruit Viilage, Vietnam’da, toplam 1,7 hektarlık bir alanda yer alıyor. Güney yamacı göl ile çevrili mevcut alanda Vietnam’ın kuzeyindeki kırsal alanlara özgü 38 jackfruit ağacı, 13 pomelo ağacı bulunuyor.

Projenin merkezinde meditasyon evi yer alıyor; merkezde yer alan bir meditasyon alanı ve çevresideki topluluk alanı. Konut birimleri merkezden daha uzakta ağaçların yoğun olduğu bölgelerde yer alıyor. Ağaçların oluşturduğu gölgelik alanlar iç avuluların termal konforu için de olumlu etki yaratıyor. Evlerin üzerinde bulunduğu platformlar topoğrafyaya uyum sağlayacak şekilde yükseltilmiş. Böylece yapılar topraktaki nemden konuruyor ve yağmur suyunun akması için doğal zemini engellemeden yapılaşmayı mümkün kılınıyor. Her yapı, yerel bitki örtüsü ve topografya ile simbiyozu en üst düzeye çıkaran keyifli bir deneyim sunuyor.

Proje, konukların çeşitli konut türlerinde yerel çiftçilerle birlikte yaşamayı deneyimledikleri benzersiz bir otel ve konaklama işletmesi biçimini tanımlıyor: müstakil villalar, yarı müstakil villalar vb. Sebze bahçesi, jackfruit ağacı ve meyve ağacı bahçesi, kafes balık yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvan çiftliği ile tarım modeli uygulanarak günlük organik gıda ürünleri sağlanıyor. Çeşitlendirilmiş olanaklara sahip hizmet alanı: Yerel mutfak, yüzme havuzu, spa, geleneksel bitki banyosu, mutluluk bakış açısını paylaşan meditasyon uygulaması, sanatçılar için bungalov barındırıyor. Bu alan yerel kültürü teşvik ederken konukların sanatçıların yaşam alanlarıyla kaynaşmasını sağlıyor ve yerel halkın gelir ve yaşam standartlarının iyileştirilmesine katkıda bulunuyor.

Tasarım, Jackfruit köyü içinde bir topluluk duygusunu vurgulamanın yanı sıra deneyimli rotalarla çevre köylere kolayca bağlanıyor: Bisiklet, kürek gibi aktiviteler sayesinde daha geniş bir alanda doğa içerisindeki deneyimi artırmak mümkün hale geliyor. 

Projedeki binaların dış cephesinde yerel ve çevre dostu malzemeler kullanılmış. Kerpiç tuğlalar, kendi gölgesini yaratan ve güneş radyasyonunu etkin bir şekilde kontrol eden geniş sazdan çatı gibi yapı birimleriyle ekolojik tasarım kriterleri karşılanmaya çalışılmış. Her binanın kendi biyolojik 5 odacıklı foseptik tankı ve atık su filtrasyonu rüzgar yönünün tersine doğru yerleştirilmiş.

Bu proje, misafirler için sade, huzurlu ve samimi bir ortam yaratmayı, Vietnam kırsal yaşamının yeni bir imajını uyandırmayı, kentsel patlama ve pazar ekonomisi bağlamında yerel kültürel değerlerin miras alınması ve teşvik edilmesi temeline dayalı olarak yerel halkın yaşamlarını istikrara kavuşturmayı ve iyileştirmeyi arzuluyor.