Mountain Dust

Mimari Tasarım
Mahesh Naik

Proje Yeri
Maharaştra, Hindistan

Tamamlanma Tarihi
2023

Toplam İnşaat Alanı
296 m²

Fotoğraflar
Mahesh Naik

Mahesh Naik tarafından tasarlanan Mountain Dust, Hindistan’da bulunan Matheran Tepeleri’nin eteklerinde doğayı deneyimlemek için bir fırsat sağlıyor.

Mountain Dust, Bay Alreja ve Mumbai’de yaşayan ailesi için bir kır evi olarak tasarlanmış. Matheran Tepeleri’nin eteklerinde yer alan 20 dönümlük kır evinin bulunduğu arazi, en tepeden su kenarına kadar alçalıyor. Bu kırsal çiftlik evi altı yataklı bir evden ve ortak alan, yüzme havuzu, servis bloğu, personel odaları, su deposu, büyük bir çayır, kutsal oluktan oluşuyor. Bulunduğu alan nehir kenarına kadar uçurumdaki vahşi el değmemiş ormanlarla çevrili.

Evin kalbinde, tüm evin etrafında döndüğü geniş, ışık dolu üçgen bir atrium yer alırken diğer mekanlar çevredeki dağın maksimum manzarasını elde etmek için kutsal bir triskelion geometrisi oluşturarak doğaya doğru üç yönde uzanıyor. Böylece konut hem içe dönük bir merkezi alan hem de dışa doğru uzanan ve doğayla birleşen dışa dönük alanlar sergiliyor.

Bu 6 yataklı kır evinin zemin katında 3 yatak odası, bir kiler ve yaşam alanı, birinci katında ise 3 yatak odası bulunuyor. Her yatak odasının iki üçgen balkonu ve bitişiğine inşa edilmiş kompakt ancak dinamik açılı bir banyosu var. Ev, doğu tarafındaki büyük bir güverteye açılıyor ve öğleden sonraki yoğun saatlerde kütlesi tarafından iyi bir şekilde gölgeleniyor. Güvertenin kenarındaki pavyon, yükselen güneş ve ayın değişen fonuyla Matheran dağlarının panoramik manzarasına bir bakış sunuyor. Güverteden aşağıdaki yüzme havuzu alanına ve glamping alanına geçilebiliyor. Evin üç tarafındaki dirsekli eğimli çatı, yapıyı hava koşullarının değişkenliklerinden koruyor. Zengin kemer açıklıkları bol miktarda doğal ışığa izin vererek evi çevredeki manzarayla birleştiriyor.