2023’ün En Çok İlgi Çeken Röportajları
Geride bıraktığımız 2023 yılı içerisinde, YAPI Dergisi’nin web sitesinde yayınlanmış röportajlardan en çok ilgi çekenleri derledik.
Doğan Hasol: “Çağı izlemek gerekir. Çağın tüm olanaklarını en iyi şekilde kullanmak…”
Türkiye’de mimarlık mesleğinin gelişmesine büyük katkılar sunan YAPI Dergisi’nin ve Yapı-Endüstri Merkezi’nin kurucusu, yazıldığı ilk yıllardan Türkiye mimarlık ortamı için en kıymetli kaynaklardan biri olarak görülen “Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü” ve “20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı” kitaplarının yanı sıra pek çok mimarlık kitabının yazarı Doğan Hasol’la YAPI Dergisi’nin hikayesini konuştuk.
Melek Zeynep Bulut: “Eserlerimin insan bedeni gibi davranmasını ve omurgasının olmasını tercih ediyorum…”
Melek Zeynep Bulut ile, Londra Tasarım Bienali’nde önemli başarılara imza attıktan sonra Atatürk Kültür Merkezi önüne taşınan ve 10 Aralık’a kadar İstanbullular ile buluşmaya devam edecek olan “Açık Yapıt” eseri ve disiplinler arası bir düzlemde gerçekleştirdiği, kolektif belleğe hitap eden diğer kamusal yerleştirmeleri üzerine konuştuk.
Bünyamin Derman, Cem Yılmaz, Mehmet Kalyoncu: “Şehir insanlardan başka nedir ki?”
Hatay’ın ve Adıyaman’ın kültürel mirasının ve kent kimliğinin korunmasına liderlik eden Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, Kentsel Yenileme Merkezi Kurucu Ortağı Cem Yılmaz ve DB Mimarlık Kurucu Ortağı Bünyamin Derman ile projenin kapsamını, temel planlama yaklaşımlarını, ulusal ve uluslararası paydaşlarını, rant kültürü ve soylulaştırma tehlikelerine karşı alınan önlemleri ve geçmişte yapılan hatalardan nasıl dersler çıkarıldığını konuştuk.
GMW MIMARLIK: “Teknoloji sayesinde havaalanı deneyimleri neredeyse kişiye özel hale geldi…”
Kuruluşundan günümüze geçen çeyrek asırlık süreç içerisinde elde ettiği deneyimlerle uluslararası havalimanı projeleri için masterplan tasarımı ve planlama danışmanlığı hizmetleri vererek küresel ölçekte başarılara imza atan GMW MIMARLIK ortakları Mimar Dicle Demircioğlu ve Mimar Pınar İlki Emekçi ile ulaşım yapılarındaki farklı dinamikleri, teknolojik gelişmeleri ve yeni trendleri konuştuk.
Mimar Alper Derinboğaz: “Çatalhöyük’ten Göbeklitepe’ye coğrafyamızdaki yapı yapma kültüründen öğreneceğimiz çok şey var…”
Mimarlık pratiğini, klasik bir yapı üretim stüdyosu olmaktan çok araştırmaya ve öğrenmeye dayalı multi-disipliner bir laboratuvar gibi kurguladığı Salon bünyesinde, özgün bir perspektifte sürdüren Alper Derinboğaz ile İstanbul Müzesi başta olmak üzere güncel projelerini ve sanat-mimarlık arakesitindeki diğer işlerini konuştuk.
Herkes İçin Mimarlık: “Başka bir gelecek ve başka bir mimarlık, bugünden yaptığınız, sürdürdüğünüz, paylaştığınız sürece mümkün…”
Depremden etkilenenlerin bir araya gelebileceği, ortak paylaşıma olanak sunan geçici bir topluluk merkezini Kahramanmaraş’ta hayata geçirmek için çalışan Herkes İçin Mimarlık Derneği ile bölgede kullanıcıların katılımı ve farklı kolektifler ile iş birliği içinde yürüttükleri çalışmaların yanı sıra toplumsal angajmanlı ve demokratik mimarlığın geleceği hakkında konuştuk.
Can Çinici: “Depremin oluşturduğu hazin yıkım bize şehir ve bölge ölçeğinde planlamanın yeniden hatırlanması gerektiğini gösteriyor…”
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çok geniş bir alanda yıkımlara ve can kayıplarına neden olan depremlerin ardından bölgede ayakta kalan nitelikli yapılardan biri olan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Binası’nın mimarı Can Çinici ile kentlerimizin nasıl böylesine büyük felaketlere açık bir hale geldiğini konuştuk.
Murat Germen: “Kenti izlemek, insanı izlemek demek benim için…”
Kentsel planlama ve mimarlık eğitimlerinin ardından bir ifade ve araştırma aracı olarak gördüğü fotoğraf sanatına yönelen Murat Germen ile kent, mimarlık ve fotoğraf arasında kurduğu imgeleri; aşırı kentleşme, soylulaştırmanın etkileri, kent hakları, mülkiyet / mülksüzleştirme, insanın doğada yarattığı tahribat, küresel ısınma ve su hakları gibi konulara odaklandığı yapıtlarını konuştuk.
Sevince Bayrak, Oral Göktaş: “Yıkmadan, mevcudun üzerine ekleyerek dönüştürmek Türkiye için çok acil bir konu…”
SO? kurucuları Mimar Sevince Bayrak ve Mimar Oral Göktaş ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak olan “Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi” projesi ile ilgili konuştuk.