Mannal Evi

Mimari Tasarım
Denizen Works

Proje Yeri
Tire Adası, Birleşik Krallık

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
240 m²

Fotoğraflar
Gilbert McCarragher

Denizen Works; yerel taştan inşa edilen harabe bir ahırın yeniden dönüştürdüğü Mannal Evi’nde, İskoçya mimarisinden esinlenerek monolitik bir yapı tasarlanmış.

Mannal Evi, İskoçya’da bir çiftlik yapısının izlerini takip ederek tasarlanan dört yatak odalı bir ev. Tasarlanan evin, Hebrid Adası’nın güneydoğu ucunda denizin üzerinde yükselen Mull Adası üzerinden İskoçya anakarasına bakan panoramadan yararlanması amaçlanmış.Yıkıntılar arasında bulunan ve Byre adı verilen terk edilmiş yerel taştan inşa edilmiş ahır bakımsız durumdaymış. Evi mevcut ahır duvarlarının içine inşa etmeye karar veren mimarlar, yapının uzunluğu boyunca yerleştirilen sabit cam panelli odalar tasarlamışlar. 

Çift kat yüksekliğe sahip salondaki masif ahşap çerçeve ile çevrili pencere benzersiz bir mekan yaratıyor. Oturma odasındaki deniz manzarası sakinlerine bir teknenin pruvasında gibi hissettirirken evin ana hacminde bir mutfak ve yemek alanı, kiler, depolama ve merdiven içeren bir servis alanı bulunuyor. Çalışma alanına sahip ana yatak odası süiti birinci katta yer alıyor. Üç ilave yatak odası ve deniz manzaralı iki banyo, ana kanada dik açılarda yer alan bitişik bir hacimde yer alıyor. Ev, yerele özgü geleneksel malzemelerle inşa edilmiş.

Ana hacmin üst kısmı, monolitik bir yapı oluşturmak için antik taş duvarlarla harmanlanan siyah ahşapla kaplanmış. Yatak odası kanadı beyaz kaba döküm sıva ile kaplanmış.Yapı, geleneksel bir ahırınkine benzeyen galvanizli oluklu metal bir çatıya sahip. Giriş, gümüş renkli ahşap levhalarla kaplanmış ve camlı bir koridor, iki kanadı birbirine bağlıyor.