2022 / XVIII. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programının 18. Dönemi Başlıyor

18. Ulusal Mimarlık Ödülleri Seçici Kurulu’na, Mimar Sinan Büyük Ödülü, Anma Programı ve Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülü başlıklı kategorilerde yapılacak olan aday gösterme başvuruları, 22 Şubat’a kadar çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programı, Mimarlar Odası tarafından ilk kez 1988 yılında, Mimar Sinan’ın 400. ölüm yıl dönümü anısına düzenlendi. 1988’den başlayarak iki yılda bir gerçekleştirilen bu program, Türkiye’deki mimarlık üretiminin ardındaki 30 yılı aşan varlığıyla köklü bir kurumsal destek oluyor. Geçtiğimiz 17 dönemde programa 2507 mimarlık ürünü katıldı, seçkin nitelikleri nedeniyle 147 ürüne ve 54 kişi veya kuruluşa çeşitli dallarda ödül sunuldu. Sergiye katılan ürünlerin tümü Ulusal Mimarlık Ödülleri Kataloğu ile ulusal ve uluslararası kamuoyuna ulaştırılarak, çağdaş Türkiye mimarlığının tanıtımına katkı sağlanıyor.

Türkiye mimarlığını uluslararası ortamlarda temsil etmek üzere önemli mimarlık ödül seçkilerine aday gösterilecek mimarlar ve ürünler; programda ödül alan mimarlar ve ödül adayları arasından seçiliyor. Program kapsamında ödül alan eserler, Ağa Han Mimarlık Ödülü ve Mies van der Rohe Çağdaş Mimarlık Ödülleri gibi uluslararası programlarda doğal ödül adayı olarak da belirlenebiliyor. Mimarlık eserinin kamusallığının artırılması, mimarın hak ve sorumluluklarının tanınması ve mesleki pratiğin ayrıntılarının yaygınlaşması süreçleri destekleniyor.

Serginin ilk günü gerçekleştirilecek olan törende, ödül alan ürünler ve sahipleri tanıtılarak kendilerine plaket sunuluyor. Ödüllerin maddi karşılığı bulunmamakla beraber, yarışmaya katılan ve ayrıca jüri seçimi ile belirlenen mimarların ürünleri ilk olarak Ankara’da sergileniyor ve bu sergi bir sonraki ödül dönemine kadar oluşturulan program çerçevesinde, yurt içinde ve dışında birçok kente ve etkinliğe taşınıyor.

Sergiye katılan ürünlerin tümü Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan Ulusal Mimarlık Ödülleri Kataloğu ile ulusal ve uluslararası kamuoyuna tanıtılıyor. Katılımcılara ücretsiz olarak gönderilen katalog, UIA üyesi dünya ülkelerindeki meslek örgütlerinin kitaplıklarına, yurt içi ve dışındaki üniversite, araştırma merkezleri ve uzmanlık kitaplıklarına ulaştırılarak çağdaş Türkiye mimarlığının tanıtımına katkıda bulunuyor.

Ödül alan yapıların tescili için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapılıyor ve süreç müellif ile birlikte takip ediliyor. Ayrıca ödül alan yapılara, aldığı ödülün ve mimarının adının yer aldığı bilgi plaketi çakılıyor.

Yeni dönemde Ulusal Mimarlık Ödülleri Seçici Kurulu’na, “Mimar Sinan Büyük Ödülü”, “Anma Programı” ve “Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülü” başlıklı kategorilerde yapılacak olan aday gösterme başvuruları artık çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor. Seçici Kurul’a hitaben önerilecek kişinin / kişilerin ya da kurumun son katılım tarihine kadar (25 Şubat 2022, saat: 17.00) www.mo.org.tr/ulusalsergi/aday-gosterme adresi üzerinden Program Sekreteryası’na iletilmesi yeterli olacak.

17. dönem başvuruları için katılım şartlarına www.mo.org.tr/ulusalsergi/adresi üzerinden erişilebilir. Çevrim içi katılım formu 25 Şubat 2022 Cuma saat 17.00’ye kadar doldurulduktan sonra çıktı alınıp ıslak imzalı olarak Mimarlar Odası Genel Merkezi’ne kargo ile iletilmelidir. Kargo son başvuru tarihini takiben en geç 1 hafta içerisinde Genel Merkez’e ulaşmış olmalıdır.

Etkinlik Takvimi
Son Katılım Tarihi ve Saati: 25 Şubat 2022 Cuma, 17.00
Seçici Kurul Toplantısı: 1-2 Nisan 2022
Ödül Töreni: 15 Nisan 2022 Cuma, Cermodern, Ankara
Sergi Programı:

  • Cermodern, Ankara: 15 – 22 Nisan 2022,
  • Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi, Karaköy, İstanbul: 9 Mayıs – 5 Haziran 2022
  • Mimarlar Odası İzmir Mimarlık Merkezi, Alsancak, İzmir: 3 – 21 Ekim 2022

Seçici Kurul
Ülkü İnceköse,
Hüseyin Kahvecioğlu,
Deniz Mazlum,
Zuhal Ulusoy,
Burçin Yıldırım