GAD Academy’de Yeni Dönem Kayıtları Devam Ediyor
İstanbul’daki Global Architectural Development ofisinde GAD Vakfı tarafından gerçekleştirilen, yeni mezun mimar veya tasarımcılara yönelik altı aylık bir mimarlık eğitim programı olan GAD Academy’nin ikinci dönem başvuruları için son tarih 15 Temmuz 2021.
GAD Vakfı çatısı altında yeni mezun mimarlık öğrencilerine ve genç mimarlara yönelik bir eğitim programı olarak hizmet veren GAD Academy Sertifika Programı’nın ikinci dönem kayıtları 15 Temmuz tarihine kadar devam ediyor. Global Architectural Development pratiğinin İstanbul’daki ofisinde “Live Project” eğitim formatıyla sürdürülen sertifika programı, her tasarım alanına uygulanabilecek çok disiplinli bir bakış açısı ve teknik oluşturarak katılımcılarının ufuklarını genişletmeye, onları güncel kalmaya, gelişmeye, ilerlemeye ve değişime yönlendirmeye çabalıyor.
Yeni mezun mimarlara dijital araçları kullanarak, doğru görseller ve doğru tasarım süreci ile kendi tercih ettikleri geometriyi ve özgün yaklaşımlarını elde etmeyi öğretmeyi amaçlayan Live Project programı, mimarlık eğitiminin temelini oluşturan usta-çırak ilişkisine dayanıyor. Klasik eğitim kalıplarına bağlı kalmadan öğrencilerin çağın gereksinimlere göre kendilerini geliştirmesini hedefleyen sertifika programında, her türlü tasarım dalına adapte edilebilecek teknikler öğrenen akademi katılımcılarının bu değişim ve gelişim süreci sonucunda birer yeni nesil tasarımcı haline gelmeleri hedefleniyor.
Gökhan Karakuş, Kemal Arda Alkin ve Ozan Ertuğ’un eğitmen olarak yer aldığı, ayrıca yurt dışından bir çok seçkin mimarlık üniversitesinden akademisyenlerin de online derslerle katkıda bulunacağı sertifika programı, altı aylık eğitim çalışması kapsamında öğrencilerin ‘’Computational Design’’, ‘’Generative Design’’, ‘’Parametric Design’’ kavramlarını teoride ve pratikte sindirmelerini, yazılım programlarını kullanarak kapsamlı bir şekilde öğrenmelerini sağlıyor. GAD Academy Sertifika Programı’nda “Rhino Grasshopper”, “Maya”, “Blender” veya “Machine Learning” algoritmaları gibi konuları incelediklerini aktaran eğitmen Kemal Arda Alkin, GAD Academy’de mimarlığın bu bilgiler aracılığıyla nasıl yorumlanabileceğini araştırdıklarını dile getiriyor.
Müşteri-İşveren İlişkisinden Proje Koordinasyonuna Ofis Ortamını Deneyimliyorlar
Tüm bunların yanı sıra sertifika programına katılan öğrenciler bir mimarlık ofisinde olması gereken tüm süreci görme ve ortamı anlama imkanı da buluyorlar. Okulda hiç deneyimlemedikleri müşteri ve işveren ilişkileri, proje zamanlaması ve koordinasyonu gibi tecrübelere sahip olma fırsatı elde ediyorlar.
GAD Academy eğitmenlerinden Ozan Ertuğ, üniversitede belirli bir eğitim alarak programa katılmış öğrencilerin, bu programda dışarıdaki yırtıcı dünyayla yüz yüze geldiklerini ve bu dünyada nasıl konumlanacaklarını öğrendiklerini dile getiriyor. Öğrencilerin kariyer yollarını nasıl şekillendireceğine dair kararsız kaldıkları noktada GAD Academy’nin en temel ve en gerekli eğitimi veren program olduğunu sözlerine ekliyor.
Bu bakış açısıyla öğrencilere dijital tasarımda tüm sistem hakkında genel bir görüş vermeye çalışan GAD Academy’de öğrenciler kendi tasarım inovasyonlarını yöneterek ve kendilerini birçok akademik disiplini ilgilendiren bir dünyaya ve bilişimsel tasarıma adayarak, kendi tasarım markalarını kurabilecek birer aday, uluslararası tanınırlığı ile bilinen bir topluluğun parçası haline geliyorlar.
Tasarımın sınırlarının olmadığını ve çok yönlü bir bakış açısı gerektirdiğini öğretmeyi amaçlayan GAD Academy Sertifika Programı’nda öğretilen teknikler öğrencilerin portfolyolarını geliştirmeleri için de büyük bir fırsat haline geliyor. Uluslararası ölçekte tanınan ve onaylanan bu eğitimi tamamlayan öğrenciler, global mimarlık ofislerinde çalışma veya tasarım alanında önemli okullarda yüksek lisans yapma şanslarını artırıyor ve en önemlisi profesyonel hayatları boyunca kullanacakları ayrıcalıklı bir tasarım becerisine sahip oluyorlar.
“Kendimize rakip yetiştirdiğimiz program…”
GAD Academy Sertifika Programı’nı “Kendimize rakip yetiştirdiğimiz bir program” diye anan Gökhan Avcıoğlu, mesleğe aynı dili konuşabildikleri kalifiye ve donanımlı mimarlar kazandırmaktan memnun olduklarını dile getiriyor.
Mimarlık eğitimini hayat boyu devam eden bir süreç olarak tanımlayan Gökhan Karakuş ise GAD Academy’de gerek kültürel gerek yöntemsel yaklaşımlarla eğitim verildiğini ve yeni gelişen mimarlık mesleğinin altyapısını öğrencilere kazandırdıklarını aktarıyor ve uzun vadede kendine yatırım yapmak isteyen mimarların katılması gereken bir program olduğunu sözlerine ekliyor.
GAD Academy Birinci Dönem Sergisi ve Öğrencilerin Yorumları
GAD Academy Sertifika Programı’nın birinci döneminin başarıyla tamamlanmasının ardından ilk dönem öğrencilerinin projeleri Temmuz ayı boyunca GAD Gallery’de sergileniyor. Mezun olan öğrencilerin sertifika programında aldıkları eğitim, gösterdikleri gelişim ve bakış açılarındaki değişimle ilgili yorumları, GAD Academy’deki “Live Project” eğitim konseptinin yeni nesil tasarımcılar yetiştirmek konusunda ne denli doğru bir yaklaşım olduğunu gösteriyor.
GAD Academy Sertifika Programı’nı başarıyla tamamlayan Aslıhan Selin Musaoğlu, GAD Academy’nin bir üyesi olabilmenin kendisi için son derece güzel bir deneyim olduğünü vurguluyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Buraya ilk başladığım zaman, tasarım konusunda sığ düşündüğümü anladım çünkü Türkiye’de mimarlık eğitimi burada bize verilen olanakları sağlayamıyor. Böyle bir mimarlık ofisinde hem yapılan büyük ölçekli projeleri görebilmek, hem mimarlık teorisi üzerine çalışmalar yapabilmek, hem de gelecek mimarlığı üzerine vizyoner bir bakış açısı kazanmak benim GAD Academy’den öğrendiğim büyük kazanımlardan sadece bazıları.”
İrem Yılmazer ise lisans eğitiminden mezun olduktan sonra Gökhan Avcıoğlu ve GAD Academy’nin öğrettikleri sayesinde herhangi bir mimarlık ofisinde çalışırken veya yüksek lisans yaparken öğrenebileceklerinden çok daha fazla şeyi kavradığını ve uyguladığını dile getiriyor: ‘’Eğitmenlerimizin sürekli araştırmacı ruhumuzu geliştirmesi, zaman zaman gelip bize kritikler verip kendi birikimlerini bize aktarmaları gerçekten çok faydalıydı. Altı ayın sonunda yaptığımız Academy sergisi ise üzerinde çalıştığımız bütün işleri içeriyor; aynı zamanda bu benim hayatımda yaptığım ilk sergi oldu. Bu yüzden de herkese çok teşekkür ediyorum.”
GAD Academy’de bulunduğu süre içerisinde GAD’ın aynı zamanda kendisine birçok sektörel isimle çalışma fırsatı sağladığını aktaran Sera Su Abaç, böylelikle daha önce görmediği büyük ölçekli projeler gördüğünü ve kendisini bir mimar gibi hissetmeye başladığını dile getiriyor: “Hem çok mutluyum hem de program bittiği için biraz üzgünüm. Önemli olan öğrendiğim her şeyin bana değer katmış olması. Şimdi eğitmenlerimizden Arda’nın mezun olduğu okula yani Londra’daki Architecture Association (AA) School of Architecture’a master yapmaya gideceğim; sonra tekrar İstanbul’a gelip Gökhan Bey’in de bana öğrettiklerini kullanarak iş hayatına atılıp mimarlık yapmayı düşünüyorum.”
GAD Academy’de aldığı eğitimin gelecekteki mimari kariyerine çok katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade eden Ebru Mert ise, “GAD Academy’deki eğitimimiz başlangıçtan itibaren hem pratikte hem de teoride computational design, generative design ve parametric design olarak ilerlediği için tasarım sürecinde daha önce hiçbir fikrimiz olmayan programları kullanmayı öğrendik. İlerleyen süreçte Gökhan Bey’le iletişim halinde olup projelerle iç içe olmak ise çok heyecan vericiydi” diyor.
İkinci dönem sertifika programına katılmak isteyen genç mimar ve tasarımcıların 15 Temmuz’a kadar diplomaları, özgeçmişleri, niyet mektupları ve portfolyolarını academy@gadfoundation.com adresine iletmeleri bekleniyor.
Detaylı bilgi için tıklayınız.