Montaigne Multimedya Kütüphanesi

Mimari Tasarım
TAUTEM Architecture – bmc2

Proje Yeri
Frontignan, France

Tamamlanma Tarihi
2016

Toplam İnşaat Alanı
2.891 m²

Fotoğraflar
Luc Boegly

TAUTEM Architecture tasarımı Montaigne Multimedya Kütüphanesi, çoğunlukla pasif iklimlendirme yöntemlerinin uygulandığı sürdürülebilir bir kültür yapısı.

Eski bir kükürt fabrikası arsasında konumlandırılmış Montaigne Multimedya Kütüphanesi, Fransa’nın eko-bölgesi Pielles’in yakın geleceği için önemli bir sosyal odak tanımlıyor.

Kütüphane yapısı, bölgedeki ilk kamusal yapı olup, çevreye duyarlı tasarımı ve enerji tüketimiyle örnek olmayı amaçlıyor.

Kütüphanenin sandviç yalıtım prensibine sahip beyaz beton dış cephe sistemi, yapıya tek tip ve tanımlanabilir bir ifade kazandırıyor. İç mekanlardaki geniş açıklıklar birkaç dikey elemanla desteklenmiş nervürlü döşeme plakaları ile geçilirken, engelsiz ve esnek kullanım tanımlayan kat planları sunuyor.

Yapının formunda denize yönelim belirleyici olmuş. Boydan boya açıklıklar, kuzeye bakan ofisler için doğal ışık sağlarken, güneş ışığını kontrol eden açıklıklar binanın güney cephesinde tercih edilmiş. Kütlenin doğusu revaklar ve gölgeleme elemanları ile desteklenmiş sürgülü cam bölmeleri içerirken; batıdaki ince açıklıklar, iç mekana doğal ışığı dik ışınlar halinde alıyor.

Birden fazla bileşeni bir araya getirmek için yeterli kalınlığa sahip duvar ve döşemeler; havalandırma kanalları ve kolektörler, depolama, hareketli bölmeler ve yerleşik oturma yerleri için alan sağlıyor.

Yapının ısı kontrolünü sağlamak için tasarımda pasif iklimlendirme yöntemleri kullanılmış. Duvar kalınlığı sayesinde gündüz sıcaklık depolanıp doğal havalandırmayla sıcaklık dengesi sağlanmış. Aynı zamanda tasarımdaki iç avluyla, kullanılan pasif sistem desteklenmiş.

Fransa’daki kütüphane tipolojisine uygun kodlarla tasarlanan iç avlu, gelen temiz havayı mekanlara dağıtırken, çatı açıklığından kullanılmış havayı dışarı atıyor. Çatı açıklığının üzerinde konumlandırılmış hareketli eleman ise avluya ulaşan doğal ışık miktarını düzenleyen bir tür pasif avize tanımlıyor.

Montaigne Multimedya Kütüphanesi sürdürülebilir prensipleriyle Label HQE (Haute Qualité Environnemental), BBC EFFINERGIE ve BDM Etiketi (Bâtiments Durables Méditerranéens) gibi sertifikalara layık görülmüş.