Dört Ülkeden Misafir Sanatçı Programı Temsilcileri İstanbul’da Buluştu…
Fransa, Almanya, Hollanda ve Türkiye’den önde gelen misafir sanatçı programı temsilcileri, sanatçı değişim programı Be Mobile-Create Together!’ın İstanbul’da gerçekleşen resepsiyonunda bir araya geldi.
Türkiye’de faaliyet gösteren dört kültür kurumu, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği, Goethe Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) desteğiyle, Fransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’deki 16 misafir sanatçı programını bir araya getiren Be Mobile-Create Together! projesine yapılan başvuruları değerlendirmek üzere İstanbul’da bulunan misafir sanatçı programı temsilcileri Türkiye’den sanat ve akademi dünyasından önemli isimlerle bir araya geldi.
Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog programı kapsamında gerçekleştirilen Be Mobile-Create Together! projesi için düzenlenen resepsiyon 25 Haziran Salı akşamı Nejat Eczacıbaşı Binası’nın altıncı katında yer alan Firuze’de gerçekleşti. Resepsiyona dört kültür kurumundan ve 16 misafir sanatçı programından temsilcilerin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen yerel yönetim ve kültür kurumları temsilcileri, sanatçılar, akademisyenler ve basın da katıldı.
Be Mobile-Create Together! projesi, dijital ve görsel sanatlar, sahne sanatları veya edebiyat alanlarında faaliyet gösteren, kariyerlerinin başındaki sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek. Proje kapsamında Türkiye’den sanatçı ve yazarlar Avrupa’da, Avrupa’dan sanatçı ve yazarlar ise Türkiye’deki misafir sanatçı programlarına katılım olanağı bulacak.
Eylül 2019-Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek proje süresince 30 sanatçı farklı zamanlarda ve sürelerle Fransa’da Paris, Cassis, Issy-les-Moulineaux; Almanya’da Dresden, Berlin ve Stuttgart; Hollanda’da Amsterdam, Maastricht ve Lahey; Türkiye’de ise İstanbul, Ayvalık, Bursa ve Şirince’de yer alan ve farklı disiplinlere odaklanan misafir sanatçı programlarında ve sanatçı evlerinde kalacak.
Misafir sanatçı programları ve proje ortağı kurumların temsilcilerinden oluşan 15 kişilik uluslararası jüri, 24-25 Haziran tarihlerinde programa katılmaya hak kazanan sanatçıları değerlendirmek üzere İstanbul’da bir araya geldi. İki gün süren değerlendirmeler sonucunda Eylül ayından itibaren 1 ila 6 ay arasında değişen sürelerde programa katılmak üzere, Türkiye’de 15, Fransa, Almanya ve Hollanda’dan 15 olmak üzere toplam 30 sanatçı belirlendi.
Fransa, Almanya, Hollanda ve Türkiye’den görsel ve dijital sanatlar, performans sanatları ve edebiyat alanlarında kariyerlerinin başındaki sanatçılara yönelik Be Mobile-Create Together! projesinin açık çağrı duyurusu 20 Mart 2019’da Salon İKSV’de gerçekleştirilen bir basın toplantısı ile yapıldı. Açık çağrı, son üç yıldır bu ülkelerin birinde yaşayan ve çalışan, kariyerinin başında, yeterli bir portfolyo sahibi ve pratiğini geliştirmeye açık tüm sanatçıları, hiçbir yaş sınırı olmaksızın, projeye başvurmaya davet ediyordu.
Projenin 20 Mart’ta başlayan ve 6 hafta süren açık çağrı döneminde programa 600’ün üzerinde başvuru gerçekleşti. Türkiye’den sanatçıların, Fransa, Almanya ve Hollanda’daki, bu üç Avrupa ülkesindeki sanatçıların ise Türkiye’deki misafir sanatçı programlarına başvurabileceği açık çağrıda başvuruların yüzde 60’a yakın bölümü Türkiyeli sanatçılardan gelirken, bunu sırasıyla Fransa, Almanya ve Hollanda’dan Türkiye’ye yapılan başvurular izledi.
Açık Çağrı’yla ilgili öne çıkan diğer istatistikler ise şöyle:
• Başvuruların yüzde 5’i ilk hafta, yüzde 11’i ikinci hafta, yüzde 8’i dördüncü hafta, yüzde 19’u beşinci hafta gelirken, yüzde 57 ile büyük çoğunluğu son hafta geldi.
• Toplam başvuruların yüzde 58’i kadın sanatçılar tarafından gerçekleştirilirken, Türkiye’den başvurular içerisinde bu oran yüzde 60 oldu.
• Her sanatçının iki kuruma başvurduğu açık çağrı döneminde birinci sırada en çok tercih edilen misafir sanatçı programları sırasıyla İKSV misafir sanatçı programı (İstanbul), Künstlerhaus Bethanien (Berlin) ve Cité internationale des arts (Paris) oldu.
• Toplamda en çok başvurulan programlar ise İKSV misafir sanatçı programı (İstanbul), arthereistanbul (Istanbul), Künstlerhaus Bethanien (Berlin) ve Cité internationale des arts (Paris) oldu.
• Başvuruların yüzde 40’ı Türkiye, yüzde 25’i Almanya, yüzde 23’ü Fransa ve yüzde 12’si Hollanda’daki misafir sanatçı programlarına yapıldı.
• Türkiye’den başvurular toplam başvuruların yüzde 59’unu oluştururken, Fransa’dan başvurular yüzde 20, Almanya’dan başvurular yüzde 13 ve Hollanda’dan başvurular yüzde 8’ini oluşturdu.
• Disiplinlere göre bakıldığında en çok başvurunun yapıldığı alan yüzde 61 ile görsel sanatlar oldu. Bunu sırasıyla yüzde 22 ile sahne sanatları, yüzde 10 ile dijital sanatlar ve yüzde 7 ile edebiyat takip etti.
• Yaş dağılımına bakıldığında ise 20’lerindeki sanatçıların oranı yüzde 38, 30’larındaki sanatçıların oranı yüzde 50, 40’larındaki sanatçıların oranı yüzde 9, 50 ve 60’larındaki sanatçıların oranı ise yüzde 3 oldu. Başvuranların ortalama yaşı 32.