Legrand A.Ş.’nin Dağıtım ve Perakende Pazarı Ürün Yöneticisi İlhami Halit Algül ile Markanın Geliştirdiği Sistemler ve Ürünler Hakkında Konuştuk…

“Legrand, sahip olduğu geniş ürün yelpazesi ile yaşam alanlarındaki tüm beklenti ve ihtiyaçlara eksiksiz olarak cevap veriyor. Estetiği, kalitesi ve renk çeşitliliği ile ön plana çıkan Legrand anahtar priz serileri kullanıcısı için eşsiz seçenekler sunuyor.”

Elektrik ve dijital altyapı sistemleri ile anahtar prizleri üreticisi Legrand A.Ş.’nin Dağıtım ve Perakende Pazarı Ürün Yöneticisi İlhami Halit Algül ile markanın geliştirdiği sistemler, ürünler ve Ar-Ge çalışmaları hakkında konuştuk.

Legrand A.Ş.’nin çalışma alanlarından ve sektöre sunduğu yeniliklerden kısaca bahseder misiniz?

İA: Legrand, merkezi Fransa’da bulunan bina, elektrik ve dijital altyapılar için ürün ve sistemsel çözümler sunan bir firmadır. Konutlar, ticari ve endüstriyel yapılar için trafolar, şalt ürünleri, dağıtım panoları, kesintisiz güç kaynakları, kablo taşıma sistemleri, yapısal kablolama ürünleri, anahtar priz ürünleri, ev otomasyon sistemleri, aydınlatma kontrol sistemleri ve acil durum aydınlatma ürünleri gibi pek çok alanda uçtan uca sistem çözümleri sunmaktadır.

Legrand’ın geliştirdiği sistemler ve ürünler neler?

İA: Legrand ana uzmanlık konuları olan konutlar ticari ve endüstriyel yapılar için elektrik ürünleri ve sistemleri, enerji dağıtımı ve koruma ürünleri, anahtar priz serileri, ev otomasyonu, interkom sistemleri, yapısal kablolama sistemleri, data center çözümleri, aydınlatma yönetimi, emniyet aydınlatma sistemleri ve kablo dağıtım sistemleri geliştirmektedir. Geliştirilen bu sistem ve ürünler konutlar, alışveriş merkezleri, oteller, sağlık tesisleri, okullar, data centerlar gibi tüm alanlara uygulanabilmektedir.

Legrand Grup markası olan BTicino kullanıcıya ne tür kolaylıklar sağlıyor?

İA: Legrand Grup markası olan BTicino konut, ev otomasyonu ve interkom sistemlerinde yenilikçi, elektrik altyapı ve tesisatında dünya lideri bir markadır. İtalyan tasarımı ve üstün teknolojinin buluştuğu Bticino yaşam, çalışma ve üretim alanlarına entegre olarak, enerji dağılımı, interkom, aydınlatma kontrolü, iklimlendirme, müzik yayın ve güvenlik konularında çözümler sunmaktadır. Sunmuş olduğu çözümlerde esneklik ve estetiği birleştirerek mükemmel bir entegrasyon sağlıyor.
Yaşam alanlarının ruhuna uygun özel malzemeler ve İtalyan çizgileri taşıyan anahtar priz tasarımları ile aydınlatma, perde-panjur sistemi, iklimlendirme sistemi, güvenlik sistemi gibi bir çok karmaşık sistemi kullanıcı dostu bir ara yüze sahip kontrol ünitesi ile birleştiren ve akıllı telefonlar ile de uzaktan kontrole izin veren Bticino otomasyon sistemleri kullanıcısına eşsiz bir rahatlık ve konfor sunuyor.

Anahtar ve priz serileriniz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

İA: Legrand, sahip olduğu geniş ürün yelpazesi ile yaşam alanlarındaki tüm beklenti ve ihtiyaçlara eksiksiz olarak cevap veriyor. Estetiği, kalitesi ve renk çeşitliliği ile ön plana çıkan Legrand anahtar priz serileri kullanıcısı için eşsiz seçenekler sunuyor. Yaşam alanlarında sadelik ve şıklık arayanlar için Salbei™ ve Salbei™ Selection, Raventi™ ve Raventi™ Selection; gelişmiş fonksiyonlar ve özgün renkler için Celest™ serileri önerilmektedir. İç mekanlarda sıva üstü kullanım için Forix™ IP21 ve Forix™ IP44 serileri, dış mekanlarda yüksek koruma gerektiren alanlarda sıva üstü kullanım için Plexo™ IP55 serisi, vandalizm tehlikesi içeren ve yüksek dayanıklılık gerektiren alanlar için ise Soliroc™ IP55 serisi önerilmektedir. Ayrıca yaşam alanlarında hayatımızı kolaylaştıran ve pratik çözümler sunan bununla birlikte değerli elektronik eşyaların korunmasını sağlayan şık tasarımlı grup prizler ve modern aksesuarlar ile bütünlüğü sağlıyor. Ticari ve topluma açık alanlar, çalışma alanları gibi ortamlar için duvar haricinde kablo kanalları, döşeme altı buatlar, pop-up metal buatlar, masaaltı bloklar gibi ürünler ile entegre edilebilen ve 200’ün üzerinde fonksiyon barındıran Sistem Armada™, modern ve estetik bir görünüm ile birlikte konfor, hız ve ergonomiyi bir arada sunuyor. Yine Sistem Armada™ ürün grubunda yer alan hemşire çağrı sistemleri ve antimikrobiyel ürünler ile hastaneler içinde gereken tüm elektriksel ekipman ihtiyaçlarına cevap sağlıyor.

Hastane ve havalimanı gibi mekânlarda kullanılan IT sistemlerini kesintiye uğratmayan İnform izole güç sistemleri başka ne tür avantajlar sağlıyor?

İA: IT Sistemlerin asıl kullanım amacı herhangi bir elektrik kaçağı sırasında, canlıların elektrik akımına maruz kalmasını önlemektir. Bunu yaparken diğer kaçak akım sistemleri gibi beslemeyi kesmeden, kullanıcının çarpılmasını önler. IT sistemler ile beslenen bir sistemde toprak kaçağına direk maruz kalsanız dahi çarpılmazsınız. Sistem kaçak olduğunu anlar, sesli ve görsel olarak alarm verir. Bunun yanı sıra çift kaynak beslemesi sayesinde ana kaynakta sorun olması durumunda otomatik olarak ikincil kaynağına geçiş yapar ve yükünü kesintiye uğratmaz. Bu nedenle, kullanılan cihazların doğrudan canlılara temas ettiği ve enerji kesintisizliğinin hayati olduğu tıbbi alanlarda kullanılması zorunlu hale gelir. Son yıllarda iş sağlığı güvenliği açısından farklı sektörlerde de kullanılmaya başlanmıştır. Akü şarj havuzları, Havacılık sektörü, Gıda sektörü, Makine sektörü gibi alanlarda kullanımı artmaya başlamıştır. Kısacası elektrik ve insanın olduğu her alanda, güvenlik en üst düzeyde tutulmak isteniyorsa mutlaka kullanılmalıdır.

Sürdürülebilirlik bakış açısıyla geliştirilen Inform, güneş enerji sistemlerine yönelik ne tür hizmetler sunuyor?

İA: Başta tarımsal sulama, sokak aydınlatma, evsel çatı tipi GES projeleri, mobil sistemler olmak üzere küçük ve orta boyuttaki tüm projeler bayilerimiz tarafından, Inform güvencesiyle gerçekleştirilmektedir. Geniş bayi ve servis yapılanması sayesinde Inform, projeden kuruluma, işletme ve bakım-onarıma kadar tüm süreçlerde müşterilerine en iyi desteği sunar. Inform, kullanım ömrü 25 yıldan az olmayan GES’ler için her türlü yedek parça, ekipman ve ürünü sürekli olarak stoğunda bulundurarak müşterilerine yüksek kalitenin yanı sıra iyi hizmet ve uzun vadeli bir işbirliği önermektedir. Ticari güneş enerjisi santrallerinde saha analizi, teknik değerlendirme, fizibilite çalışmaları, projelendirme, proje resmi onay süreçleri, saha kurulum hazırlıkları, ürün tedariği, lojistik, montaj çalışmaları, testler, devreye alma, kurum kabulleri, garanti içi-garanti sonrası bakım ve servisleri gibi kapsamlı ve anahtar teslim projeler gerçekleştirilmektedir. Konutlarda ise bütçe ve ihtiyaçlar doğrultusunda her boyuttaki projeyi kısa sürede uygulayabilmektedir.

Dinamik kesintisiz güç kaynağı sunan Inform Ups sistemlerini diğer sistemlerden ayıran özellikler hangileri?

İA: Dinamik kesintisiz güç kaynağını diğer sistemlerden ayıran en önemli özelliği içerisinde bulundurduğu Senkron makinadır. Bu makina sayesinde sistemde güç elektroniği devreleri kullanılmadan gerilim ve frekans düzeltilmektedir. Aynı zamanda çıkış gerilimi her zaman sabittir ve sinüsoidal gerilim üretilir. Güvenilirliği ve verimliliği yüksektir. Harmonikleri %99 oranında bastırabildiği için beslediği hat kompanzasyona ihtiyaç duymaz. Kısa süreli kesintilerde jeneratör kullanımına ihtiyaç duyulmaz. İşletme maliyetleri düşüktür. Ömürleri uzundur. Periyodik bakımlarının kolaylığı ve her türlü ortamda kurulabilmesi ile kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca çıkış hassasiyetlerinin standartların üstünde oluşu gibi özelliklerinden dolayı da tercih edilmektedir.

Legrand Grubu’nun tel örgü kablo tavalarına yönelik geliştirdiği Cablofil, ne tür özelliklere sahip?

İA: Ağır endüstrilerden hafif endüstrilere, topluma açık binalardan data sektörüne kadar bir çok alan kullanılabilen Cablofil tel örgü tava sistemlerinin en önemli özelliği dayanıklılığı. Hassas bir mühendislik ile geliştirilen yüksek kaliteli işlenmiş çelik teli ve iki yüz on dokuz bin kilometrelik uygulaması ile gücünü kanıtlayan Cablofil, dünyanın en çok test edilen kablo tavası unvanına da sahiptir. Bunun yanı sıra Avrupa normalarına uygun üretimi, patentli T tipi özel kaynak yapısı, ateşe karşı dayanıklılığı, temizlik ve bakım kolaylığı hızlı bağlantı sistemi ve vidasız montaj özellikleriyle de rakiplerinin bir adım önüne geçmektedir.

Çevreci yaklaşımıyla da sürdürülebilir bir dünya için katkı sağlayan Cablofil, krom içermeyen ve dumanı filtreleyen bir yüzey işlemesiyle yüzde yüz geri dönüşüm özelliğine sahiptir. Açık yapısı ile maksimum havalandırmayı garanti ederken kablo ısınmasının da önüne geçerek tesislere ek enerji tasarrufu imkanı sağlamaktadır. Hassas mühendislik ve yüksek kaliteli işlenmiş çelik teli ile elektriksel ve mekanik her türlü açıdan adapte edilebiliyor.

Legrand Grubu’nun ne tür Ar-Ge çalışmaları var? Bu Ar-Ge çalışmaları için hedeflediğiniz yatırımlardan bahseder misiniz?

İA: Legrand Grubu’nun temel değerlerinden biri de inovasyon temelli büyümedir. Her pazarın ihtiyacına göre uyarlanmış, kolay, yenilikçi ve yüksek katma değerli ürünler, sistemler ve servis hizmetlerinin düzenli olarak pazara sürülebilmesi ancak inovasyon ile mümkündür. Bununda temelinde Ar-Ge çalışmaları yer almaktadır. Global cirosunun %4,9’unu Ar-Ge yatırımlarına harcayan Legrand, 70 ülkede 3800 aktif patente sahiptir. Türkiye’de dahil olmak üzere 20 farklı ülkede 2.200’ün üzerinde Ar-Ge çalışanı istihdam etmektedir. Yapılan bu Ar-Ge yatırımları ile nesnelerin interneti alanında geliştirmelerin yapılması planlanılmaktadır. ELIOT olarak adlandırılan nesnelerin interneti programının amacı birlikte çalışabilir, bağlı çözümler geliştirmek ve diğer girişimler tarafından da desteklenebilmektir. 2014 yılında dünyada yaklaşık 14 milyar adet olan bağlı cihaz sayısının 2020 yılında 50 milyarı aşması ön görülmektedir. Legrand olarak 2015’te 20 olan birbirine bağlı ürün aile sayımızı 2 katına çıkararak çift haneli bir büyüme rakamına ulaşmayı hedeflemekteyiz.