4. İstanbul Tasarım Bienali’nin Yeni Durağı Belçika

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, VitrA sponsorluğunda 2018 yılının sonbaharında düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali’ne adını veren Okullar Okulu sergisi, İstanbul ve Fransa’nın ardından Belçika’nın Genk kentinde bulunan yaratıcılık merkezi C-mine’da açıldı. 28 Haziran’da kapılarını açan sergi, 29 Eylül’e kadar görülebiliyor.

Açık kaldığı altı hafta boyunca 200.000’in üzerinde kişi tarafından ziyaret edilen 4. İstanbul Tasarım Bienali’nden özel bir seçki, yine Jan Boelen küratörlüğünde üç ay boyunca C-mine’da ziyaret edilebilecek. Daha önce İstanbul’daki sergiye katılan 100 projenin yer aldığı serginin tasarımı da yine Lukas Wegwerth’in III+1 sistemini kullanan Aslı Çiçek imzasını taşıyor.

Okullar Okulu’nun Belçika’ya taşınması için İstanbul Tasarım Bienali’yle işbirliği yapan Z33 – Güncel Sanat Evi’nin sanat direktörü Jan Boelen, bir kez daha küratörlüğünü üstlendiği sergiyle ilgili, “Tasarım değişiyor, artık yalnızca tüketilen objelerden uzaklaşmaya başlıyor. Sergilenen eserler, bilgiyi ve gücü nasıl yeniden müzakere edebileceğimizle ilgili devam eden araştırmalardan birer kesit sunuyor.” diyor.

20. yüzyılın başında Genk’te kömür çıkarılan üç madenden biri olarak kullanılan Winterslag adlı alanda yer alan C-mine, günümüzde yaratıcı endüstrileri bir araya getiren bir merkez işlevi görüyor. Mekânın 21. yüzyılda dönüştüğü yapının bir önceki yüzyılla kurduğu ilişki, üzerinden 100 yıl geçen Bauhaus’un eğitim modeline yeni bir bakış sunmayı hedefleyen serginin içeriğiyle de bütünlük oluşturuyor.

İstanbul’da sergilenen ilk edisyonu VitrA’nın ana sponsorluğunda gerçekleşen serginin Brüksel edisyonuna Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği ve Türk Hava Yolları da destek veriyor.

Katılımcılar

Åbäke / Maki Suzuki; Amandine David; Ana Penalba; Aslı Çiçek; Atelier Luma Algae Lab; Bakudapan; Camilo Oliveira; Cansu Cürgen & Avşar Gürpınar; Carlos Monleón; Chick Strand; CMP OFFICE (Charlotte-Maëva Perret); Eat art collective; Ebru Kurbak; ECAL x MacGuffin Magazine; Emelie Röndahl; Ersin Altın, Burçak Özlüdil, Augustus Wendell, Amy K Hoover; Farzin Lotfi-Jam and Mark Wasiuta; Folder; Gamze Gündüz, Güher Tan, Tangör Tan; Gökhan Mura; Jenna Sutela; Juliette Pepin; Kerim Bayer; LIFEPATCH; Lukas Wegwerth; Mark Henning; Jamie Allen; Can Altay; Bogomir Doringen; Ficitonal Journal Collective; Alix Gallet; Simone Niquille; Bora Hong; Selim Süme; Possible Bodies Collective; Noortje Van Eekelen; Jorgen Leth; Navine G. Khan-Dossos; New South; Nur Horsanalı; Ottonie von Roeder; Pedro Neves Marques; Peter Zin; Pınar Yoldaş; Sissel Marie Tonn; SO?, Sevince Bayrak & Oral Goktas and collaborators; Studio Legrand Jager; Studio Makkink & Bey, and contributors; Sulsolsal; Andrea Karch; Lukas Engelhardt; Demystification Committee; Theo Deutinger; Fahmy Shahin; Janna Ullrich; N55; Meeus van Dis; Medexpress; Mary Ponomareva; Design Displacement Group; Disarming Design from Palestine; Human Rights Foundation; João Roxo.

Okullar Okulu’nun Avrupa yolculuğu devam ediyor

4. İstanbul Tasarım Bienali sergilerini oluşturan altı okuldan biri olan SALT Galata’daki Zaman Okulu, yine Ils Huygens küratörlüğünde Z33’ün 2019’un sonbaharında açılacak yeni binasında sergilenecek.

Okullar Okulu’nun ilk durağı Jan Boelen’in sanat direktörü olarak görev yaptığı Atelier Luma’yı bünyesinde barındıran Luma Arles olmuştu. Luma Arles, 2-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında, farklı türde etkinliklerin gerçekleştirileceği yoğun bir program sunan Luma Günleri #3’ün misafir programı kapsamında sergiye ev sahipliği yapmıştı.

4. İstanbul Tasarım Bienali

İKSV tarafından, Jan Boelen küratörlüğünde düzenlenen ve günümüzde öğrenmenin ne anlama geldiği, nasıl tasarlandığı ve tasarlanması gerektiği gibi sorular etrafında şekillenen 4. İstanbul Tasarım Bienali, 22 Eylül-4 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bienalde 6 kıtadan gelen, tasarım, mimari, biyoloji, sosyoloji, gastronomi, pedagoji, ekoloji, teknoloji ve ekonomi gibi pek çok farklı alana odaklanan 200’ün üzerinde katılımcının sergi ve projeleri yer aldı. Altı hafta süren sergide Vera Sacchetti ve Nadine Botha yardımcı küratör olarak görev aldı.

4. İstanbul Tasarım Bienali, ücretsiz sergi ve etkinlikleriyle Beyoğlu’nda yer alan altı mekâna yayılırken, her mekân tasarımı farklı bir açıdan sorgulayan birer okula dönüştü. Ücretsiz olarak gezilebilen ve izleyicilerden yoğun ilgi gören 4. İstanbul Tasarım Bienali’ni, açık kaldığı altı hafta boyunca 200.000’in üzerinde kişi ziyaret etti.