Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri 2020

26.sı gerçekleşecek olan Altın ÇEKÜL Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri kapsamında düzenlenen Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri 2020’nin temasını, bireyin temel ihtiyaçları arasında olan “barınma”ya yeni imkan ve fırsatlar sunan, afet ve acil durumlarda kullanılabilecek “taşınabilir yaşam birimleri”nin tasarımı oluşturuyor.

Odağına insanı alarak, bireylerin daha sağlıklı, daha konforlu ve daha iyi şartlarda yaşayabileceği yaşam alanları sunma gayretiyle yüzyıllardır icra edilen mimarlık, sürekli gelişen ve değişime uğrayan dinamik bir sistem olarak varlığını sürdürüyor. İnsanlık tarihi boyunca meydana gelen her türlü olay mimarlığı besledi ve mimarlık disiplinine yön vererek yeni tasarım hikayeleri oluşturmaya olanak sağladı. 2000’li yılların başlarından itibaren, dünya genelinde yaşanan sosyal, siyasi ve ekonomik gelişmeler, hayatın bir yansıması olan mimarlığı da her alanda olduğu gibi etkiledi, mimarlık ve tasarım normlarına yöneltilen “yeni” sorulara aldığımız cevaplar mimarların yeni fikirler, arayışlar ve çözümler peşinde koşması gerektiğini ortaya koydu.

Bu bağlamda sektör içerisinde düzenlenen yarışmalar, workshoplar, paneller ve seminerler, ortaya çıkan güncel mimari sorunlara cevap ararken; günümüz yaşam dengesinin her zaman gözetildiği yenilikçi ve fonksiyonel çözümler sunan değerli fikirlere ev sahipliği yapan oluşumlar haline geldi.

Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri, 2020 yılında mimar ve iç mimarların belirlenen tema çerçevesinde, bir sorunsala en iyi hikayeyi oluşturarak çözümler sunmasını teşvik edecek bir adım atmayı hedefliyor. Katılımcı ekiplerden, son teknolojinin kullanıldığı yenilikçi tasarım süreçlerini içeren, ekolojik dengeyi göz önünde bulundurarak malzemelerin şimdiye kadar bilinen özelliklerine ek olarak sahip olmadığı bir özelliğin kazandırıldığı bir tasarım oluşturulması isteniyor. Bireyin temel ihtiyaçları arasında olan “barınma” ihtiyacına yeni imkan ve fırsatlar sunan (afet ve acil durumlarda kullanılacak) “taşınabilir yaşam birimleri”nin tasarımı, 2020 yılının temasını oluşturuyor.

Uzun yıllardır gündemde olan Taşınabilirlik/Mobilite kavramı, günümüzde gerçekleşmesi beklenen doğal afetlerin, acil durum planı yapılması gereken durumların, özellikle 2020 senesinde yaşanan Covid-19 salgınının da etkisiyle, bundan sonra yaşam birimlerinin tasarım sürecinde daha da fazla söz hakkına sahip olacak.

Katılımcılardan beklenen, mimarlık mesleğinin (afet ve acil durumlarda kullanılabilecek) yaşam birimlerinin taşınabilir olma özelliğine ve bu birimlerin yakın çevresiyle nasıl var olacağına dair çözümler bulmalarıdır.

Tasarlanacak projeler, herhangi bir yerde/mekanda tasarlanabilir. Kurgusal yaklaşım, taşıyıcı sistem, malzeme kullanım kararları tamamen katılımcılara aittir.

Düzenlenmeye başlandığı yıldan en son yapıldığı yıla kadar Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü sahibi yapı malzemelerinin Mimarlık Ödülleri’ne katılan projelerde kullanılması, yenilikçi ürünlerin desteklenmesi bakımından teşvik ediliyor. Bu ürün listesi, yarışmacılara Yapı Kataloğu ekibi tarafından sunuluyor. Yarışmacılar da kullandıkları ürünlerin bilgisini, bir rapor şeklinde yarışma yürütücüsüne sunuyor. Yarışma sponsoru firmalar da ürün kataloglarını mimarlarla paylaşıyor; fakat bu ürünlerin kullanılması zorunlu değil.

Yarışmaya ulusal ve uluslararası profesyonel mimarlık ve iç mimarlık ofislerinin sahibi, mimarlar ve iç mimarlar (doğum tarihi 1 Ocak 1980 ve öncesi olan) bireysel ya da ekip olarak katılabiliyor.

Yarışmada ilk üç sırayı elde eden ekipler, Venedik Mimarlık Bienali 2021 (22 Mayıs – 21 Kasım 2021), Berlin Tasarım Haftası 2021 (7 -16 Mayıs 2021) ya da  Münih BAU 2021 (11-16 Ocak 2021) etkinliklerinden birini seçecek ve konaklama, uçak bedelleri ve fuar biletini kapsayan bir seyahat (3 gece 4 gün) ile ödüllendirilecek.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Yarışma Takvimi
Sorular için son tarih: 1 Eylül 2020 (Saat 23.59’a kadar)
Cevapların yayınlanması: 10 Eylül 2020
Proje son teslim tarihi: 15 Ekim 2020 (Saat 23.59’a kadar)
Jüri 1. değerlendirme aşaması: 19-23 Ekim 2020
Kısaliste’nin duyurulması: 26 Ekim 2020
Jüri 2. değerlendirme aşaması (Proje sunumları+maket/mock-up): 9-13 Kasım 2020
Kazananların açıklanması: 16 Kasım 2020

Jüri
Ece Ceylan Baba, Doç. Dr., Yeditepe Üni. Mimarlık Bölümü Başkanı
Sibel Dalokay Bozer, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Kurtul Erkmen, Mimar, AURA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı
Ayşe Hasol Erktin, Mimar
Gülçin İpek, Sektör Uzmanı – Mimar
Mehmet Murat Uluğ, Dr., Mimar