Yapı Fuarı- Turkeybuild Istanbul Direktörü Banu Keskin: 2022 yılının Yapı Fuarı teması sürdürülebilirlik ve bu kapsamda Zero Build 2022’ye de ev sahipliği yapıyor.

Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul, İngiliz fuarcılık firması Hyve Group’un Türkiye’de gerçekleştirdiği, 5 taşıyıcı sektör fuarı arasında yer alıyor. Bu yıl 23 – 26 Mart tarihlerinde İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre merkezinde sektör temsilcilerini 44’üncü kez bir araya getiriyor. Yapı Fuarı- Turkeybuild Istanbul Direktörü Banu Keskin ile HYVE Group, Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, Zero Build Summit’22 hakkında konuştuk.

HYVE Group nasıl organizasyonlar düzenler? Faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Banu Keskin:
Hyve Group, 10 ülkede 800’ün üzerinde deneyimli personeliyle dünya genelinde 12 ülkede 75 etkinlik düzenleyen uluslararası bir fuar şirketidir. Hyve Group’un amacı, oluşturulan fuar ortamlarında dünyanın her köşesinden gelen müşterilerin iş, ilişki ağı ve iletişim geliştirmesini sağlamak ve sektörün yönünün belirlendiği kaçırılmayacak etkinlikler düzenlemektir. Türkiye’de ise Hyve Group, gücünü bölgedeki küresel ağdan alarak inşaat (Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul), turizm (EMITT), kozmetik (BeautyEurasia), gıda (WorldFood Istanbul), raylı sistemler ve lojistik (Eurasia Rail) sektörlerinde Türkiye’nin öncü fuarlarını düzenlemektedir.

Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul hakkında kısaca bilgi verir misiniz? (Fuarın sektör açısından önemi, kaç yıldır yapılıyor, kim organize ediyor, alanındaki büyüklüğü gibi…)
BK: Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul, İngiliz fuarcılık firması Hyve Group’un Türkiye’de gerçekleştirdiği, 5 taşıyıcı sektör fuarı arasında yer alıyor. Bu yıl 23 – 26 Mart tarihlerinde İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre merkezinde sektör temsilcilerini 44’üncü kez bir araya getiriyor. Sektöründe Türkiye’nin en büyük fuarı olmasının yanı sıra, bölgenin ve dünyanın en önemli organizasyonları arasında yer alıyor. Yapı sektörünün buluştuğu bir iş birliği platformu olan Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul, ülkeye döviz girdisi sağlayan ve ihracat kaleminde önemli bir payı olan, sektörün tüm önemli yerli katılımcılarını ve üreticilerini yabancı alıcılarla bir araya getiren bir organizasyon. Ayrıca önemli bir konu hakkında da bilgi vermek istiyorum. Türkiye’de son 5 yıldır yapı sektöründe devlet teşviği imkanından yararlanabilen tek fuar olan Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’un katılımcıları, bu yıl da tanıtım faaliyetleri harcamalarında yüzde 50 oranında T.C. Ticaret Bakanlığı desteğinden faydalanabilecek. Ev sahipliğini üstlendiğimiz fuarda önemli bir etkinliğe imza atacağız.

44. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, 4 gün boyunca tüm dünyadan gelen katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlarken ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir kaynaklarından temin eden yeni nesil “Sıfır Enerji Binalar” konusunda düzenlenecek ZeroBuild Sıfır Enerji Binalar Forumu’nun Türkiye bölümüne de ev sahipliği yapacak.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca dijitalde gerçekleştirilen ZeroBuild Türkiye, bu yıl fiziksel olarak 44. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’da olacak. Yapı Fuarı-Turkeybuild ev sahipliğinde düzenlenecek ZeroBuild Summit’22’de “Sıfır Enerji Binalar” konusu tüm boyutlarıyla ele alınacak.

Zero Build Summit’22 etkinliğinden bahsettiniz. Bu zirvenin amacı nedir? Zirvede neler ele alınacak?
BK: Yapı Fuarı’nda sürdürülebilirlik teması kapsamında aynı zamanda Zero Build 2022’ye de ev sahipliği yapıyor. ZeroBuild Institute tarafından organize edilen, “2053 Net Sıfır” hedefi ile ilerleyen ZeroBuild Summit’22, yapı sektöründe değişimi başlatmayı amaçlıyor. “Change Starts Here! – Değişim Burada Başlıyor!” sloganı ile düzenlenecek olan ZeroBuild Summit’22, 4 gün boyunca 16 oturumda 100’e yakın konuşmacıyla, dünyadan ve ülkemizden uygulama örneklerinin paylaşımı ile tüm paydaşlara bir yol haritası sunacak. Türkiye’nin sahip olduğu mimarlık-mühendislik bilgisi ve üretim-sanayi kabiliyetleriyle “Sıfır Enerji Binalar”a ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını tüm kamuoyuna anlatacak.

ZeroBuild Summit’22, çevresel etkilerinin yanı sıra ülke ekonomisi, bireysel (tüketici odaklı) ekonomi ve milli güvenlik açısından da büyük önem taşıyan “Sıfır Enerji Binalar” konusunda, ülkemizde gündem oluşturup, değişime hız katmayı hedefliyor. Zirve ayrıca kamu, özel sektör ve akademi arasında etkileşim sağlayarak, yeni fikirleri tanıtarak iş geliştirmeye yönelik etkinlikler düzenleyecek. Bunun yanında bir diğer önemli projemiz “YAPI TECH GARAGE” ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Geçtiğimiz yıl yapı sektöründe faaliyet gösteren girişimcileri ağırlayan “YAPI TECH GARAGE” bu sene de yeni girişimlere inovatif ve çözüm odaklı geliştirdikleri servisleri sergileme imkanı verecek. En yeni ürün ve teknolojileriyle dikkat çeken yapı ve mimarlık girişimcilerine özel ayrılan alanda, teknoloji girişimcileri sektör profesyonelleri ile buluşacaklar. İnovasyona ve yaratıcı fikirlere en çok ihtiyaç olan bu dönemde; geliştirdikleri çözümleri tanıtıp yeni iş olanakları yaratabilecekler. Start-up bakış açısının ezber bozan çözümler sunarak sektörlerin dinamiklerini değiştirdiği zamanımızda, inşaat ve gayrimenkul sektöründe cesur işler yapan girişimcileri sektörle buluşturmaya hazırlanıyoruz.

Fuara ilgi ne düzeyde? Yabancı katılımcı ne durumda? Satın alma yetkisine sahip yabancı sektör profesyonellerinin katılımları hakkında bilgi verir misiniz?
BK: Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan geniş bölgedeki en büyük, dünyada ise sektöründe ilk 5’te yer alan yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri fuarı Yapı–Turkeybuild İstanbul, ülkeye döviz girdisi sağlayan ve ihracat kaleminde önemli payı olan fuarlardan biridir. Fuar, sektörün tüm önemli yerli ve yabancı katılımcılarını bir araya getiriyor. Bu yıl Almanya, Rusya, Çin, Güney Kore ve Katar gibi önemli ülkeler başta olmak üzere toplam 15 ülkeden 40’ın üzerinde yabancı katılımcı fuarda yer alacak.

Her yıl düzenlediğimiz ve çok olumlu geri bildirimler aldığımız VIP Yurt Dışı Alım Heyeti programımızı bu sene de düzenleyeceğiz. 2021 yılında Fas, Tunus, Cezayir, Kamerun, Gürcistan, Uganda, Nijerya, Pakistan, Lübnan, Sudan, Umman, Ürdün, Azerbaycan, Kosova gibi toplam 11 ülkeden 218 satın alma profesyoneli ağırladık. Bu yıl geçen seneki rakamların üstüne çıkarak 250’ye yakın Hosted Buyer’ı fuarımızda ağırlayacağız.

Bu yıl fuarda hangi ürünlerin tanıtımını ön plana çıkaracaksınız?
BK: Yapı Fuarı-Turkeybuild bu yıl inşaat sektöründe en trend konular arasında yer alan prefabrik yapılar, çevre düzenleme, peyzaj, aydınlatma & elektrik ürünleri, kaba yapı, kapı-pencere-dış cephe, yalıtım-yapı kimyasalları ve iç yapı ana ürün grupları olarak yer alırken iskele kalıp ve asansör, inşaat makineleri ve el aletleri ürün gruplarını sergileyecek.

Ayrıca Zero Build kapsamında sıfır enerji bina, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir enerji kaynakları ile malzemeler de ziyaretçilere sergilenecek.

Düzenlenecek bu önemli fuarın ihracat rakamlarına ne kadar katkısı bulunuyor? İç piyasada 2022 için öngörüleriniz nelerdir?
BK: Geçen yıl düzenlediğimiz 43. Yapı Fuarı’nda 1 milyar Euro’luk bir iş hacmi oluşturmuş, katılımcılarımız için yeni ve güçlü iş bağlantılarının temelini atmıştık.

Yapı Fuarı olarak en güçlü yanlarımızdan biri dijital ticaret ağı sayesinde ulaşılabilir olmamız. Bu yıl da sanal ticaret platformumuz Hyve Connect aracılığı ile de yabancı satın almacıları yerli üreticilerle buluşturacağız.

Türkiye ekonomisi 2021 yılı ilk dokuz ayında yüzde 12,3 büyürken genel büyüme rakamları içerisinde inşaat sektörünün pandemiden kaynaklı düşüş yaşadığını söylememiz gerekiyor. Toplam inşaat harcamaları 2021 yılı ilk dokuz ayında 611 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı ilk dokuz ayına baktığımızda inşaat malzemeleri sanayi ihracatı yüzde 50 artarak 22,39 milyar dolara çıkarken inşaat malzemeleri ithalatı rakamlarına baktığımızda ise yüzde 27,6 yükselmiş ve 6,35 milyar dolar olmuştur. Gayrimenkul sektörü ise 2021 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 4,7 büyüyerek yeni yılın ilk üç çeyreğinde de istikrarlı büyüme performansını sürdürmüştür. Yabancıların gayrimenkul alımları 2021 yılının ilk dokuz ayında yüzde 55,4 artarak 4,06 milyar dolara yükselmiştir. Özellikle inşaat malzemeleri ve yabancılara olan konut satışlarının rakamlarına baktığımızda tanıtım faaliyetlerinin önemli bir saç ayağı olduğunu ifade etmem gerekiyor.

2022 yılında yurt içinde inşaat sektöründe işler iki yönlü etkilenecektir. İlk olarak zayıf talep, yüksek arsa ve inşaat maliyetleri ve yüksek finansman ihtiyacı nedeniyle yeni inşaat başlangıçlarının yine zayıf olacağı tahmin edilmektedir.

Diğer yandan 2023 yılında yapılacak olsa dahi Türkiye 2022 yılında seçim sathında olacaktır. Bu da ekonominin genelinde ve sektörlere yönelik destekler sağlanacağı anlamına gelmektedir. Bu sektörlerin başında da inşaat ve konut sektörü gelmektedir. Nitekim kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi ile desteklerin ilk adımı da atılmıştır. Faiz ve vergi indirimleri gibi destekler sürecektir.

İnşaat malzemeleri sanayi için ise 2022 yılında iç talepte görece bir yavaşlama beklenmektedir. İhracat artışı ise sürecektir ancak artış hızı geçen yıla göre daha yavaş olacaktır.

Covid-19’a karşı ne gibi önlemler almaktasınız?
BK: Hyve Group olarak pandemi koşullarında katılımcılarımızın, ziyaretçilerimizin ve fuar alanında bulunan herkesin sağlığı ve güvenliği her zaman bir numaralı önceliğimiz. Sektörümüzün gelişmesiyle birlikte, sağlık ve güvenlik önlemlerine uygun tedbirleri almak ve ticareti daha kolay hale getirmek açısından önemli mesafeler kat edildiğine inanıyorum.

Sağlık ve güvenlik önceliğinden hareketle Hyve Group olarak Safe & Secure standartlarını geliştirdik. AEO (Etkinlik Organizatörleri Derneği) ve UFI (Uluslararası Fuarlar Derneği) gibi sektörel kuruluşlar, önde gelen etkinlik merkezleri ve ulusal sağlık kurumları ile birlikte çalışarak uygulamaya koyduğumuz Safe & Secure standartları, tüm etkinliklerimiz için önceden uygulamaya koyduğumuz önlemlerimizin geliştirilmiş bir versiyonu. Safe & Secure standartları; COVID-19 göz önüne alınarak tesis edilen yeni sanayi standartlarını da kapsayan, halihazırda bulunduğu pazarda öncü sağlık ve güvenlik önlemlerimizin geliştirilmiş ve genişletilmiş bir versiyonudur. Safe & Secure önlemlerimizi; Sosyal Mesafe, Koruma ve Tespit, Temizlik ve Hijyen, Bildirim gibi başlıklar altında toplayabiliriz. Önlemlerin nerede uygulandığını göstermek amacıyla ayrıca bir Safe & Secure logosu da tasarladık.

Pandemiyle birlikte fuarcılık sektöründe nasıl bir dönüşüm bekliyorsunuz?
BK: Hyve Group ailesi olarak; hayatımızın bir gerçeği haline gelen pandemi koşullarına en hızlı ayak uyduran kuruluşların başında gelmenin, bu süreçte gerçekleştirdiğimiz fuarlarda yakaladığımız başarının ve ülke ekonomisine yaptığımız önemli katkının gururunu yaşıyoruz.

Hyve Group olarak pandemi döneminde biri 43. Yapı Fuarı olmak üzere toplam 6 adet fuar gerçekleştirdik. Bu fuarlar için, sağlık ve güvenlik önceliğinden hareketle Safe&Secure standartlarını geliştirdik ve oldukça başarılı sonuçlar aldık. Aynı zamanda pandemi süresince fuarlarımızda yeni iş modelleri geliştirmeye devam ettik. Geleneksel fuarcılığı bu süre zarfında online’a da taşıyarak “yeni nesil fuarcılık” anlayışını ülkemizde başarılı bir şekilde yürütmeye devam ediyoruz.

Yapı Fuarında daha önce yapılan projelerden örnekler verebilir misiniz?
BK: 43. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 2021 kapsamında, master class platformunun altında malzeme firmalarının standına yapılan ziyaretleri ve usta mimarlar ve mühendislerle söyleşiyi içeren özel programıyla Mimari Ustalık Sınıfları, üçüncü kez ziyaretçilerle buluştu. “Mimari Ustalık Sınıfları”, belirlenen temalar çerçevesinde fuar alanındaki stantlara yapılan ziyaretler, yürüyüş sırasındaki tematik sohbetler ve usta mimar-mühendislerin katılımıyla gerçekleşen sunumlarla da networking ve bilgi kazanma ortamı sağladık.

2018 ve 2019 tarihlerinde düzenlediğimiz  Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da Arkitera’nın organizasyonu  Assemble ile birlikte “Yapı Unplugged” isimli bir atölye gerçekleştirdik. Fuarın kurulumunda ortaya çıkan atık malzemelerinin yeniden değerlendirilmesini amaçlayan atölyeye farklı okulların mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstri ürünleri tasarımı, şehir ve bölge planlama ve resim bölümlerinden 47 öğrenci ve mezun katıldı. Yapı Unplugged atölyesi ile genç profesyonellere, yeni mezunlara ve öğrencilere malzemeyi tanıyarak yerinde deneyim boyutu kazandırıldı. Aynı zamanda atölyenin fikri yapısı ile mimarlık, yaratıcı düşünce ve tasarım üzerinden sosyal sorumluluk yükleyen Yapı Unplugged Atölyesi’nin ortaya çıkardığı modüller fuarın son günü tanıtıldı.

YAPI TECH GARAGE etkinliklerinizle ilgili detayları aktarabilir misiniz?
BK: Fuar bünyesinde “YAPI TECH GARAGE” platformu ile start-up bakış açısının ezber bozan çözümler sunarak sektörlerin dinamiklerini değiştirdiği zamanımızda, inşaat ve gayrimenkul sektöründe cesur işler yapan girişimcileri sektörle buluşturuyoruz. Bu sene de yeni girişim ve girişimcilere inovatif ve çözüm odaklı geliştirdikleri servisleri sergileme imkanı vereceğiz. İnovasyona ve yaratıcı fikirlere en çok ihtiyaç olan bu dönemde; geliştirdikleri çözümleri tanıtıp yeni iş olanakları yaratabilecekler.

“Benim ürünümle sektör ivme kazanır” diyen, sektöre özel teknolojik ve ölçeklendirilebilir ürün geliştiren girişimcilere açık çağrımızdır. Sektöre yön veren start-uplara sadece proje olanakları değil, iş ağlarını geliştirme anlamında da imkanlar sunan,  yapı sektöründe üretim süreçlerini değiştirebilecek, sektöre fayda sağlayacak bir ürün geliştirdik diyen tüm girişimcileri YAPI TECH GARAGE’a başvurmaya davet ediyoruz. Son başvuru tarihi 18 Şubat’tır.

Yapı Fuarı kapsamında Sürdürülebilirlik çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
BK: 2022 yılının Yapı Fuarı teması “sürdürülebilirlik” ve bu kapsamda Zero Build 2022’ye de ev sahipliği yapıyor. ZeroBuild 2022’de ana hatlarıyla; teknoloji oturumları, networking fırsatları ve odaklanmış sunumlar ile “Sıfır Enerji Binalar”ın nasıl geliştirileceği ve dönüşümün nasıl sağlanacağı konu edilecek. Burada ziyaretçi ve katılımcıların dikkatini bu yöne çekmek istiyoruz. Eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarda da sıfır enerji binalara ait yeni ürün ve teknolojileri ile pek çok sektör lideri marka yer alacak. “ZeroBuild Network Zone” için ayrılan özel alanda kurulacak stantlarda ziyaretçiler, yapılarını daha verimli işletmek ve çevreye olan etkilerini minimuma indirebilmek için sunulan çözümleri inceleme fırsatı bulacaklar.

Yapı sektörünün geleceği ile ilgili yorumlarınızı alabilir miyiz?
BK: 2022 ön görüsü yapabilmek için 2021 verilerini dikkatlice incelememiz gerekiyor. İnşaat sektöründe işler 2021 yılının ilk üç çeyreğinde reel olarak yüzde 3,0 büyüme gösterdi. Sektörde 2021 yılında daha çok devam eden işlere ağırlık verildi. Konut sektöründe yeni proje başlangıcından çok kentsel dönüşüm sayılabilecek tek binaların yıkılması ve yeniden yapılması şeklinde işler yapıldığını gördük. Konut dışı binalar tarafında ofis, AVM, otel inşaatlarında durgunluk yaşanırken, sanayi ve lojistik binalarında hareketli bir dönem gerçekleşti. Bu doğrultuda inşaat sektöründe yenileme pazarındaki hareketliliğin 2021 yılı boyunca devam ettiğini söyleyebiliriz.

Yapı malzemeleri sektöründe ise 2021 yılında yüksek bir büyüme görünüyor. Öncelikle küresel tedarik zincirlerindeki değişim ile Türkiye’ye yönelik artan ilave mal talebi sonucu inşaat malzemeleri ihracatı 2021 yılında yüzde 35 artış göstererek 28 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yurtiçinden gelen talep artışı ise yüzde 10-15 arasında değişkenlik gösterdi.

2022 yılı için ön görülerimize gelince; yurtiçinde inşaat sektöründe işler iki yönlü etkilenecek gibi gözüküyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik durumdan dolayı talebin zayıf olacağını, arsa ve inşaat maliyetlerinin ise  yüksek olacağını söyleyebiliriz. Tüm bunlara bağlı olarak da yüksek finansman ihtiyacı nedeniyle yeni inşaat başlangıçlarının yine zayıf olacağı tahmin ediyoruz. Diğer tarafta ise ekonominin siyasetten etkilendiği de aşikar. Seçim söylemleri ile birlikte ekonominin genelinde, çeşitli sektörlere yönelik devlet destekleri sağlanacağı, faiz ve vergi indirimleri gibi konular bizim sektörümüzü hareketlendirebilir. Yapı & inşaat sektöründe ihracat tarafında ise talep devam edecek ve büyüme kaydedileceğini düşünüyoruz.