Y. Mimar Feza Ökten Koca: “2020’de Teknoloji ve Doğadan İlham Alan Ürünler Öne Çıkacak…”
Ödüllü ofis ve konut projeleri ile uluslararası çapta başarılara imza atan Elips Tasarım Mimarlık Kurucusu Y. Mimar Feza Ökten Koca, ev ve ofis iç mekanlarında 2020 yılında ön plana çıkacak olan tasarım trendlerini değerlendirdi. Feza Ökten Koca’ya göre günlük hayatta tercih edilen rahat ve konforlu tasarımların yanında doğadan ilham alan ürünler renk, doku ve form değişikliğine uğrayarak yeni yılda da karşımıza çıkacak.
Elips Tasarım Mimarlık Kurucusu Y.Mimar Feza Ökten Koca, konut ve çalışma mekanlarını göz önüne alarak 2020 yılında tasarım alanında konuşulacak yenilikleri ve gelecekte karşımıza çıkacak trendleri aktardı. Bir süredir devam eden minimalist, sade ve fonksiyonel tasarım fikirlerinin ön plana çıkmaya devam edeceğini belirten Feza Ökten Koca, yaşam tarzları ve ihtiyaçlar değiştikçe yeni trendlerin de beraberinde gelmek zorunda olduğunu vurguluyor ve ekliyor: “2010-2019 yılları arasında teknoloji ve kullanıcı alışkanlıklarındaki değişimlerle birlikte mimari ve iç mimaride farklı dillere geçişler oldu. 2020 ile birlikte yeni bir 10 yıllık döneme daha giriyoruz. Önümüzdeki yıllarda dijital dünyada teknoloji her zaman ön planda olmaya devam edecek; bu yüzden de mimari ve iç mimari tasarım trendleri de teknolojiden maksimum oranda faydalanacak. Konforun yanı sıra sosyal medya etkisi ile fotoğraf kareleri yaratacak alanlar yaratılmaya devam edilecek.”
Y kuşağının iş hayatına atılıp kendi evlerinde yaşamaya başladığını, ofis ve konutlarda onların yaşam şeklini destekleyici yeni mimari tarzlar ortaya çıktığını vurgulayan Y.Mimar Feza Ökten Koca, Y ve Z kuşaklarının farklı isteklerle mekanlarda konfor arar olduklarını, eski katı kuralların da yavaş yavaş kırılmaya başladığını belirtiyor.
Bunların yanı sıra, her geçen sene şehirlerin büyüdüğünü ancak yeni jenerasyonların konfor anlayışı ile yaşadığımız ve çalıştığımız mekanların küçüldüğünü aktaran mimar, hem ofis hem de konut tasarımlarında açık mekanın ferah olmasını ve istenildiği zaman farklı fonksiyonlarda kullanılabilmesini sağlayan doğal malzemelerin tercih edileceğini dile getiriyor ve ekliyor: “Ahşabın yanı sıra bu alanlarda hasır, rattan ve jüt gibi malzemeler de karşımıza çıkacak. Bu tarz lifli malzemelerin kullanılması mekana daha fazla doku katarak ortamın daha sıcak karşılanmasını sağlayacak. Ahşap yüzeyler farklı desenlerde boyanarak tanımlı mekanlar oluşturacak.”
Kadife döşemelerin, iç mekan tasarımlarında kullanılmaya devam edeceğinden söz eden Feza Ökten Koca, etnik objeler kullanılarak farklı kültürlerin havası yaşatılabileceğini ve metalin parlaklık özelliğiyle; lambalar, ayna çerçeveleri, mobilyalar ve aksesuarlarda metalin tüm varyasyonları kullanılacağını aktarıyor.
“Terrazzo kaplama, gelenekselden farklı olarak daha büyük boyutlarda, daha az yoğunluğa sahip ve daha çarpıcı olarak mimaride ve tasarımda kullanılacak” diyen mimar, 2020’nin Pantone Renk Enstitüsü tarafından açıklanan trend rengi “klasik mavi”ye de vurgu yapıyor. Pantone Renk Enstitüsü Yönetici Direktörü Leatrice Eiseman’ın, yılın rengini, “Güven ve inanç gerektiren bir zamanda yaşıyoruz. Pantone 19-4052 klasik mavinin ifade ettiği, işte bu tarz bir süreklilik ve güven; her zaman itimat edebileceğimiz, elle tutulur ve güven telkin eden bir ton” sözleriyle değerlendirdiğini aktaran Feza Ökten Koca, yeni yılda iç mekanlarda klasik mavi dışında alev kırmızısı, safran, biskay yeşili, frenk soğanı yeşili, soluk denim, portakal kabuğu, mozaik mavisi, mercan pembe, çubuk tarçın ve gün ışığı renklerini de göreceğimizi söylüyor.
Ayrıca 2020’de dekorasyonun en büyük destekçisi olarak sanatın iç mekanlarda daha fazla yer bulacağını, iç mimari tarzı ne olursa olsun, konut mekanlarının resimler ve heykellerle kişiselleştirileceğini de sözlerine ekliyor.
Ofis tasarımlarında ise doğal olana, rahatlığa, teknolojiye ve sosyalleşmeye önem veren Y ve Z kuşağına yönelik mekan kurgulamalarında trendlerin çok daha esnek olacağını aktaran Feza Ökten Koca, bu durumun artık mimarların karşısında tek bir mekana saplanıp kalmayan, daha global bir kullanıcı topluluğu olmasından kaynaklandığını ve doğaya, hayvanlara çok daha fazla değer veren bu yeni kullanıcı topluluğunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerektiğini, trendleri belirleyen en önemli kriterlerin ise bu ihtiyaçları en doğru şekilde kurgulama çabası olduğunu belirtiyor.