Wuhan Kent Pavyonu ve Anaokulu

Mimari Tasarım
ATELIER XI

Tasarım Ekibi
Chen Xi, Tian Di, Zhu Zhu, Lin Ziya, Huang Jiajie, Xu Zhiwei, Weng Cekai

Tamamlana Tarihi
2021

Proje Yeri
Wuhan, Çin

Toplam İnşaat Alanı
1940 m2

Fotoğraflar
Arch-Exist Photography, Zhang Chao

Wuhan Kent Pavyonu ve Anaokulu, Atelier Xi ekibi lideri Chen Xi’nin kendi anaokulunu ziyaret edip hatırladığından daha küçük mekanlarla karşılaşması üzerine çocuk bilincinin deforme olmuş ölçek algısından ilham alınarak tasarlanmış.

Wuhan Kent Pavyonu ve Anaokulu, farklı işlevlere hizmet edebilen tek bir kütleden oluşuyor. Yeri gelince satış merkezine dönüşebilecek olan bir pavyon üretmeyi hedefleyen tasarım ekibi, böylelikle ayrı bir satış merkezinin inşaat maliyetinden tasarruf ederek gereksiz yıkımlardan kaynaklanacak çevresel sonuçları önlemiş.

Çocukluğunu Wuhan’da geçiren Mimar Chen Xi, tasarım aşamasının başlangıcında kendi anaokulunu ziyaret edip hatırladığından daha küçük bir yapıyla karşılaşınca çocuk bilincinin deforme olmuş ölçek algısından ilham almış. Tasarımında şehir manzarası küçülürken çocuklara ait alanların genişlemiş hissedileceği bir mekansal algı oluşturmayı hedeflemiş. 

Bağlantılı boşluklar olarak okunan bina, cephe ve çatı kıvrımlarıyla tanımlanmış odalardan oluşuyor. Oyun odaları kurgulanırken, çeşitli iç mekan formlarıyla ve pencere açıklıklarının doğal ışığı alış biçimiyle her hacme farklı kimlikler kazandırarak çocukların yaratıcılığını artırmak hedeflenmiş. Çocuklar, birbirine bağlanmış bir tür mikro şehirlerde keşfetmeye, dolaşmaya ve büyümeye teşvik ediliyor. Aynı zamanda bu anaokul, çocuklara minyatür bir şehir sunarak gelecekteki evlerini tasavvur etmeye yönlendirirken, işlevi değişerek satış alanına dönüşebilecek uyarlanabilir birimlerden oluşuyor. 

Yapı kent pavyonu olarak çalıştığında ise kapalı, aşırı dekore edilmiş iç satış alanlarının geleneksel modeline meydan okunarak, cephede okunanı iç mekanlara yansıtan, kentsel çevreye yönelik daha kucaklayıcı tutum sergileyen ve cephe dekorasyonundan ziyade yapının mekansal özelliklerini vurgulayan bir tasarım tercih edilmiş.  

Birbirine bağlı mekanlar şeklinde kurgulanmış yapı; geçmiş, şimdi ve gelecek olmak üzere kronolojik bir mekansal dizi oluşturuyor. 

Betonarme yapıda, cephede iç mekanların kıvrımlı halini ifade etmek için beyaz granit taş ile büyük cam duvarlar tercih edilmiş. 

Pandemi boyunca binadaki sergi salonunda “sağlıklı ve ekolojik yaşam” teması işlenmiş. Binanın yalnızca satış alanı olarak değil, aynı zamanda kentliyi sağlık ve teknoloji hakkında bilgilendirip, geleceğe ilişkin öngörüler sağlayarak toplumun güvenini artırmaya yönelik bir platform olarak da hizmet etmesi bekleniyor.