Villa Vingt

Künye

Mimari Tasarım

Bourgeois/Lechasseur Architects

Projenin yeri

Quebec, Kanada

Strüktür Mühendisliği

DaVinci Structures

Genel Yüklenici

Vent du Sud

Tamamlanma Tarihi

2017

Fotoğraflar

Adrien Williams

Bourgeois/Lechasseur Architects tarafından tasarlanan, Kanada’nın Quebec şehrinde, Le Relais Kayak Merkezi yakınlarındaki  eğimli bir arazide yer alan Villa Vingt, geometrisi ve pencere konumlarının seçimiyle iç mekan işlevlerine göre değişen atmosferler yaratıyor.

Villa Vingt, Le Relais Kayak Merkezi yakınlarındaki eğimli bir arazide yer alıyor. Evin üst katından Laurentian tepelerinin olağanüstü manzarası görünüyor. Proje ev sahibinin kazanılmış bazı haklarını korumak için burada bulunan eski evinin temellerinin üzerine inşa edilmiş. Ev sahibi eski evinde 3 yıl yaşadığı için bölgenin özelliklerine oldukça hakim.

Proje üzerinde bulunduğu araziden ve arazinin özelliklerinden ilham almış. Giriş katı, bir baz (kaide) olarak işlev görüyor, zemine yaslanıyor ve kuzeye doğru açılıyor. Bir üst katsa bu kaidenin üzerinde yüzüyormuş gibi gözüküyor. Evin yaşama alanı, eğim üzerinden çıkma yapıyor ve manzaraya yöneliyor. Yaşama alanının duvarları tamamıyla cam olduğu için kesintisiz bir dağ manzarası sunuyor. Çatı ise uzayarak açık alandaki terasların üzerini tamamıyla örtüyor. Bunca cam cepheye karşın evin giriş yolu mahremiyeti koruyacak biçimde düzenlenmiş. Eve yaklaştıkça üst katın tavanlarındaki beyaz sedir kaplama dikkat çekiyor. Bu malzeme, iç ve dış mekan arasındaki devamlılığı da vurguluyor. Eğimli çatı, bu tasarımın yapılı çevreye saygılı bir şekilde entegre olmasını sağlıyor. Hacmin geometrisi ve pencere konumlarının seçimi iç mekan işlevlerine göre değişen sürprizli atmosferler yaratıyor. Yemek odasının çatı ışıklığı ağaçların tepelerinin göründüğü bir manzara sunuyor, dolaylı olarak güneş ışığının içeri girmesine ve sedir kaplamaların üzerinde ışık oyunları yaratmasına izin veriyor.

Evin yaşam alanının merkezinde beton bir duvar yer alıyor. Duvar üzerinde kalıpların bıraktığı izler aynen korunmuş. Bu duvara bitişik, beton ve çelikten yapılmış merdivendeki bu ikili malzeme seçimi tasarıma zenginlik katıyor.

Villa Vingt, panorama içindeki karakterli duruşuyla dikkat çekici bir tasarıma sahip. Projede yer alan hacimler ve ana cephenin yataylığı arasındaki etkileşim Kaliforniya villalarını anımsatıyor.