Türk Ytong, Gazbeton Dersleri ile 10 Yılda 1.200 Mimarlık Öğrencisine Ulaştı
Yapı malzemesi sektörünün lider kuruluşu Türk Ytong, sektörün ve yapı kültürünün gelişimi için Ytong Akademi çatısı altında örnek çalışmalar gerçekleştiriyor. 2010 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde başlayan Gazbeton Dersleri, 10 yılda üç üniversitede 1.200 öğrenciye ulaştı. Ders notlarından derlenen içerikler, Türkiye’de gazbeton üzerine yazılmış en kapsamlı teknik başvuru kaynağı olarak kitaplaştırıldı.
İnşaat sektöründeki insan kaynağı kalitesine ve entelektüel gelişime, mimarlık ve yapı kültürüne katkıda bulunmayı amaçlayan bir sosyal sorumluluk projesi olan Ytong Akademi, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Sektörün her kademesindeki paydaşları hedefleyen, yaygın ve sürdürülebilir programlar yürütülen Ytong Akademi’de düzenlenen seminerler, üniversite dersleri, ürün eğitimleri ve yarışmalarla, bilginin paylaşılmasına, yenilikçi düşüncelerin ortaya çıkmasına öncülük ediliyor.
Ytong Akademi’de gerçekleştirilen ve kurumsallaşmış örnek çalışmalardan biri olan “Gazbeton Dersleri” 10’uncu yılına ulaştı. Geçen 10 yılda bin 200’ün üzerinde mimar adayı bu derslere katıldı. Yapı sektörünün çağdaş standartlara ulaşmasına 56 yıldır öncülük eden Türk Ytong, “Gazbeton Dersleri” ile her yıl artan sayıda mimarlık öğrencisine ulaşıyor.
Sektörün deneyimli ismi Mak. Yük. Müh.Nuri Ertokat öncülüğünde yürütülen ve ilk olarak 2010’da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde başlayan akademik program, bugün Yıldız Teknik, Maltepe ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversitelerinin mimarlık bölümleri dahil olmak üzere üç üniversitede devam ediyor. Dersin notları, 2014 yılında Nuri Ertokat tarafından kitaplaştırılarak, Türkiye’de gazbeton üzerine yazılmış en kapsamlı teknik başvuru kaynağı olarak yayınlandı.
Mimarlık eğitiminde teori ve pratiği birleştiren 14 haftalık seçmeli ders programında, gazbeton yapı malzemesinin mimari tasarım ve uygulama alanlarıyla ilişkisi, ısı yalıtımı ve enerji verimliliği, yangın ve deprem emniyet, çevreyle uyum gibi konulardaki faydaları ve güncel yönetmeliklerdeki yeri gibi konular ele alınıyor. Son yıllarda yapı sektöründeki en dikkat çekici dijitalleşme adımı olan BIM-Yapı Bilgi Modellemesi uygulamalarını da içeren dersler, Türk Ytong teknik uzmanlarının rehberliğinde yürütülüyor. Sektörden deneyimli mühendis ve mimarların da katılarak kendi pratiklerine uygun konularda katkı sağladığı dersler, öğrencilerin uzmanlaşmasına destek oluyor.