Sartfell Restorative Rural Retreat

Künye

Mimari Tasarım
Foster Lomas

Proje Yeri
Upper Sartfell, Isle of Man

Peyzaj Tasarımı
Foster Lomas, Clients and Manx Wildlife Trust

Strüktür Mühendisliği
Conisbee

Mühendislik ve Çevre Danışmanı
XCO2

Ana Yüklenici
Organic Construction Solutions

Tamamlanma Tarihi
2018

İnşaat Alanı
300 m²

Fotoğraflar
Edmund Sumner, Greg Lomas

Uygulama

Merdiven ve Kütüphane Metal İşçiliği
West Country Blacksmiths and John Hesp

Çatı
Organic Roofs

Mutfak
Berg Bespoke

Betonarme 
Steyson Granolithic Contractors Ltd

Kapı ve Pencere
Lumi

Şömine
Lloyds Heat Design

Cam İşçiliği
Maxlight

Foster Lomas tarafından, yerel malzemeler ve arsadaki veriler kullanılarak tasarlanan “Sartfell Restorative Rural Retreat”, bulunduğu arsayla bütünleşiyor ve geniş cephe açıklıklarıyla her mekanından manzarayı deneyimleme imkanı sunuyor.

Foster Lomas, Sartfell Dağı/Isle of Man’de inşa edilen “Sartfell Restorative Rural Retreat” ile bugüne kadar üç RIBA ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülün sahibi olmuş.

UNESCO Dünya Biyosfer Bölgesi statüsü kazanan adada yer alan yapı, yine Foster Lomas tarafından tasarlanacak ve biyoçeşitlilik hakkında önemli bir eğitim platformu sağlayacak Ziyaretçi Merkezi’nin devamını, masterplanın bir parçasını oluşturuyor. Sartfell Restorative Rural Retreat , toprağın nitrattan arındırılması ile yerli bitkilerin yeniden üremesini sağlamayı ve yeni yapının yanındaki “Cloud 9” isimli kulübeyi orijinal form ve işlevine geri döndürmeyi de içeren çok yönlü bir restorasyon projesi.

Tasarımda alanın mevcut doğal özellikleri önemli bir girdi olarak ele alınmış. Proje alanına inşaattan bir yıl önceden kurulan hava istasyonu, sağladığı veriler ile tasarıma yön vermiş. Yer aldığı arsayla bütünleşen yapının duvarları, yerel zanaatkarlar tarafından bölgedeki taşlar kullanılarak, titizlikle inşa edilmiş.

Yatak odaları zemin katta, sahile kadar uzanan manzaraya sahip yaşam alanları ise üst katta yer alıyor.Merdiven; çıkılırken dağ, inilirken vadi manzarasını deneyimleme imkanı sunuyor. Manzaranın etkisini güçlendirmek için geniş şerit pencereler tercih edilmiş. Korten çelik çerçeveye sahip pencere camları, çerçevenin gerisinde konumlandırılarak yansımaların engellenmesi amaçlanmış.

Tüm mekanlar çekirdek etrafında, üçgen şeklinde sıralanırken, “Knowledge Centre” olarak adlandırılan alan planın merkezinde, üç kat boyunca yer alarak yapının uzun vadeli vizyonu hakkında ipuçları veriyor.