Sarının İzi Şehir Sergisi | Türk Ytong

Gazbeton sektöründe lider, yenilikçi ve çağdaş yapılaşmada öncü kuruluşlar arasında yer alan Türk Ytong, Türkiye Cumhuriyeti‘nin 100. ve Türk Ytong’un 60. yılında ikonik ürün ambalajlarını çağdaş sanatçılar ile iş birliği yaparak bir sergi zeminine dönüştürüyor.

Türkiye’de yenilikçi ve çağdaş yapılaşmanın önde gelen ismi Türk Ytong, kuruluşunun 60. yılını eşsiz bir sanat etkinliğiyle kutluyor. Gazbeton sektörünün lider kuruluşu Türk Ytong alanında bir ilke daha imza atarak ikonik ürün ambalajlarını çağdaş sanatçıların eserleriyle buluşturarak ambalaj yüzeylerini bir sergi zeminine çeviriyor.

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. ve Türk Ytong’un 60. yılında çağdaş yaşama, mimarlık kültürüne, çevreye ve doğaya olan saygıyı sanatla vurgulayarak kent yaşamına katkı sunmaktan dolayı gururlu olduklarını ifade etti.

Türkiye’de yapı sektörüne yenilikçi malzeme ve hizmetler sunan Türk Ytong kentleşme, çağdaş ve nitelikli yapılaşma konusuna gösterdiği özene, inşaat sektörünün modernleşmesine sunduğu katkılara yenilerini eklemeye devam ediyor. Türk Ytong, herkesçe tanınıp sevilen sarı rengi ile karakteristik ambalajlarını başarılı çağdaş sanatçıların dokunuşlarıyla birer sanat eserine dönüşecek bir zemin olarak yeniden sunuyor. Kasım ayı ile birlikte başta İstanbul olmak üzere farklı şehirlere yayılan ambalajlar, şantiyeleri birer açık sanat sergisine dönüştürüyor. Sanatçılar Burak Beceren, Meltem Şahin ve Piknik Works ekibinden Atıl Aggündüz’ün eserlerinin yer aldığı sarı Ytong ambalajları bulundukları her yerde sanatın estetiğini, yaratıcılığını şehir hayatına dahil ediyor.

Türk Ytong’un pazar lideri olarak üstlendiği sorumluluklar kapsamında hem sektör paydaşlarına hem de yapılaşma kültürüne değer katan çalışmalarının en son örneği olan “Sarının İzi” projesi iki aşamadan oluşuyor. “Sarının İzi” birinci aşamada üç yaratıcı ismin eserlerinin Ytong’un ikonik sarı ambalajı üzerine basılmasıyla başlıyor. Tasarımları içeren ambalajların şantiyelere dağılmasıyla sanat şehre yayılıyor.

Ytong’un yaşam alanlarına eklediği altı temel değer olan “dayanıklı”, “güvenli”, “hafif”, “uyumlu”, “çevre dostu”, “sıcak” özelliklerinin imgeleştirildiği “Sarının İzi”; bu katmanları kent, mimarlık ve sanat ekseninde temellendiriyor.

Çizimlerinde tekrar eden sekanslarla dayanıklı ve güvenli bir görsel ritim yaratan Burak Beceren; insana ve doğaya özgü verileri duygular üzerinden yorumlayarak çevre dostu ve sıcak başlıkları üzerinden üretim yapan Meltem Şahin; hafif ve uyumlu bir anlatının peşinde mekan ve çizim arasında eğlenceli bir evreni pratik ederek çalışmalarını sürdüren Piknik Works’ten Atıl Aggündüz bu çalışmada bir mekanın anlam biriktiren alanlara dönüşümünü inceliyor. İkonik Ytong ambalajlarının üzerinde başlayan sanat yolculuğu, Türk Ytong fabrikalarında, Ytong ürünlerinin dağıtıldığı şehirlerde, ürünlerinin taşındığı araçlarda, Ytong ürünlerinin kullanıldığı inşaatlarda insanlarla buluşuyor.

Sarının İzi projesi ikinci aşamada mekansal bir sergi deneyimine dönüşecek. Sanatçıların “Sarının İzi” için ürettiği eserler 02 – 10 Aralık 2023 tarihleri arasında Bomontiada’da sanatseverlerle buluşacak.