Rohingya Kültürel Hafıza Merkezi

Mimari Tasarım
Rizvi Hassan

Proje Yeri
Bangladesh

Tamamlanma Tarihi
2022

Toplam İnşaat Alanı
501 m2

Fotoğraflar
Rizvi Hassan

Rizvi Hassan tasarımı Rohingya Kültürel Hafıza Merkezi, yerinden edilmiş topluluklar arasında dostluk bağları kurmak için bilgi ve hikayeleri toplamaya, korumaya ve yaymaya çalışırken düşünme ve tartışma özgürlüğünü teşvik ediyor.

Rohingya Kültürel Hafıza Merkezi, toplumunun kaybolmaya yüz tutmuş kimliği için mücadele verirken mümkün olan tüm yaratıcı yollarla kullanıcılarını mental anlamda rahatlatmaya çalışıyor. Yapının inşa süreci en başından itibaren herkesin tutunabileceği hikayeler ve değerler yaratabilmek düşüncesi göz önünde bulundurularak ilerlemiş. Rohingyalar, dünyadaki en büyük mülteci kamplarından birinde mücadele verdiklerinden, kültürel değerlerini kaybetme noktasına gelseler de pek çok hikayeye ve atalarından kalma bilgiye sahipler.

‘Rohingya Kültürel Hafıza Merkezi’, en zorlu durumlarda yerinden edilmiş topluluklar arasında iyi niyet yaratmak için bilgi ve hikayeleri toplamaya, korumaya ve yaymaya çalışıyor. Rohingya zanaatkarları,  yapının mimarisi için yerli bilgileri, yöntemleri, yaşam tarzları ve hikayeleriyle sürece katkıda bulunmuş. Çatı kaplaması için Nipa palmiye yaprağı paletleri, çeşitli bambu dokuma teknikleri, geleneksel kapı, pencere ev desenleri yapıya dahil edilen geleneksel dokunuşlardan olmuş.

Genç Rohingyalılar yeni olasılıkları keşfederken işinde uzman olan yaşlı zanaatkarlar, genç nesillere eskiden kullanılan teknikleri öğretmişler. Böylelikle, yapıyı oluşturan öğeler, çeşitli tasarım oturumlarının ve uygulamalı atölye çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkmış. Örneğin; zanaatkarlardan küçük bir pencere tasarımı üzerinden en sevdikleri anı yansıtmaları istenmiş. Bir araya gelen tüm anılar merkezde hafıza ve birliktelik duygusunu yansıtıyor. Rohingya topluluğu doğal malzemeler konusunda engin becerilere sahip olduğundan; malzemeler, inşaat sırasında yerel teknikleri kullanabilmeleri için özenle seçilmiş. Mental açıdan rahatlamayı sağlamak için inşaat sürecinde düşünce ve tartışma özgürlüğü teşvik edilmiş.

Bahçe faaliyetlerini gerçekleştirmek, insanlar arasında önemli bir bağlantı aracı olarak çalışmış. Çeşitli amaçlara hizmet eden bitkiler, tartışmalar ve oturumlar sonucunda listelenmiş. Sonrasında bitkiler toplanarak yapı içinde dört farklı avluya dikilmiş.  Merkez, kamp alanının ortasında bir tepenin üzerinde yer alıyor. Kolayca çıkarılabilen prekast kolonlar, döşeme blokları, somun ve cıvata bağlantıları binanın esnekliğini sağlıyor. Yapının etrafındaki genişletilmiş gölgelikler, bölgedeki şiddetli yağmurdan  korunma sağlarken kullanıcılar için ana salon çevresinde serbest dolaşım mekanları ve boşluklar sağlayarak daha ilgi çekici alanlar sunuyor.

Yapının çatıları, gerektiğinde yağmur suyunu toplamak ve kullanmak için tasarlanmış. Çatılar ayrıca, ışık kaynağı olarak çalışan dört avlu oluşturuyor ve kullanıcılarını kamp yaşamından dışarıda tutan sakin bir ortam sunuyor. Salonu oluşturan güçlü bambu perde, mekanın nefes alabilirliğini sağlamak için delikli bir yapıda olup güvenliğin sağlanmasına da yardımcı oluyor. Buna karşın yapının dışarı ile görsel ilişkisine engel olmuyor. Merkezin plan yapısı, yağmur suyunun toprak tarafından emilmesi için salonlar arasında bırakıldığından yeraltı suyunun sürekli olarak yeniden doldurulmasına yardımcı oluyor. Rohingya Kültürel Hafıza Merkezi’nin yapımı, malzemenin, çabanın ve hatıraların bir araya geldiği bir anı deposu.