Roca Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva: Önümüzdeki günlerde kişiselleştirilebilir ve günümüzün koşullarına uygun birçok ürünle banyo alanlarını daha özel kılmayı amaçlıyoruz.

Vitrifiye alanında dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Roca’nın Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva ile markanın geçtiğimiz yıldaki yenilikleri, tasarım ve mimarlık disiplinleriyle iş birliği kurduğu projeleri ve 2022 hedefleri hakkında konuştuk.

Roca olarak ürünlerinizle daha fazla göründüğünüz bir yıl oldu. 2021’de müşterilerinizi hangi yeniliklerle buluşturdunuz? 
SLO: Roca, dünyanın her noktasında olduğu için yaşanan değişim karşısında hızlı aksiyon alabilen ve pazarın dinamiklerine kolayca uyum sağlayabilen bir marka. Banyolar için hijyenik ürünler üreten bir firma olmanın ötesinde imza attığımız projeler, kültürel anlamda yürüttüğümüz çalışmalar, sektör profesyonelleri için yaptığımız organizasyonlar ve toplumsal faydayı önceliğine alan çalışma anlayışımızla çok farklı bir noktada konumlanıyoruz. 2021’de de dünyanın en ikonik banyo markalarından biri olarak, ödüllü iki lavabo koleksiyonumuzun lansmanını gerçekleştirdik. Tasarım ve inovasyonda dünya referansı olan prestijli tasarım ödülü Red Dot Awards’ta toplam 6 bin 500 katılımcı arasından “en iyi tasarım” olarak seçilen Infinity koleksiyonumuzu uluslararası mimar ve tasarımcı Fernanda Marques’in online konuşması ile tanıttık. Marques’in multi disiplinler yaklaşımı ile sade, çağdaş ve entegre bir tasarım anlayışının sonucu olarak kullanıcılarımızla buluşturduk. Bir diğer ürün lansmanımıza, Brezilya’lı mimar Ruy Ohtake’nin Uluslararası Tasarım Ödülü (IDA) ve “Best of the Best” Red Dot Ödülü’nü kazanan koleksiyonu ile devam ettik.  

Son dönemdeki en önemli yeniliklerden biri ile IoT özellikli Akıllı Duş sistemlerimizle, kaynakların daha sorumlu bir şekilde yönetilmesi için özelleştirilmiş profillere ve su tüketiminin izlenmesine olanak tanıyoruz. Önümüzdeki günlerde kişiselleştirilebilir ve günümüzün koşullarına uygun birçok ürünle banyo alanlarını daha özel kılmayı amaçlıyoruz. 

Tasarım ve mimarlık alanı çalışmalarınızın odağınızda yer alıyor. Bu kapsamda yürüttüğünüz projeler neler, bilgi alabilir miyiz?
SLO: Öncelikle uzun yıllardır devam eden uluslararası tasarım yarışmamız Jumpthegap’den söz etmek isterim. Değişen ihtiyaçlara göre yenilikçi çözümleri teşvik etmek için 2004 yılından beri bir uluslararası tasarım yarışması olan Jumpthegap’i düzenliyoruz. Yarışma geleceğe yönelik inovatif banyo ürünleri, mekanları ya da yeni kullanım biçimleri için fikirler topluyor. 2021’de pandeminin zorlu koşullarına rağmen 10.’suna imza attığımız yarışma, bu sene Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin belirlediği hedefler ekseninde gerçekleşti. Her katılımcı kendi yaklaşımı ve yaratıcı vizyonuyla su tüketimi, kriz ve acil durumlar, sağlık ve kapsayıcı tasarım konularında sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler sunan projeler geliştirdi. 

Mimarlık ve tasarım alanında yetenekli olmanın yanı sıra çevreye duyarlı olması gereken katılımcılar için bir dönüm noktası olan yarışmamıza Türkiye’den de toplam 158 kişi başvurdu. Bunların 82’si profesyonel, 76’sı öğrenciydi. Moi isimli proje Türkiye’de “Su ve Enerji” kategorisinde kısa listeye kalan proje oldu. Proje sahibi Emre Özsöz, havadaki atmosferik nemi toplayıp depolayarak doğal, temiz ve içilebilir suya erişim sağlayan bir ürün önerisi getirdi. Roca olarak, jumpthegap® ile amaç ve vizyonumuz genç yeteneklere tasarım, sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı girişimciliğe görünürlük ve projeksiyon sağlamak. Bu büyük sorumlulukla birlikte yarışmamızı daha iyi bir gelecek inşa etmek üzere önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğiz. Yeni nesil tasarımcıları ve mimarları, sosyal, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir yaklaşımla genel veya özel banyolar için gerçek ve yenilikçi çözümler önermeye teşvik edeceğiz.  

Dünyanın en önemli tasarımcı ve mimarlarını buluşturan farklı girişimlerimiz de bulunuyor. Günümüz banyoları için tasarladığımız ürünler kadar Roca Gallery ile yüzlerce sektör profesyonelini ağırlıyoruz. Kültürel yatırımlarla da mimarlık ve tasarım konusunda sektör profesyonelleri arasındaki diyaloğu sürekli kılacak alanlar yaratıyoruz. Sektörümüzde sadece banyo alanları için üretim yapmaktan öte bir misyonumuz var. Bulunduğumuz her ülkede mimarlık ve tasarım kültürüne değer veriyoruz ve bu alanda sektörün gelişimine katkı sağlayacak çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz.  

2022 yılında ne gibi yenilikler sunacaksınız, Türkiye için planlarınız neler? 
SLO: Ekonomideki tüm belirsizliklere rağmen Türkiye’deki konumumuzu güçlendirecek çalışmalarımızı hız kesmenden sürdüreceğiz.  İş ortaklarımız ve sektör paydaşları ile ilişkilerimizi daha da geliştirecek projelere imza atmayı hedefliyoruz.  

Bu yıl Eskişehir tesislerimizde mimarları ağırlayarak başladığımız Roca ile Mimarlık Buluşmaları projemize yeni dönemde de devam edeceğiz. Mimar ve İç Mimarlar ile daha sık bir araya gelecek etkinlikler yapmayı hedefliyoruz.  Aynı zamanda geçtiğimiz günlerde dünya lansmanı yapılan, tasarım odaklı olmasıyla dikkat çeken ve son yenilikleri içeren Ona koleksiyonumuz, 2022 yılında Türkiye koleksiyonumuza dahil olacak.   

Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi Türkiye pazarını çok önemsiyoruz. Büyümeye devam edeceğiz, büyümeyle doğru orantılı olarak yatırımlarımızda sürecek. Bu yüzden öncelikli hedefimiz, Türkiye pazarında konumumuzu güçlendirmek. Bugün, Türkiye’nin 100 noktasında zengin ve yenilikçi ürün portföyümüzü iş ortaklarımıza, kullanıcılarımıza ulaştırıyoruz. Bayi sayımızı önümüzdeki yıl da arttırmayı sürdüreceğiz.