REDA’dan Sıradışı ve İçe Dönük Bir Tasarım: D14 Konut Sitesi

Proje Adı: D14

Proje Yeri: Başakşehir, İstanbul

Proje Ofisi: REDA

Tasarım Ekibi: Çağıl Akçurin

Mimari Proje Ekibi: Çağıl Akçurin, Levent Ersu, Sezin Ergene

Yardımcı: Şule Kurşuncu

İşveren: Demiröz İnşaat Teknoloji AŞ

Ana Yüklenici: Demiröz İnşaat Teknoloji AŞ

Proje Başlangıç Tarihi: Kasım 2021

Proje Bitiş Tarihi: Mart 2022

Toplam İnşaat Alanı: 4016,59m2

REDA tarafından tasarlanan D14 Konut Sitesi, arazi çeperine yerleştirilmiş yapı kütlelerinin tanımladığı içe dönük bir yaşam alanı sunarken, yaya-araç sirkülasyonuna hizmet eden bir ortak avlu ve sokaklaştırılmış doku içinde konumlandırılan sosyal alanlar ile alışılagelmiş site yaklaşımlarından ayrışıyor.

İstanbul Başakşehir’de, yaklaşık 3150 metrekarelik arazi üzerinde Demiröz Grup tarafından hayata geçirilen altı yapı bloğu ve 14 adet bağımsız villadan oluşan D14 Konut Sitesi, Mimar Çağıl Akçurin liderliğinde birbirinden farklı ölçek ve fonksiyonlarda ödüllü mimari ve iç mimari projelere imza atan REDA tarafından tasarlandı.

D14 projesinde tek tip bir kat planı organizasyonu tercih edilmiş olmasına rağmen arazinin eğimli yapısı itibarıyla farklı kotlara oturan yapı kütleleri, içinde barındırdıkları bağımsız bölümlerin farklılaşmasında ve tekilleşmesinde büyük bir etken olmuş.

Genel bölge tipolojisi ve alınmış proje kararları ile sıradan site yaklaşımından ayrışan D14, arazi çeperine yerleştirilmiş yapı kütlelerinin tanımladığı “içe dönük” bir yaşam alanı ve bu tasarım ile birlikte gelen ortak avlulu bir yaşam alanı olarak tanımlanmış. Her bağımsız bölümün kendine özel açık alanı olmasının yanı sıra bu bağımsız bölümlerde ortak alanların yeşil alanlarından yararlanılmış ve bu ortak avlu, öncelikli olarak yaya-araç sirkülasyonuna hizmet edecek şekilde tasarlanmış. Bu sirkülasyon hattı üzerinde açık ve kapalı otoparklar ve araç şarj istasyonları yerleştirilmiş. Havuz, güneşlenme alanı, yoga deckleri ve topraksız tarım alanları gibi sosyal alanlar da bu sokaklaştırılmış dokunun içinde konumlandırılmış.

Cephe modülasyonunun farklı kotlarda bulunan bağımsız bölümler üzerinde kesintisiz devamının sağlanabilmesi için cephe kurgusunda girinti ve çıkıntı tercih edilmemiş, ana cephe tasarım kurgusu cephe boşlukları üzerindeki hareket üzerine kurgulanmış. Bu hareketi vurgulamak adına cephe kaplaması olarak sade malzemeler tercih edilmiş ve çeşitli peyzaj ve aydınlatma öğeleri ile cephe kurgusu ön plana çıkarılmak istenmiş.