Project Ohm

Mimari Tasarım
studio whispace + architects

Proje Yeri
Miaoli, Tayvan

Tamamlanma Tarihi
2022

Toplam İnşaat Alanı
29,2 m²

Fotoğraflar
Yuchen Chao Photography

Studio whispace + architects tasarımı Project Ohm, Tayvan’da bulunan deneysel bir okulun müfredatında yer alan ekolojik öğrenme için öğrencileri tavuklarla etkileşim ve bağ kuracakları bir alanda buluşturuyor.

Nanheps İlköğretim Okulu, Miaoli İlçesinde bulunan deneysel bir ilköğretim okulu olma niteliği gösteriyor. Okul, gıda ve tarım eğitimini içeren dört mevsimlik bir müfredat planı uyguluyor ve emekli tavukları barındırarak daha çeşitli bir öğrenme deneyimi sağlıyor.

Orijinal tavuk kümesi, terk edilmiş beton yapılar ve gelişigüzel atılmış kompost yığınlarıyla çevrili derme çatma bir alan içinde yer alıyormuş. Okulun güzel Tayvan yağmur ağacına rağmen, alanın görsel açıklığı kısıtlıymış. Açıkça tanımlanmış bölgelerin ve okul kullanımı için uygun planlamanın olmaması, öğrencilerin tavuk kümesine girme isteklerinin azalmasına neden oluyormuş.
Louis Kahn’ın dediği gibi, “Okul, bir ağacın altında, öğretmen olduğunu bilmeyen bir adamın, öğrenci olduğunu bilmeyen birkaç kişiyle farkındalığını paylaşmasıyla başladı.” Öğretme ve öğrenmenin özü, bilginin paylaşıldığı gölgeli alanlardan kaynaklanıyorsa; studio whispace + architects öğretmenlerin, çocukların ve tavukların bir arada bulunduğu, ağaçların gölgesi altında fikirlerini paylaştığı bir ortam yaratmayı amaçlıyor.

Tayvan yağmur ağacının altında içbükey bir tanımlı alan oluşturmak için hafifçe kavisli beyaz metal bir çit kullanılarak tavuk kümesini tenha bir köşeden açık bir alanın kalbine taşınıyor. Yüksek ağaçları, gıda bahçesini ve kompost alanını birbirine bağlayarak ohm (Ω) şeklinde bir tavuk kümesi çiti oluşturuluyor. Bu yapı içinde çocuklar tavukların yaşamlarını yakından gözlemleyebiliyor, tavuk isim kartları, yumurta rafları ve yemleme yoluyla onlarla etkileşime girebiliyor. Bu da yaşamla daha derin bir bağ kurulmasını teşvik ediyor.

Plan, tavuk kümesi, kompost öğretimi ve bitki yetiştirme alanlarına göre bölünmüş. Tavuk kümesi, tavukların rahatı ve öğrencilerin kolay bakımı için tasarlanmış. Kompost alanında, farklı kompostlama aşamaları için çöp kutusu dört bölmeye ayrılmış ve öğrencilerin izlemesi için gözlem delikleri açılmış. Bitki yetiştirme alanı, biberiye, adaçayı, lavanta ve krizantem gibi yenilebilir bitkilere odaklanarak gıda ve tarım eğitimi için ortamdaki duyusal deneyimi geliştiriyor.
Okulun yıl boyunca devam eden müfredat tasarımına uygun olarak, tavuk kümesinin aşırı güneş ışığına maruz kalmasını önlemek ve tavukların rahat bir ortamda yaşamalarını sağlamak için güneşlik ve yağmur geçirmez aktivite kanopileri tasarlanmış. Aydınlatma tasarımı, yapay ışığın ekolojik çevre üzerindeki yarattığı rahatsızlığı en aza indirmek için bölgesel dolaylı aydınlatma kullanıyor.

Kümes, yemleme ve sulama alanları, tavuk isim etiketi asma alanları ve yumurta rafı etkileşimleri gibi çeşitli etkileşimli tesisleri içeriyor ve kümesi sadece bir bariyer değil, aynı zamanda ekolojik öğrenme için yeni bir arayüze dönüştürüyor.
Bu yenileme sayesinde öğrencilerin davranış biçimlerinde önemli değişiklikler meydana geldiği gözlemlenmiş. En önemli değişiklik, tavuklara yaklaşma konusundaki yeni isteklilikleri ve kümesin bakımını daha kolay hale getirmeleri olmuş.