Oregon Eyalet Üniversitesi Orman Bilimi Kompleksi

Mimari Tasarım
Michael Green Architecture

Tasarım Ekibi
Michael Green, Natalie Telewiak, Amanda Reed, Candice Nichol

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
9.370 m²

Fotoğraflar
Josh Partee, Ema Peter

Michael Green Architecture tarafından tasarlanan Oregon Eyalet Üniversitesi Orman Bilimi Kompleksi, kullanıcılarına çevre ile ilgili sorumluluklarını hatırlatan, bir şeyler öğreten, yaşayan bir laboratuvar olarak tasarlanmış.

Oregon Eyalet Üniversitesi Orman Fakültesi bünyesinde inşa edilen Orman Bilimi Kompleksi; Peavy Hall ve Gelişmiş Ahşap Ürünler Laboratuvarı’nı tanımlayan iki yeni masif ahşap yapıdan oluşuyor. Bu kompleks, fakültenin, ormanları yönetmek ve sürdürmek için dinamik bir öğrenim, iş birliği ve araştırma ortamı yaratma vizyonunu destekliyor.

Yapı grubu, farklı üniversite bölümlerini kapsayan multidisipliner bir iş birliği sonucunda, kendisiyle etkileşimde bulunan kullanıcılarına bir şeyler öğreten, yaşayan bir laboratuvar olarak tasarlanmış.

7.700 metrekarelik Peavy Hall, topraktan gökyüzüne bir ormanın karmaşık doğal katmanlarına atıfta bulunuyor. Mevcut Richardson Hall’a bağlanan bina, kesişen iki kütle olarak tasarlanmış. Yapıda yer alan 20 derslik, bilgisayar odası ve laboratuvar; öğrencilere ilham verici orman manzarasının tüm yönlerini sunan, farklı boyutlarda açık-kapalı mekanlar tanımlıyor. Bol doğal ışıkla aydınlanan ahşap merdivenler, sezgisel olarak yönlendirirken manzarayla etkileşime girmeyi sağlıyor.

Peavy Hall’un kalbinde Roseburg Orman Ürünleri Atriyumu bulunuyor. İki katlı ahşap sütunlarla şekillendirilen bu geniş alan, kullanıcılarına ormanda bulunma hissini sağlıyor. Atrium, öğrenciler için yaşayan bir sınıf görevi gören ve yerel bitki türlerinin bir koleksiyonunu barındıran Peavy Arboretum’a doğrudan bağlı. Bina ve arboretum arasındaki sınır, öğrencilere geleceğin çevre görevlileri olarak bulundukları konumun önemini hatırlatmak hedefiyle bulanıklaştırılmış. Sosyal alanlar, öğrencilerin “korunması gereken” ile sürekli etkileşim halinde olmaları için bu sınır boyunca konumlandırılmış.

Bu ahşap yapı, bölgenin sismik gereksinimlerine yanıt verecek şekilde tasarlanmış. Deprem sırasında duvarların hareket etmesine ve sonrasında, hasar gören bileşenlerin değiştirilmesine olanak tanıyan bir sistem tercih edilmiş. Ayrıca bina, nem hakkında veri toplamak amacıyla 200’den fazla sensör tarafından izleniyor. Bu verilerin, binanın ömrü boyunca masif ahşap yapıların performansının araştırılması için kullanılması ve inşaat uygulamalarının geleceğini şekillendirmesi hedefleniyor.

1.670 metrekarelik Gelişmiş Ahşap Ürünler Laboratuvarı ise ahşap ürünlerin binalarda kullanımı hakkında çalışarak endüstri ve akademiyi bir araya getiren TallWood Tasarım Enstitüsü’ne ev sahipliği yapıyor. Bina, yenilikçi ahşap ürünleri ve teknolojilerini geliştirmek ve test etmek için geniş ve özel araştırma alanları sağlıyor.

Laboratuvar, iki bölüme ayrılmış. Yapısal test bölümü; ağır yapısal çalışmaları destekleyen ve üç kat yüksekliğe kadar olan yapıların test edilmesini sağlayan bir reaksiyon duvarı ve güçlü bir zemin içerirken üretim bölümü, gelişmiş robotik ve üretim ekipmanıyla donatılmış.