Reuse, Renew, Recycle: Recent Architecture from China

Reuse, Renew, Recycle: Recent Architecture from China sergisi, son 30 yılda insanlık tarihinin en büyük inşaat sahası haline gelen Çin’de, yeni nesil Çinli mimarların imzası bulunan alternatif mimarlık üretimini öne çıkarıyor.

“Reuse, Renew, Recycle: Recent Architecture from China” sergisi, birçoğu Batılı firmalar tarafından tasarlanan ve inşaatı yıllarca süren kentsel mega projeler, ikonik mimari objelerle son otuz yılda, insanlık tarihinin en büyük inşaat sahası haline gelen Çin’de, yeni nesil Çinli mimarların imzası bulunan alternatif mimarlık üretimini öne çıkarıyor. Sergi, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğe olan bağlılığı vurgulayarak eski endüstriyel binaların yeniden kullanımı, yapı malzemelerinin geri dönüşümü ve eski inşaat tekniklerinin modern yorumlarından kırsal ve kentsel bölgelerin canlandırılmasına kadar çeşitli mimari yaklaşımı içeren sekiz proje sunuyor.

Sergide yer alan mimarlar, önceden var olan yapılı çevre ve yerleşik sosyal yapıyla anlamlı bir ilişki kurmayı amaçlayan küçük ölçekli müdahaleleri savunuyor. Modeller, çizimler, maketler, fotoğraflar ve videolar aracılığıyla “Reuse, Renew, Recycle”, çağdaş mimarinin ülkenin benzersiz kültürel bağlamına güçlü bir şekilde nasıl entegre edilebileceğini araştırıyor. Sergi, Jiangxi’deki Jingdezhen Fırın Müzesi’nin tonozlarından, Hengkeng Köyü’ndeki bir açık hava bambu tiyatrosuna, Guilin yakınlarında otele dönüştürülmüş eski bir şeker fabrikasına kadar, bir dizi cesur müdahaleyi inceliyor.

Küratörlüğünü Martino Stierli ve Evangelos Kotsioris’in üstlendiği, Tongji Üniversitesi’nden Prof. Li Xiangning’in ise danışman olarak görev aldığı “Reuse, Renew, Recycle: Recent Architecture from China” sergisi, MoMA’da 18 Eylül’de açılarak Temmuz 2022’ye dek sürecek.

Detaylı bilgi için tıklayınız.