Öfke, Adalet ve Sükunet Üstüne: “Bosch, Goya ve Monet İzinde”
Öfke, Adalet ve Sükunet Üstüne “Bosch, Goya ve Monet İzinde” sergisi, pandemi sürecinde kişisel tarihimiz ve dünya tarihinde geriye dönüp baktığımız, doğanın peşine düştüğümüz günlerin ardından Horasan’ın usta ressamlara ithafen ilk kez seyirciyle buluşturacağı soyutlama eserlerinden oluşuyor.
Yaşadığı çağı yansıtan ve geleceğe dair fikirler sunan disiplinlerarası sanatçılara açık online bir sanat ve tasarım galerisi olarak kendini tanımlayan Artcrowdistanbul Online Galeri; Horasan’ın soyutlamalara adanan ilk kişisel sergisi solo sergisiyle sanat sezonunun sonbahar enerjisini devam ettiriyor.
Koordinasyonunu Melike Bayık’ın üstlendiği sergide Horasan’ın; yaşadığı kaotik çağı kendi teatral bir yorum ve düzende canlandıran ressam Bosch, İspanyol tarihinin hem parlak hem karanlık devirlerini eserlerinde yansıtan Goya, ışığın peşinde bir izlenimci Monet gibi yaşadığı çağa damgasını vurmuş, akımlara öncülük etmiş usta ressamların tablolarından yola çıkarak, kendi dilinde bambaşka bir görsellikte yeniden yorumladığı tuval üzeri yağlı boya eserleri yer alıyor.
Melike Bayık tarafından kaleme alınan sergi yazısında: “Horasan’ın sanatçı kariyerinde nadiren bazı dönemler yöneldiği soyut ve soyutlama tuvalleri ile “Öfke, Adalet, Sükunet Üstüne” başlıklı sergisinde izleyici karşısına çıkıyor. Organik figüratif üretimlerinin yanı sıra sadece bu sergisinde bütünüyle figürden uzak, sanat tarihinin dehlizlerinden bugüne güncel yaşamın tüm ataleti ve duygusuyla oluşan soyut ve soyutlama resimler bu serginin en belirgin kimliğini oluşturuyor. Geçmişin önemli sanatçılarının izinde, bugünün dimağını tutan Horasan, figürden soyuta, belirginlikten muğlaklığa geçtiği resimlerinde pastel ve lirik soyutlamalar ile poetik resimler oluşturuyor. Resimlerde yer yer durağan, yer yer de dinamik fırça, spatula ya da akıtma, sıçratma gibi tekniklerle izlenen pastel tonlardaki boyalar gündelik yaşamın iniş ve çıkışları karşısında dünyanın, tarihin ve sanat tarihinin geçirdiği tüm değişken dönemlerin de bir yansımasını sunuyor” diyor.
Sergi, 9 Ocak 2022 tarihine dek izlenebilecek.