NASP Genel Merkezi

Mimari Tasarım
Dal Pian Arquitetos Associados

Tasarım ekibi
Lilian Dal Pian, Renato Dal Pian, Amanda Higuti, Bruno Pimenta, Carolina Fukumoto, Carolina Tobias, Cristiane Sbruzzi, Filomena Piscoletta, Giovana Giosa, Julio Costa, Lidia Martello, Luis taboada, Marina Risse, Natalie Tchilian, Paola Meneghetti, Paulo Noguer, Ricardo Rossin, Sabrina Aron, Yuri Chamon

İç Mimari Tasarım
Athié | Wohnrath

Peyzaj Tasarımı
Sérgio Santana Landscaping

Aydınlatma Tasarımı
Franco Associados

Yüklenici
HTB

Tamamlanma Tarihi
2017

Proje  Alanı
29.700 m²

Fotograflar
Nelson Kon, Pedro Mascaro

Dal Pian Arquitetos Associados, arsadaki doğal unsurları NASP Genel Merkezi’nin iç mekanlarına kadar uzatarak çevreyle ilişkili, dinamik çalışma mekanları yaratmayı ve masif kütle etkisini azaltarak volumetrik dengeyi sağlamayı hedeflemiş.

Brezilya’nın uluslararası kozmetik şirketi Natura’nın, 2011 yılında São Paulo’daki yeni merkez binası için düzenlenen yarışmayla şirketin dağıtım merkezinin yanına inşa edilen tesis, yaklaşık 112.000 metrekarelik yoğun bitki örtüsüne sahip bir alanda konumlanıyor. 1.600 çalışana yönelik kurumsal mekanların yanı sıra sosyal alan ve destekleyici birimleri içeriyor.

Arsanın doğal çevresine saygı duyularak tasarlanan yapı, yaklaşık 100 metre uzunluğunda, geçirgenliği yüksek “yatay bir kule” olarak düşünülmüş. Ağaçların tepelerinden geçen ve yayaların ana akışını sağlayan yürüyüş yolları yoğun bitki örtüsünün ortasında yüzüyor. Yapıyı sararak içine kadar sokulan bahçe, yeşil alan ve yansıma havuzları, masif kütle etkisini azaltırken volumetrik dengeyi sağlıyor.

Yapının zemin kat, birbiriyle aynı üç kat ve iki alt katta yer alan iç mekanları, tüm katları kesen bir galeri boşluğu etrafında kurgulanmış. İç bahçeler ve sirkülasyon alanları da bu boşluğa bakarak hareketli iç mekanlar tanımlamış. Panoramik asansörler ve merdivenler kullanıcıların akışını ve hareketini ifade eden güçlü öğeler olarak tasarımda yer bulmuş.

Eko-verimlilik ilkelerine uygun olarak, doğu ve batı yönünde konumlanan cam cepheler, metal çerçevelere sabitlenmiş lamine cam panjur sistemi ile korunuyor. Kuzey ve güney yönlerine yerleştirilen metal panjurlar, iç mekandaki güneş ışınlarını filtreliyor. Yeşil çatı ile binanın termal izolasyonu artırılarak verimliliği sağlanmış.