Milliyet Mimarlık Ekinin 5. Sayısı Yayımlandı

YAPI Dergisi’nin içerik yönetimiyle hazırlanan Milliyet Mimarlık ekinin 5. sayısı yayımlandı.

Milliyet Mimarlık’ın beşinci sayısında, Röportaj sayfalarında, kar amacı gütmeyen ve sosyal sorumluluk hedefleriyle hareket eden bir eğitim kurumu olarak mesleki gelişim konusunda mimarlık, iç mimarlık, tasarım ve farklı disiplinlerden genç mezunlara kıymetli fırsatlar sunan Aura İstanbul’un Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Kurtul Erkmen ile Mimar Yasemin Şener’in yaptığı röportaja yer veriliyor.

Bilişim çağında hemen her sektörde olduğu gibi mimarlığın da evrensel niteliğini gün geçtikçe pekiştirmesi, Türkiye’de mimarlık ve inşaat sektöründe yaşanan istihdam problemleri, çalışma şartlarının ağırlığı ve ücretlerin düşüklüğü ile bir araya gelince yurt dışında çalışmak genç mimarların kariyer planlamasında önemli bir seçenek haline geldi. Bu sebeple, Milliyet Mimarlık’ın bu ayki Dosya bölümünde, dünyanın farklı ülkelerindeki global mimarlık ofislerinde kariyer yapan, yurt dışında kendi ofisini kurma başarısını gösteren genç mimarların yol gösterici görüşlerine yer veriliyor.

Mimari sayfalarında dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates imzasını taşıyan ve EMYA 2021- Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri kapsamında bu yıl Özel Takdir Ödülü’nü ülkemize kazandıran Eskişehir’deki OMM – Odunpazarı Modern Müze ele alınırken İç Mimari sayfalarda Demirden | ilio’nun tasarımı ve uygulamasıyla cam kültürünün güncel ve derinlikli bir dille mekansallaştırıldığı Paşabahçe Erenköy Mağazası mercek altına alınıyor.

Ekin Gündem bölümünde Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Gülname Turan ve Mütevelli Heyeti Başkanı Fehmi Bilge ile, vakfın kuruluşundan bu yana genç tasarımcıların gelişimlerine destek olmak ve nitelikli tasarımın üretilmesine zemin hazırlamak amacıyla yürüttüğü çalışmalar üzerine bir söyleşiye yer verilirken, Dünyadan bölümünde ise Johannesburg merkezli inter disipliner mimarlık ve kentsel tasarım ofisi Counterspace’in kurucusu Mimar Sumayya Vally tarafından tasarlanan 20. Serpentine Gallery Pavyonu ile Çin’in Jinan şehrine 20 kilometre uzaklıktaki Changqing Ekonomik Kalkınma Bölgesi’nde yer alan ShuiFa Info Town Gayrimenkul Fuar Merkezi ele alınıyor.

Mimarlık eleştirmeni, eğitimci, teorisyen ve mimar Suha Özkan bu sayıdan itibaren her ay Milliyet Mimarlık dergisinde köşe yazılarıyla yer alıyor!  Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 1967 yılında mimar olarak mezun olan Suha Özkan, aynı üniversitede önce doçent, sonra da profesörlük unvanını aldı. 1977 yılında Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı, 1979 yılında ise rektör yardımcısı oldu. Türkiye’de ve Türkiye dışında birçok mimarlık yarışmasında, üniversite, akademik kurumlar ve diğer mimarlık kurumlarında çeşitli görevler aldı. Bu kurumlar arasında Hassan Fathy Enstitüsü, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Merkezi , Aga Khan Mimarlık Ödülü Yöneticiliği (1982-2007) UIA Uluslararası Mimarlar Birliği Konsey Üyeliği (2002-2008) ve UIA 2005 Kongre Başkanlığı da yer almaktadır. World Architecture Community’nin Kurucu Başkanı ve ABD Mimarlık Enstitüsü’nün yegane Türk Onursal Üyesi olan (Hon F AIA) Prof. Dr. 1994 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri, Mesleğe Katkı Başarı Ödülü’nü almış ve birçok uluslararası yarışma düzenlemiş ve jürilerde başkanlık gibi etkin görevler aldı.

Milliyet Mimarlık dergisinin dolu dolu içeriğini ay boyunca Turkcell Dergilik’te Milliyet ile birlikte okuyabilir, www.milliyet.com.tr ve www.yapidergisi.com web siteleri üzerinden e-dergi olarak indirebilirsiniz.