Mamut Art Project’in Yeni Sergileme Alanı…

Bu sene 3-7 Nisan tarihleri arasında 7. edisyonunu gerçekleşen Mamut Art Project’in sergileme alanı tasarımı, aynı zamanda Mamut’ta yer almış olan iki genç mimar tarafından baştan tasarlandı.

Mamut sanatçıları Ceren Özşahin (MAP’17) ve Zeynep Tümertekin’in (MAP’19) tasarladığı yeni sergi alanı ile Mamut fuar konseptinden çıkarak sanatçılara işlerini daha iyi sunma fırsatı sağlayan “sergi alanı” tasarımına kavuştu. Mamut’un direktörü Seren Kohen konuyla ilgili olarak “Uzun zamandır zaten düşündüğüm bir şeydi ve değişmesini istiyordum. Bu tasarım Mamut’u daha iyi yansıtıyor, sergi alanı geziyorsun, fuar alanı değil, dolayısıyla işler daha iyi izleniyor. Bu şekilde işlerin daha iyi kendini gösterdiğini düşünüyorum. Mamut’ta sergilenen işlerde belli bir tema olmadığı için bu tasarımın kürasyonunda zorlandık ama ortaya çıkan bütünlük, işler arası geçişler, hem sanatçılar hem de ziyaretçilerden çok iyi dönüş aldı” yorumunda bulundu.

Mimarların yorumu (Ceren Özşahin & Zeynep Tümertekin)
● Projeye başlarken çıkış noktamız sorun çözmek üzerine olduğu için önce sergileme alanındaki sorunları saptadık. İlk yaptığımız şey halihazırda 6 senedir devam eden düzendeki sorunlar nedir, engeller nedir bunlara baktık. Mamut sergi gibi gezilmesi gereken bir proje ama stand odaklı tasarımından ötürü fuar gibi geziliyordu. Fuar gezer gibi gezince her standa giremiyorsun, atladıkların oluyor, video odaları kaçıyor…
● Biz daha ziyade geniş bir alanda sergi gezer gibi bir tasarım nasıl olur ona baktık, bir esere ne kadar uzaktan ne kadar yakından bakmalıyız, ışıklandırması nasıl olmalı, fondaki renkler nasıl olmalı, kalabalık olduğunda yoğunluk alana nasıl yayılmalı, işler nasıl ortaya çıkar, video odaları nasıl hem dikkat çeker hem de içeri girmeden görünmez? gibi her sergi alanının
özen göstermesi gereken konuları odağımıza koyduk.
● Ziyaretçilere yeni bir rota çizdik, gelen ilk ne görecek, nasıl bir rota izleyecek bunu düşündük. Mesela açılışta herkes eşit dağıldı etrafa, bu bizim için ilk sınavdı ve bunu görünce doğru bir koridor aralığı tasarladığımızı anladık.
● Bizim için en zoru ve tabi aynı zamanda keyifli olanı, Mamut ekinin gerçekleştirdiği kürasyon
sürecine dahil olmamız oldu. Stand konseptinden çıkınca işleri birbirinden ayıran ek duvarların hepsi gitti, böyle olunca işlerin sergilenme biçimi, hangi işin nerede olması gerektiği ayrı bir çalışma gerektirdi. Sanatçıları birbirinden ayıran duvar olmadan bu şekilde sergilenince ziyaretçiler işleri bir bütünlük algısında gezmeye başladı.
● Tek yerden baktığında en az 6-7 sanatçının işlerinin görülebileceği bir plan yapmaya çalıştık,
demokratize etmek istedik diyebiliriz.
● Aydınlatma çok önemliydi, planın en önemli kısmını oluşturdu diyebiliriz.
● Duvarlarda farklı renkler kullandık, bazı işleri ortaya çıkartmak için özellikle farklı renkler, tonlar önerdik ve bunlar üzerinde çalıştık.
Sanat kariyerinin başında olan bağımsız yeteneklerin çalışmalarını destekleyen ve bu yeteneklerin koleksiyoner, küratör, galeri, kültür-sanat kurumları ve sanatseverlerle buluşmasını sağlayan Mamut Art Project’in geçen hafta gerçekleşen 7. edisyonunda 49 sanatçının 600’den fazla eseri sergilendi. Son beş yıldır Akkök Holding ana sponsorluğunda gerçekleşen ve g üncel sanatta umut vadeden sanatçılar için benzersiz bir keşif alanı sunan Mamut’ta her sene farklı disiplinlerde bağımsız üretim yapan sanatçıların ilham veren eserleri sergileniyor.