Friluftssykehuset Bakım Evleri

Künye

Mimari Tasarım: Snøhetta

Proje Yeri: Oslo, Norveç

Tamamlanma Tarihi: 2018

İşveren: Stiftelsen Friluftssykehuset

Fotoğraflar: Ivar Kvaal

Snøhetta tarafından Norveç’in başkenti Oslo’da ve Kristiansand’de tasarlanan Friluftssykehuset Bakım Evleri, ormanın huzurlu ve sakin atmosferi içinde hasta ve yakınları için dinlenme mekânları sunuyor.  

Norveç’in en büyük iki hastanesine yürüme mesafesinde bulunan Friluftssykehuset Bakım Evleri, hastalara doğayla iç içe, hem fiziksel hem de psikolojik olarak bir tedavi ve dinlenme imkânı yaratıyor. Bu ahşap barınaklar aynı zamanda, hasta yakınlarının da hastane koridorlarından bir an olsun uzaklaşıp, vakit geçirebilecekleri bir yer olarak düşünülmüş.

Friluftssykehuset Vakfı tarafından yaptırılan bu birimlerden ilki, başkent Oslo Üniversitesi Hastanesi girişinden yüz metre uzaklıkta, diğeri ise Güney Norveç’te, Kristiansand’daki Sørlandet Hastanesi yakınında bulunuyor. Kabinlerin açılı formları, genellikle çocukların yaptığı eğlenceli, ahşap strüktürlerden ilham alarak oluşturulmuş. Her ikisi de 35 metrekare olan, yerden yükseltilmiş bu kabinler, zamanla gri renk alarak çevresiyle bir uyum yakalayan ahşap bloklardan oluşuyor.

Tekerlekli sandalye kullananların erişimine özen gösterilerek tasarlanan yapıda, hastane yataklarının da sığacağı şekilde geniş girişler yaratılmış. Aynı zamanda geniş camları ve dairesel çatı penceresiyle doğayı her an deneyimleme fırsatı sunan Friluftssykehuset Bakım Evleri, bir yandan da doğanın rahatlatıcı ve tedavi edici etkisinden faydalanarak, kullacılarını iyileştirmeyi amaçlıyor.