Längenfeldgasse Meslek Okulu

Mimari Tasarım
PPAG architects

Tasarım Ekibi
Anna Popelka, Georg Poduschka Paul Fürst, Florian Bartelsen, Jakub Dvorak, Billie Murphy, Lukas Ortner, Stefan Pall, Lucas Pfaffenbichler, Giorgia Pierleoni, Helena Wallander, Felix Zankel

Proje Yeri
Viyana, Avusturya

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
10.750

Fotoğraflar
Hertha Hurnaus

PPAG architects tarafından tasarlanan Längenfeldgasse Meslek Okulu, farklı yaş gruplarının bir arada eğitim görmesine olanak sağlayan, pedagojik bir mekansal kurguya sahip.

Längenfeldgasse Meslek Okulu, 6-10 yaş arası çocuklar için 17; 15-19 yaş arası öğrenciler için 23 sınıfı içeren bir kampüs. Viyana yapılaşması bağlamında nispeten yüksek kalan bu yapı, öğrenciler için sağlanmak istenen yeşil alanı maksimize edebilmek adına 6 katlı tasarlanmış.

İlkokul bölümü yatay bir mekansal kurguya sahipken, meslek okulu bölümü düşey olarak kurgulanmış. Binanın üst bölümünde şehrin manzaralarını sunan uygulama mekanları öğrencilerin kullanımına sunulmuş.

İlkokul bölümü çağdaş öğretimin tüm gereksinimlerini karşılayabilmesi amacıyla mekansal-pedagojik bir konseptle tasarlanmış ve her bir sınıf öğrenme çemberi etrafında gruplandırılmış dört-beş eğitim odasına sahip dört kümeye bölünmüş. Eğitimcilerin farklı sınıflardan çeşitli yaşlardaki çocuk gruplarına eş zamanlı rehberliğine olanak tanıyan mekansal kurgu, sınıflardaki ek bölmelerle farklı kullanım imkanları da sunuyor. Bununla birlikte tüm sınıf hacimleri iç avluya bakan terasla birbirine bağlanmış; böylelikle öğrenciler arasındaki etkileşim desteklenmiş.

Meslek okulunda ise bu kümeleme sisteminin üst yaş grubuna yönelik bir uyarlaması geliştirilmiş ve iki kurum, çok işlevli geniş bir alan ve açık mekanlarla birbirlerine bağlanmış. İlkokulun üzerinde bulunan geniş teras ve dış merdivenlerle birbirine bağlanan kademeli teraslar, eğitim mekanlarının önemli uzantıları olup, hem acil çıkış görevi üstleniyor hem de çocukların kullanımı için eğlenceli mekanlar tanımlıyor. Bu teraslar aynı zamanda dış mekanda eğitime de uygun olacak şekilde tasarlanmış.

İç avlular ve pencere büyüklükleri doğal ışıktan maksimum fayda sağlarken iç mekandaki aynalar ışığın etkisini artırıyor. Projeye özel geliştirilmiş duvar sistemi, mobilyaların gün ışığını kesmesini engellediği gibi iç mekan giren ışığı yönlendirerek kontrol ediyor.

Oluklu metal levhalarla kaplanan cephe, binanın farklı hava koşullarında farklı görünüm sergilemesini sağlıyor.