Kronotop Duvarı

UnSangDong Architects, Kronotop Duvarı projesinde, duvarın mekansal iletişimi engelleyen, yapısal sınırlar oluşturan klasik algısını yıkıyor.

UnSangDong Architects, tasarım dilini oldukça çeşitli malzeme ve formların özgürce bir araya gelmesiyle oluşturan Güney Kore’nin Paju şehrinde, Henry Köyü’nde yer alan Kronotop Duvarı’nın tasarımında, bu karmaşık bağlamın içerisinde yeni bir kargaşa yaratmaktan kaçınarak en temel mimari araçlardan biri olan “duvar” üzerinden bir mekan yaratma fikrine yoğunlaşmış.

Tasarım ekibi; “duvar”ın mekansal iletişimi engelleyen, yapısal sınırlar oluşturan klasik algısını yıkarak yeni mekansal deneyimler sunuyor. Kronotop Duvarı’nda mimari terim olarak duvar, ayırma ve bölme işlevinden sıyrılarak bütünleşme ve süreklilik, eş zamanlı mekanlaşma kavramlarının temsili olarak kullanılıyor.

13 tane duvarın tanımladığı dış mekanlar sayesinde doğaya nüfuz eden bir mimari ortaya çıkıyor. Duvarla çevrili bahçe, teras ve çatı terası dış mekan deneyimini zenginleştirmeye yönelik tasarlanmış. Yapıdaki tüm duvarların uzanarak bölmelere ayırdığı çatı, açık bir peyzaj alanı olup kullanıcıların vakit geçirebileceği, açık bir bahçe olarak tasarlanmış.