Kapadokya Uluslararası Koruma ve Geleneksel Mimarlık Çalıştayı Uçhisar’da Gerçekleştirildi…
Türkiye, Fransa ve İtalya’dan dört üniversitenin iş birliği ve Argos Şirketler Grubu’nun koordinasyonu ile düzenlenen Uluslararası Mimarlık Çalıştayı, merkezinde Uçhisar olan zengin bir programla 6-13 Nisan tarihleri arasında düzenlendi.
Kapadokya Uluslararası Koruma ve Geleneksel Mimarlık Çalıştayı, Matera’dan 31 öğrenci ve 8 öğretim görevlisi, Lyon’dan 45 öğrenci ve 4 öğretim görevlisi, Türkiye’nin 22 farklı üniversitesinden 42 öğrenci ve 4 öğretim görevlisinin katılımıyla gerçekleşti. İlk ayağı Aslı Özbay öncülüğünde Kapadokya’da yürütülen çalıştay süresince bölge gezileri, seminerler, sergiler ve atölye çalışmaları yapıldı.
Kapadokya’nın özgün kültürel mirasını tanımak ve korumak amacıyla sürdürülebilir öneriler geliştirmek üzere yürütülen çalıştay kapsamında katılımcılar karma gruplar halinde bir yandan Kapadokya’nın belli bölgeleri için öneriler geliştirirken diğer yandan “Eğer yıldız bir mimar Kapadokya’da bir tasarım yapacak olsaydı, nasıl bir şey yapardı?” sorusunun cevabını aradılar. Ayrıca Türkiye’den 5, İtalya’dan 3, Fransa’dan 3 ve İspanya’dan 1 bildiri ile katkıda bulunan konuşmacılar, özgün bilgiler içeren sunuşlar yaptılar.
Kapadokya’da ilk etabı Nevşehir Valiliği, Ahiler Kalkınma Ajansı, Vitra, Elai&Les Maisons de Cappadoce, USET (NEVÜ Uygulama Oteli), Anahita Travel ve Nevşehir Müze Müdürlüğü’nün değerli katkılarıyla gerçekleşen ve üç yıllık bir program ile tasarlanan çalıştay projesi, 2020’de Matera ve Valencia’da 2 ayrı buluşma ile sürecek. 2021’de Lyon’da, çalıştayların tümünün ve genel temanın değerlendirileceği bir sempozyum ile son bulacak.