Jean Louis Étienne Okulu

Mimari Tasarım
archi5

Proje Yeri
Coupvray, Fransa

Akustik Mühendisliği
Cap Horn Solutions

Peyzaj Mimarı
Atelier Roberta

Mutfak Mühendisi
Alma Danışmanlık

Toplam İnşaat Alanı
4250 m²

Tamamlanma Tarihi
2021

Fotoğraflar
Sergio Grazia

archi5 tarafından tasarlanan Jean Louis Étienne Okulu, doğa ile diyalog halinde ve farklı kullanıcılara hitap eden bir kamu tesisi sunuyor.

Fransa’nın Coupvray bölgesinin ilk yapısı olan Jean Louis Étienne Okulu tasarımındaki ana unsur, bölge halkı için bir kamu tesisi yaratmak olmuş. Okul, kasaba ile kır arasındaki sınırı iki farklı fonksiyonla ifade ederek kamusal ve özel arasında bir geçiş sağlıyor. Dışarıdan bakıldığında mavi renkli Hainaut taşıyla kaplanan cepheler, yapıya doğal çevrede kaybolan bir hacim görünümü kazandırıyor. Marne vadisinin etkileyici manzarasına bakan daha yumuşak, yuvarlak hatlara sahip cephelerde ise karaçam ahşabı kullanılmış.

Vadinin manzarasına açılırken doğa ile diyalog kuran yapı ile bölge sakinlerinin günlük yaşamını desteklemek ve önemli bir odak noktası tanımlamak hedeflenmiş. İlk eğitim deneyimlerini bu komplekste yaşayacak olan genç kullanıcılar için anaokulu sınıfları, onları koruyucu bir koza gibi kucaklayan yapının kalbine bakıyor. Yapıda anaokulundan ilkokula geçtikçe daha yüksek ve geniş, yolların genişlediği bir kurgu geliştirilerek yaşamı ve zamanın geçişini simgeleyen bir döngü oluşturulmuş.

Geniş bir veranda monolit yapıda bir boşluk açarak okul binası ve avluların manzarasını sunuyor. Kentsel ve taş cephelerin gözenekli yapısı, belirli bir mesafeyi ve yakınlığı korurken, içerideki aktivitelere de bir bakış imkanı sağlıyor. Bu yeni yerleşim bölgesinin geleceğinde kilit unsurlarından biri olması hedeflenen kamu tesisinin güney ucundaki çok amaçlı salon öğrencilerin dışındaki kullanıcılara da açık olarak tasarlanmış. Çift kat yüksekliğindeki bu alan, çerçeveli pencereler aracılığıyla dış mekanla bir bağlantı oluştururken yapının eğlence merkezi de yine okul etkinliklerinin dışında kullanılabiliyor. 

Güneydeki uzun ana cephe, bazen alçalıp bazen yükselen hacmiyle programatik ihtiyaçlara cevap veriyor. Giriş holü ve ön avlunun köşesinde yer alan çok amaçlı salon, cepheyi yukarı çekerek zemin ile üst kat arasında yumuşak bir geçiş sağlıyor.

Yumuşak hatlarla şekillendirilmiş iç mekanlar, eğlenceli bir ortam yaratırken tüm alanların bağlantılı ve tanımlı olması kullanıcıların okulda yolunu bulmasını kolaylaştırıyor. Dolaşım alanları, sınıflara ve diğer mekanlara yönelen manzaralarla canlanarak içeri ve dışarı arasında sürekli bir bağlantı sağlıyor. 

Sınıflardan avluya doğrudan erişilebilen yapıda dinlenme alanları gürültüden uzakta, rahatlatıcı bir atmosfer sunuyor. Bitkilerin bulunduğu oyun alanlarındaki çizimler çocuklar için farklı oyun alternatifleri sunuyor. İlkokulun avlusu, peyzaja ve açık hava spor tesislerine doğru hafifçe eğimli şekilde tasarlanmış. Arazinin aşağısında yer alan yaklaşık 800 m²’lik bahçe yemekhane açısından zengin bir biyoçeşitlilik oluştururken çocuklar için eğitici imkanlar da sunuyor. BEPOS Effinergie 2017 belgesine sahip bina, çok düşük bir enerji tüketimi gerektiriyor.