Jacaranda Anaokulu

Mimari Tasarım

Labics

Proje Yeri

Milano, İtalya

İşveren

Jacarandà srl

Toplam İnşaat Alanı

2.000 m2

Proje Tarihi

2017

Tamamlanma Tarihi

2018

Fotoğraflar

Marco Cappelletti, Delfino Sisto Legnani

Roma merkezli mimarlık ofisi Labics tarafından yeniden işlevlendirilen, İtalya’nın Milano kentinde bulunan eski kapalı otopark yapısı, renkli ve keyifli mekânlar sunan bir anaokulu yapısına dönüştürülmüş.

Labics mimarlık ofisi tarafından tasarlanan, Milano kentinin merkezi bir lokasyonunda yer alan eski kapalı otopark yapısının yeniden işlevlendirme ve yenilenme projesi olan Jacaranda Anaokulu, okul öncesi eğitim, anaokulu ve yüzme havuzu gibi fonksiyonlara ev sahipliği yapan çocuklara yönelik bir eğitim merkezi.

Mekânın kalitesinin, ruhunun ve malzemenin, eğitimin zenginliği ve çeşitliliği konusunda temel rol oynayacağına inanan tasarımcılar, mekânları kurgularken çocuk eğitimi konusunda uzmanlaşmış uluslararası bir kurum olan Reggio Children’ın pedagojik danışmanlığından faydalanmış.

Odaklanılan yaş grubunun pedagojik ihtiyaçları da göz önüne alınarak, sade ve tekil mekânlardan ziyade birbirine kolayca eklemlenebilen kamusal, yarı kamusal ve özel mekânlarla zenginleşen ve aynı zamanda öğretmenler ve çocukların kullanım şekilleriyle karakteristik özellikler kazanan mekânlar yaratılmış. Farklı renk ve dokulardaki malzemelerle oluşturulan interaktif mekânlar, öğrenme ve gelişme için merak duygusunu tetikleyen, bireylerarası iletişimi artıran ve en önemlisi de topluluk duygusunu destekleyici aktif bir araca dönüşüyor. Mekânların organizasyonu, eğitimin fiziksel ve kavramsal gerekliliklerine cevap verirken, aktif katılımı ve paylaşımı merkeze alan bir tasarım sunulmuş. Yapıda “Agora” adı verilen iki kat yüksekliğine sahip avlu ile yaratılan merkezi mekân kurgusu, buluşma, karşılaşma ve sosyalleşmeye imkân sağlıyor. Çocukların çoğunlukla zaman geçirdiği bu aydınlık, şeffaf, sınırlarından kurtulmuş mekân, dikey ve yataydaki tüm dolaşımın düğüm noktası olarak atölyelerin açıldığı bir mekân olma özelliği gösterirken, birinci kattaki sınıflar geniş cam yüzeyler sayesinde görsel iletişimi sürdürüyor.